Sosyal Medya

Borsa

Ziraat Yatırım:  Kur çalkantısından en fazla etkilenecek Borsa şirketleri

2021 yılının 4. çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın son çeyreğinde TL’ye…

Ziraat Yatırım:  Kur çalkantısından en fazla etkilenecek Borsa şirketleri

2021 yılının 4. çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın son çeyreğinde TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %46,7, %42,4 ve %41,9 oranlarında değer kazanmışlardır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketlerin bu durumdan oldukça olumsuz etkilenmesi beklenmektedir.

2021 yılının 3. çeyreğinde, TL’ye göre Dolar ve Japon Yeni sırasıyla %1,6 ve %0,9 oranlarında değer kazanırken, Euro ise %0,5 değer kaybetmişti. Dolayısıyla bu çeyrekte kurlardaki sert yükselişe bağlı olarak, bir önceki çeyreğe göre döviz açık pozisyonu olan şirketler çok daha yüksek kur farkı gideri yazabilecekken, döviz fazla pozisyonu olan şirketler de çok daha yüksek kur farkı geliri kaydedebilecektir.

 

Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2020 yılının son çeyreğinde ise TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %6 %1,3 ve %3,8 oranlarında değer kaybetmişti. Bu kapsamda, bir önceki yılın aynı dönemine göre kurların sınırlı olumlu etkisinin yerini, açık pozisyonu olan şirketlerde çok daha yüksek olumsuz etkiler alacaktır. Diğer taraftan, döviz fazla pozisyonu olan şirketlerde de bu durumun tam tersi bir önceki yılın aynı dönemindeki negatif etki bu çeyrekte oldukça yüksek pozitif etkiye dönüşecektir.

 

 

Döviz Açık Pozisyonu Olanlar;

 

Sasa Polyester (SASA) 3.254mn TL, Ülker Bisküvi (ULKER) 1.896mn TL, Ak Enerji (AKENR) 1.884mn TL, Vestel (VESTL) 1.802mn TL ve İzmir Demir Çelik (IZDMC) 1.251mn TL kur farkı gideri yazarak söz konusu kur artışlarından olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu şirketlerden Ak Enerji üçüncü çeyrekte net dönem zararı açıklamıştı. Ayrıca, yüksek döviz açık pozisyonu olmasına karşın finansallarını USD cinsinden tutan Türk Hava Yolları’nın (THYAO) TL fazlasından dolayı 450mn TL kur farkı gideri yazması beklenmektedir. Ek olarak Ereğli Demir Çelik (EREGL) açık pozisyonu yüksek olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonlarının ağırlıklı TL cinsinden olması nedeniyle 939mn TL kur farkı geliri yazacağı hesaplanmaktadır. Pegasus (PGSUS) finansallarını EUR cinsinden tutması nedeniyle yüksek açık pozisyonuna karşın kur farkı gideri 356mn TL ile sınırlı kalmıştır.

 

Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;

 

Kurlardaki değişime bağlı olarak Şişe Cam (SISE) 3.895mn TL, Aselsan (ASELS) 2.883mn, Sabancı Holding (SAHOL) 1.480mn TL ve Doğan Holding (DOHOL) 1.396mn TL kur farkı geliri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumlu etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan yüksek fazla pozisyonu olmasına karşın finansallarını USD cinsinden tutan İskenderun Demir Çelik (ISDMR), TL ve EUR fazla pozisyonları nedeniyle 1.666mn TL’lik bir kur farkı gideri kaydedebilir.

 

Bankacılık: Kasım’da karlılık patladı, ama 2022 zor geçecek

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Ali Perşembe – Cüneyt Paksoy:     2022 Tüm Piyasalarda Teknik Görünüm

 

İnfo Yatırım’dan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Borsa Yorumu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler