Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’de Covid-19 salgını global resesyon kaygısı yaratıyor

  Dünya borsaları bir kez daha panik atağında. Ukrayna Savaşı, Fed’in yarın ilk faiz artırımını açıklayacak olması gibi olumsuz şoklara,…

Çin’de Covid-19 salgını global resesyon kaygısı yaratıyor

 

Dünya borsaları bir kez daha panik atağında. Ukrayna Savaşı, Fed’in yarın ilk faiz artırımını açıklayacak olması gibi olumsuz şoklara, bir de Çin’de pandeminin başlangıcından bu yana görülmemiş şiddette  yeni bir Coivd-19 dalgası eklendi. Bloomberg’e göre, tedarik zincirleri bir kez daha sıkışacak ve global enflasyon yükselecek.

Salı sabahı Asya işlemlerinde Şangay ve Hang Sang (Hong Kong) hisse endeksleri sırasıyla %4.95 ve %5.72 düştü. Panik Avrupa’ya da yayıldı. TSİ 12:30’da Stoxx600 %2 geriliyor. S&P500, DJ30 ve NASADQ vadelileri de %0.6-0.7 civarında ekside.

Pazartesi’den bu yana Asya devi 5 bin yeni vaka teşhis etti. Bu düzey Avrupa ölçeğinde çok mütevazi kalsa da, Beijing’in sıfır tolerans politikası izlediğini hatırlatalım. Bir kentte birkaç vaka çıkınca, tüm kentte sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. Halen 17.5 milyon Çinli evlerine hapis durumda. Çin GSYH’nin %11’in üreten dev Guandong eyaletinin Şenzen kenti 17.5 milyon sakiniyle evlerine kitlendi. Şenzen, Asya tekno-tedarik merkezleri arasında önde geliyor.

 

Daha kötüsü, yukardaki vaka haritasından görüleceği üzere, bu kez vakalar tek merkezde değil, ülkenin bir çok eyaletine yayılmış durumda. Süper-bulaşıcı özellik taşıyan Omicron’ın Çin-Rusya türü pasif virüs aşılarına da kısmen dirençli olduğunu hatırlatalım.

Çin Komünist Partisi bu yıl için %5.5 büyüme hedefi ilan etmişti. Fakat, 1Ç’de büyüme Ç/Ç sıfırlanabilir. Bu durumda, GSHY’nin dörtte birini üreten arazi geliştirme-emlak finansmanı sektöründe batıklar artacak.

Dünya açısından, artık tedarik sıkıntılarını bu yıl aşmak bir hayal oldu.  Yarı mamuller ve sanayi üretimi girdilerinde arz kıtlığı, arz yönlü enflasyonu iyice köpürtecek. Bu dalga emtia şokuyla birleşince, Fed ve diğer önde gelen merkez bankaları piyasaların umduğundan çok daha uzun süre faiz artırmak zorunda kalabilir.

 

Morgan Stanley, Çin ekonomisi için 2022 ilk çeyrek büyüme tahminini sıfıra indirdi

 

Moody’s, Rusya – Ukrayna krizinin etkilerini anlamak için küresel not gözden geçirmesi başlattı

 

IMF/Georgieva: Rusya’nın temerrüde düşmesi küresel bir finansal krizi tetiklemez

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler