Sosyal Medya

Borsa

SABAH Raporu:  Borsalarda ayı pazarı, Eurotahvil getirisi yüzde 9.19, CDS = 705 baz puan

Global borsaların cılız toparlanma çabaları başarılı olmadı. Dün gece S&P500 önderliğinde Wall Street hisse senetleri pandeminin başladığı günlerden bu yana…

SABAH Raporu:  Borsalarda ayı pazarı, Eurotahvil getirisi yüzde 9.19, CDS = 705 baz puan

Global borsaların cılız toparlanma çabaları başarılı olmadı. Dün gece S&P500 önderliğinde Wall Street hisse senetleri pandeminin başladığı günlerden bu yana en sert satışını yedi. NASDAQ tepeden-dibe %20 değer kaybederek ayı piyasasına girdi. Bu sabah Asya’da tüm majör hisse senedi endeksleri kırmızıda. Beijing’in 2022 yılı için GSYH büyüme hedefini %5.5’e yukarı revize etmesine rağmen, Çin hisseleri kayıplarda başı çekiyor. Bu sabah bir ara artıya geçen Wall Street hisse endeksi vadelileri de yeniden eksiye döndü.

 

Yatırımcılar hala Rusya-Ukrayna arasında  3. tur müzakereler, İran’ın nükleer silahların denetimi antlaşmasına imza atıp yeniden petrol pazarına dönmesi, değerlemelerin çok ucuz kalması gibi nadir olumlu haberlere sığınıp dipten alım yapmaya çalışıyor, ama satış dalgası çok güçlü.  Biraz daha serin kanlı düşünenler, Ukrayna Savaşı yatışsa dahi, Fed’in 16 Mart’ta faiz artırımlarını başlatacağını biliyor.

 

Bu konuda, Morgan Stanley CEO’su James Gorman, Ukrayna’daki savaşın ortaya çıkardığı jeopolitik ve ekonomik risklere rağmen Fed’in hala bir dizi faiz artırımına gitmesi gerektiğini söyledi.

Fed’in Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından artan fiyat baskılarını kontrol altına almak için “amansız” faiz artırımları yapmasına ihtiyaç duymasının muhtemel olduğunu belirten Gorman, Powell’ın bu yıl 25’er baz puanlık 4 faiz artırımı yapmasını beklediğini vurguladı.

Bu faiz artırımlarının dikkatli şekilde yapılması gerektiğini de belirten Gorman, “Faizleri artırmanız gerekli, ancak ekonomi resesyona itmek de istemezsiniz. Eğer ekonomiyi resesyona iterseniz stagflasyon ile karşı karşıya kalırsınız” diye konuştu. (Foreks haber)

Brent petrol Asya’da $126/varilde. Altının onsu $2.000 kritik direncinin bir tık altında.  Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar’da (GOP, Ülkeler = GOÜ) MSCI  Hisse Senedi Endeksi günlük  %3.3 kayıpla 16 ayın en düşük düzeyine geriledi. Euro/dolar panik satışlarıyla 1.0885’de tutunmaya çalışıyor. IIF’e göre parite 1.0’a gerileyebilir.

Dolar Endeksi’nde yükseliş ve Fed’in yolda olan faiz artırımlarının GOÜ ekonomilerini sarsacağı tahminleri öne çıkmaya başladı.

 

Türkiye’ye döndüğümüzde son zamanlarda doların yükselişinden destek alan BİST-100 dün seansı %0.33 primle kapattı. Dolar/TL’de yükseliş engellenemiyor: Bu sabah ilk kotasyonlar 14.40 civarında.

 

Fakat, asıl hasar Türk Hazine Eurotahvilleri ve CDS priminde.

İş Yatırım dün gece piyasaların kapanışını şöyle yorumladı:

“ABD tahvil piyasasında alıcılı başlayan günün devamında satış baskısı hakim oldu. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 1,66 seviyelerine kadar geriledikten sonra gün sonunda 3,5 baz puan genişleyerek %1,76 seviyesi üzerinde günü sonlandırdı. Dikkat çeken bir diğer hareket ise ABD 2-10 yıllık tahvil spreadinde oldu. Spread 21 baz puan seviyelerine gerileyerek Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerileyerek ekonomide yavaşlamaya işaret etti. Avrupa’da da tahvil piyasasında satıcılı seyir hakimdi. 10 yıllık tahvillere baktığımızda, İngiltere’de yaklaşık 10 baz puan genişlemeyle %1,30, Fransa’da 4 baz puan genişlemeyle %0,47 ve Almanya’da 5,5 baz puan genişlemeyle -%0,023 seviyesinden kapanış gerçekleşti.

Gelişmekte olan ülke eurotahvillerinde de genel itibariyle satıcılı seyir görüldü. Türkiye 10 yıllık eurotahvil yaklaşık 34 baz puan genişlemeyle %9,19 getiri seviyesinde işlem gördü. 5 yıllık CDS primi ise 43 baz puan genişleyerek 705’e yakın seviyelerde fiyatlandı.

 

Şimdi de YAĞ kuyrukları başladı! Vatandaşa 2-3 bin TL verilmeli & Benzine yine ZAM | Atilla Yeşilada

 

Petrolden buğdaya: Emtia şoku beş grafikte

 

Gelişen piyasa yatırımcılarının yüzde 75’i daha fazla kripto yatırımı yapmak istiyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler