Sosyal Medya

Döviz

IMF/Georgieva: Rusya’nın temerrüde düşmesi küresel bir finansal krizi tetiklemez

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna’ya yönelik saldırısının ardından benzeri görülmemiş yaptırımlar ile karşı karşıya kalan Rusya’nın temerrüde düşebileceğini, ancak bunun…

IMF/Georgieva: Rusya’nın temerrüde düşmesi küresel bir finansal krizi tetiklemez

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna’ya yönelik saldırısının ardından benzeri görülmemiş yaptırımlar ile karşı karşıya kalan Rusya’nın temerrüde düşebileceğini, ancak bunun küresel bir finansal krizi tetiklemeyeceğini söyledi.

CBS’e konuşan Georgieva, ABD ve diğer demokratik üyelerin hali hazırda uygulamaya koydukları yaptırımların Rus ekonomisine ağır etkilerinin olduğunu ve bunun Rusya’da bu yıl derin bir resesyonu tetikleyeceğini öngördüklerini bildirdi.

Savaş ve uygulanan yaptırımların Rusya’nın enerji arzına bağımlı komşu ülkeler için ciddi etkileri olacağını belirten Georgieva, yaptırımların Rusya’nın kaynaklara erişim ve borçlarını geri ödeme kabiliyetini de sınırlamakta olduğunu vurguladı. Georgieva, “Rusya’nın temerrüde düşmesi artık imkânsız değil” dedi.

IMF Başkanı, Rusya’nın temerrüde düşmesinin bir küresel finansal krizi tetikleyip tetiklemeyeceği yönündeki soruya, “Şu an için hayır” yanıtını verdi.

Bankaların Rusya’daki toplam risklerinin 120 milyar dolar olduğunu belirten Giorgieva, bunun sistemsel açıdan sorun yaratacak bir miktar olmadığını vurguladı.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın 640 milyar dolarlık döviz rezervinin yaklaşık 300 milyar dolarlık bölümünün dondurulduğunu söylemişti.

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi olan BlackRock geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası elinde tuttuğu Rus menkul kıymetlerinden 17 milyar dolar zarara uğradığını bildirdi. BlackRock’ın müşterilerinin elinde ocak sonunda 18,2 milyar dolar tutarında Rus varlığı bulunuyordu. Ukrayna saldırısı sonrası Rusya’ya dünya genelinde uygulanan yaptırımlar ve piyasaların kapanması bu varlıkların çok büyük bölümünü satılamaz hale getirdi.

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler