Sosyal Medya

Döviz

Yen/dolar, 1990’dan bu yana ilk kez 160’ı gördü, arkasından güçlü tepki verdi

Yen, dolar karşısında 34 yılın en zayıf seviyesini gördükten sonra, Japon hükümetinin 2022’den bu yana ilk kez para birimini desteklemek…

Yen/dolar, 1990’dan bu yana ilk kez 160’ı gördü, arkasından güçlü tepki verdi

Yen, dolar karşısında 34 yılın en zayıf seviyesini gördükten sonra, Japon hükümetinin 2022’den bu yana ilk kez para birimini desteklemek için müdahale ettiği spekülasyonlarının ortasında yükseldi.

Japonya’da tatil nedeniyle zayıflayan piyasa koşullarında yen çılgınca dalgalandı ve Pazartesi günü %1,2’ye varan düşüşün ardından %2’den fazla yükselerek dolar başına 160,17’ye çıktı. Bu, 2022’nin sonlarından bu yana görülen en geniş işlem aralığı.

Analistler, sıçramanın boyutu ve hızının müdahale koktuğunu öne sürse de Japonya’nın en üst düzey döviz yetkilisi Masato Kanda, yorum yapmayı reddederek yatırımcıları tahmin yürütmeye devam ettirmeyi tercih etti. Dow Jones, konu hakkında bilgi sahibi kişilere dayanarak yetkililerin yen satın almak için devreye girdiğini bildirdi.

National Australia Bank’ta stratejist olan Rodrigo Catril, “Piyasa çok gergin ve çok fazla likidite olmadığından yen, oynamak için keskin bir oyuncak haline geliyor,” dedi. “Müdahale riski de ek bir faktör.”

Hükümet işin içinde olsun ya da olmasın, piyasa yen düştüğünde müdahale potansiyeli konusunda açıkça gergin, ancak Federal Rezerv’in bu hafta enflasyon konusunda daha endişeli görünerek doların yeniden tırmanmasına neden olabileceğinin de farkında.

Yen bu yıl dolar karşısında %9’dan fazla değer kaybetti ve 160.2’ye gerilemesi halinde 1986’dan bu yana en düşük seviyesine inmiş olacak. Maliye Bakanı Shunichi Suzuki’nin geçen hafta yendeki düşüşün enflasyon üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu söylemesiyle birlikte yetkililer, değer kaybının çok hızlı olması halinde tolere edilemeyeceği konusunda defalarca uyarıda bulundu. Daha ucuz bir döviz kuru enerji, gıda ve diğer ürünlerin ithalatını daha pahalı hale getirerek tüketicileri ve şirketleri vuruyor.

Kanda Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Spekülasyonların yol açtığı aşırı ve anormal döviz dalgalanmalarının ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini görmezden gelemeyiz” dedi. “Bu nedenle gerektiğinde uygun tedbirleri almaya devam edeceğiz.”

Yine de döviz piyasasına yapılan müdahaleler, ABD ve Japonya arasındaki faiz oranları arasındaki uçurumu değiştirmiyor ve bu da yen üzerinde baskı yaratıyor. Diğerleri ise daha zayıf bir döviz kurunun, ihracatı ve turizmi artırarak ekonomik büyümeye yardımcı olabileceği ve aynı zamanda yerel yatırımcılar tarafından tutulan denizaşırı varlıkların değerini yükseltebileceği göz önüne alındığında, Japonya için mutlaka o kadar da kötü olmadığını savunuyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler