Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artırım sinyalleri

Fed’in ardından Avrupa Merkez Bankası (AMB) da parasal genişleme programından çıkıyor. Böylece,  dünyanın büyük ekonomileri arasında sadece Japonya ve Çin…

Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artırım sinyalleri

Fed’in ardından Avrupa Merkez Bankası (AMB) da parasal genişleme programından çıkıyor. Böylece,  dünyanın büyük ekonomileri arasında sadece Japonya ve Çin gevşek para politikasına sahip çıkan ülkeler olarak kalacak. AMB’nın yükselen enflasyon karşısında, ekonominin resesyona girmesi riskini göz alarak bu  yaz ya da sonbaharda faiz artırması bekleniyor.

AMB PPK’nun iki önemli üyesi yeni açıklamalar ile piyasaları uyardı. AMB’nın da eksi faizleri artıya çevirme niyeti Euro/dolar’a 1.05’te destek verdi. Öte yanda, büyük merkez bankalarının eş zamanlı para arzını kısma kararlılığı Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkeler’in (GOÜ) tahvil fiyatları ve kredi faizlerinde  olumsuz yankılanıyor.

 

2008’den bu yana süren bol para, sıfır faiz döneminin bitmesi zaten pandemiden ağır yara alan GOÜ’in toparlanmasını iyice güçleştirecek. Türkiye açısından bu konjonktür 720 baz puana yükselen CDS primlerinde yankı buldu. Türk banka ve şirketlerinin önümüzdeki aylarda vadesi gelen dış borçlarının bir kısmını itfa etmesi (geri ödemesi) bekleniyor.

 

Foreks Haber’e  göre, İspanya Merkez Bankası Başkanı ve ECB Yönetim Konseyi üyesi Pablo Hernandez de Cos, ECB’nin faiz artırımlarına tahvil alım programı sona erdirildikten kısa süre sonra başlamasının büyük olasılık olduğunu söyledi.

De Cos, ECB’nin önümüzdeki çeyreklerde daha fazla faiz artırımı yapma potansiyeli olduğunu da vurguladı.

İçinde bulunulan cari ortamda ekonomiye sağlanan olağanüstü parasal teşviğin kademeli olarak gere çekilmesi gerektiğini belirten De Cos, “Tahvil alım programı üçüncü çeyrekte sona ermeli ve bunu kısa süre sonra faiz artırımı takip etmeli” dedi.

 

Faiz artırımının zamanlaması konusunda belirsizlik bulunduğunu belirten De Cos, ancak faiz artırımını sürecinin kademeli olması gerektiğini vurguladı.

 

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn, ECB Yönetim Konseyi üyelerinin çoğunun enflasyon bekleyişlerinin kontrolden çıkmasından kaçınılması için gösterge faizin çabuk şekilde negatif bölgeden yukarı çıkarılması görüşünde olduklarını söyledi.

 

“Benim görüşüme göre, politika faizlerinin göreceli olarak hızlı bir şekilde negatif bölgeden çıkarılması ve para politikasını kademeli şekilde normalleştirmeye devam etmemiz gerekli” diye konuşan Rehn, 10 yıldan uzun süre sonra yapılacak ilk faiz artırımının bu yaz gerçekleşmesini beklediğini de vurguladı.

 

“Enflasyon bekleyişlerinin kontroldan çıkmasına imkan vermemek gerektiğinin bilincinde olmalıyız” diye konuşan Rehn, ücret enflasyonunun hızının şu anda para politikasının rotasını belirlemede en önemli faktör olduğunu belirtti.

 

Rehn konuşmasında ECB’nin Haziran ayında yayınlayacağı 2022 yılı büyüme tahmininin Mart ayında açıklanan ve temel senaryo çerçevesindeki yüzde 3,7’lik beklentiden çok, o gün duyurulan negatif senaryoda gerçekleşeceği öngörülen yüzde 2’lik büyüme tahminine daha yakın olacağını da ifade etti.

 

Vadeli işlem piyasaları halen bu yıl içinde 2 adet 25 baz puan faiz artırımı fiyatlıyor. AMB’dan gelen haberler Avrupa için gösterge kabul edilen Alman 10 yıl vadeli devlet tahvillerini sarstı. Geçen yıl sonunda sıfır düzeyinde olan getiri halen %1.079’a yükselmiş durumda.

 

Powell, Fed’in enflasyon düşene kadar “faiz artırmaya devam edeceğini’ söyledi

 

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yine tırmanışta: Yatırımcıların gözü yeni enflasyon verilerinde

 

Goldman Sachs, ABD ekonomisi büyüme tahminini revize etti

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler