Sosyal Medya

Ekonomi

Emre Balıca Yazdı: “Fikko..”

O kadar çok söylendiniz ki sonunda kamuda taşın altına elini attı. Rahat ettiniz mi şimdi? Sayın Şimşek, güzel ülkemin ekonomi gündeminde ilk kez duyduğumuza inandığımız tasarruf paketini açıkladı...

Emre Balıca Yazdı: “Fikko..”

Merhaba sevgili okurlar,

O kadar çok söylendiniz ki sonunda kamuda taşın altına elini attı. Rahat ettiniz mi şimdi?

Sayın Şimşek, güzel ülkemin ekonomi gündeminde ilk kez duyduğumuza inandığımız tasarruf paketini açıkladı. Paketin özgül ağırlığını hesapladığımızda bir dünya tasarruf yapacakmış kamu. 100 milyar TL kadar.

Bu da iyi niyetli hali ile.

Bak valla yazının içinde sarayın ışıklarını iki gün kapatsak gör sen tasarrufu geyiği yapmayacağım. Ya da 16 uçağın 10’unu satsaydık bak neler oluyor da demeyeceğim.

Ama…

Bu ilk paket değil son pakette olmayacak dedi kendisi. Sanırım unuttu. Ülke son 20 küsur yılda o kadar çok paket ve paket üstü paket açtı ki, içinde her şey vardı. Kamu her defasında tasarruf ediyordu.

Hatta öyle tasarruf ediyordu ki bazı paketler de aklımda sadece “Burası çok önemli” kısmı kalmış. Gerçi o paketlerin temel içeriğinde tam anlamıyla tasarruf yoktu ama günün sonunda kamunun işin içine tam gireceği ve üstüne düşeni yapacağını söyleyen bakanlar çoktu.

FİKKO’ yu duydunuz mu?

Hayır o değil. Yahu yaşı benim kadar olanlar bilir anca Süper Babadan Fiko’yu.

Bu o değil.

Finansal istikrar ve güvenin sürdürülebilmesinde temel unsur olacak kurum.

“Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi”

“Burası çok önemli” bakanımızın açıkladığı paketlerden birinde ortaya çıkan kurum.

İstikrar ve kalkınma konusunda bir faydası olmadı demek ki, şu an başka dertlerdeyiz. Çünkü aynı pakette enflasyon ile topyekûn mücadele programı da hayata geçirilmişti.

Öyle böyle mücadele edilmedi, ilgili bakanlar ve bürokratlar affını istemek zorunda kaldı bir süre sonra.

Hatta Sayın Başkanımızın bizzat açıkladığı “Ekonomi Reform Paketi” nde ekonominin yeni rotası belirlendi. Neler neler vardı o pakette?

Sene 2021, dijital para düzenlemesi var, çiftçiye destek var, piyasa denetim gözetim kurumu var, yahu gıda fiyatları için erken uyarı sistemi diye denetleme var, bu dediğime gülmeyin ama valla enflasyon ile mücadele tam gaz var.

Asıl bir de kamu da israfın önüne geçilmesi için araç kiralama ve almaya sınır getirilmesi var. Kamunun bu son başlıktan haberi olmamış olacak ki, Sayın Şimşek hala araç kiralama ve satın alma derdine düşmüş.

Paketin içeriğinde hep bir zaman sınırı var. 3 yıl. Seçime kadar yaptık yaptık. Seçim dönemi yine açılırız derdi içinde gibiler.

Açık yüreklilik ile söyleyeyim. Sayın Şimşek’i dinlerken bu tedbirleri sanki ilk kez duyuyormuş gibi yaptım. Hatta öyle yaptım ki, içimden “ulan bu sefer sanki” umuduyla da ekrana baktım. Ama içerik yavaş yavaş şekillendikçe “olur mu lan acaba?” tedirginliği de içime düşmedi değil.

Ama bu “olur mu lan acaba?” kısmı bu işin mutluluk kısmı için değil. Uygulama kısmı ile ilgiliydi.

Gün sonunda kamunun şimdiye kadar yapamadığı şeyleri yapacağına dair inancım yok gibiye yakın. Bir miktar bal çalalım duygusu daha ağır basıyor bende. Kaldı ki, yaratılması planlanan tasarruf miktarı beklediğimin altında. Daha güçlü bir süreci taşımasını isterdim sayın Şimşek’in.

Şimdilik dağ fare doğurdu desem bile bunların uygulanabilir olduğunu görmek belki bu düşüncemi değiştirir.

Ben bu satırları yazarken Hazine ve Maliye Bakanlığının onayı ile esnaf sanatkârlara verilen hazine destekli kredilerin faiz oranlarında artış oldu. Geçmiş olsun.

FİKKO’ya bağlanacağız bu gidişle…

Emre Balıca

 


İLGİLİ HABEREmre Balıca Yazdı: Emre Balıca Yazdı: “integral tasarruf”

İLGİLİ HABEREmre Balıca:  Kartlar yeniden dağıtılıyorEmre Balıca:  Kartlar yeniden dağıtılıyor

İLGİLİ HABEREmre Balıca:  200 TL ya da 6 dolarEmre Balıca:  200 TL ya da 6 dolar

İLGİLİ HABEREmre Balıca video:  Çetin Ünsalan ile ekonomi sohbetiEmre Balıca video: Çetin Ünsalan ile ekonomi sohbeti

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler