Sosyal Medya

Borsa

Integral Yatırım:  Piyasalarda bu hafta ne olacak?

Haftalık Değerlendirme ve Strateji Küresel piyasalar yılın son haftasını karışık bir seyirle tamamladı. Noel tatilinin de etkisiyle sakin geçen haftada…

Integral Yatırım:  Piyasalarda bu hafta ne olacak?

Haftalık Değerlendirme ve Strateji

Küresel piyasalar yılın son haftasını karışık bir seyirle tamamladı. Noel tatilinin de etkisiyle sakin geçen haftada ABD piyasaları yılı zirve seviyesine yakın yerde bitirdi. Geçen hafta S&P 500  endeksi %0,9, Dow Jones endeksi %1,1 yükselirken, Nasdaq endeksi yatay bir kapanış gerçekleştirdi. Böylelikle ABD endeksleri yılı %18’in üzerinde bir getiriyle sonlandırmış oldu. Avrupa endekslerinde de geçen hafta risk iştahının korunmasıyla pozitif kapanışlar gerçekleşti. Almanya’da Dax endeksi yılı %15,8 getiri ile sonlandırırken, İngiltere ve Fransa endeksleri ise yılı sırasıyla %14,3 ve %28,9 getiri ile kapadı.

BİST100 endeksi ise yılı satıcılı bir seyirle sonlandırırken geçen hafta %1,8 değer kaybetti. Endeksin 2021 yılı getirisi %25,8 oldu. Dolar kurunda ise geçen hafta da oynaklık çok fazlaydı ve hafta genelinde yukarı yönlü seyirleri takip edildi. Dolar kuru haftayı %20 artışla sonlandırırken, seneyi %78 artışla kapadı.

Yılın son haftası veri takvimi açısından da sakin geçti. Önemli bir verinin bulunmadığı hafta salgın kaynaklı gelişmeler takip edildi. Omicron varyantının diğer varyantlara göre daha hafif geçirilmesi sebebi ile piyasalarda risk iştahı korunsa da son günlerde artan vaka sayıları endişe yaratmaya başladı. Noel tatilinin ardından vakalardaki artış sebebiyle ülkelerin yeni önlemler getirme ihtimali endişelerin daha da artmasına neden oluyor.

 

Yurt içinde gözler açıklanacak olan enflasyon verisinde olacak

Bu hafta yurt içinde pazartesi günü aralık ayı enflasyon verisi açıklanacak. Verinin aylık bazda %9 açıklanması  bekleniyor. Bu veri ile birlikte 2021 yılı enflasyonu belirlenmiş olacak. 2021 yılını %30 gibi bir veriyle kapatacağız gibi görünüyor.

 

 

Yurt dışında tarım dışı istihdam verisi takip edilecek

Yurt dışında pazartesi ve Çarşamba günü Avrupa ve ABD’nin aralık ayı PMI verileri açıklanacak. Cuma günü Avrupa’nın enflasyon verisi ve ABD’de tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Avrupa’da yıllık enflasyonun %4,9’dan %4,7’ye gerilemesi bekleniyor. ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasa beklentisi 400 bin kişilik artış olarak gelmesi yönünde. Ayrıca, işsizlik oranının %4,2’den %4,1’e gerilemesi bekleniyor.

Diğer taraftan, salgın kaynaklı gelişmeler de bu hafta yakından takip edilecektir. Resmi verilere göre dünya genelinde hızla artan vaka sayıları 2 milyonu geçti. ABD’de günlük açıklanan vaka sayısı 500 bini aşarak salgın başından beri en yüksek seviyeyi gördü. Avrupa’da da vaka sayılarının hızla arttığı takip ediliyor. İngiltere, Fransa ve İtalya’da vaka sayıları 100 binin üzerine çıktı.

 

Borsa

BİST100 endeksi 20-26 Aralık haftasında %9,3 değer kaybetmesinin ardından geçen hafta da %1,8 değer kaybetti. Son iki haftadır satıcılı bir seyir izleyen endeks, 2021 yılını %25,8 getiri ile sonlandırdı. Bankacılık endeksinin bu hafta %5’e yakın satıcılı seyri BİST100 endeksi üzerinde baskı yaratan gelişme  oldu.

Sanayi şirketlerinde ise kurdaki volatiliteye bağlı olarak dalgalı seyirler takip edildi. Sınai endeksi haftayı %0,8 artıda kapadı. BİST100 endeksinde 1795 – 1970 aralığındaki hareket alanı ön plana çıkıyor. 1970 seviyesine yönelik yükselişlerde bu bölgeden gelebilecek kar satışlarına karşı dikkatli olmakta fayda var. Satışların ağırlık kazanması durumunda da endeks 1795 seviyesi yakınlarında denge arayışı içerisine girebilir. 1795 – 1970 aralığında yeni alımlar için seçici davranmakta ve kısa vadede 1795 seviyesini stop bölge olarak izlemekte fayda var.

 

DolarTL

Kur korumalı mevduat uygulamasının duyurulması ile 10.25’leri gören dolar kuru, geçen hafta yeniden yükselerek 13.61 seviyesini gördü. Haftayı 13.29 seviyesinde %20,7 artışla sonlandırdı. Dolar kuru üzerinde TL’yi teşvik etmeye yönelik alınan kararlar takip ediliyor. Kur korumalı mevduat uygulamasının duyurulmasının ardından geçen hafta zorunlu karşılık teşviki ve altın hesabını TL’ye çevirene destek sağlanacağı haberi takip edildi.

Haftalık açıklanan para ve banka istatistiklerine göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 24 Aralık ile biten haftada 1.2 milyar dolar artış gösterdi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatında azalma olup olmayacağı izlenmeye devam edilecek. Dolar kurunda 11 ile 14 arasında dalgalanma sürebilir. Teknik olarak 13.90 seviyesi ön plana çıkmaktadır. Merkez Bankası’nın da kura müdahalede bulunduğu 14 seviyesinin aşılmaması önemli olacaktır. 14 seviyesinin üzerinde DolarTL’de yükseliş hız kazanabilir.

 

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Zorlu, Yorucu ve Rekorların Yılı 2021…’

 

Ziraat Yatırım:  Kur çalkantısından en fazla etkilenecek Borsa şirketleri

 

Cüneyt Akman:  Dolar Noel’i beklemedi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler