Sosyal Medya

Ekonomi

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Zorlu, Yorucu ve Rekorların Yılı 2021…’

Borsa İstanbul BİST100 endeksine 2021 yılında 1.482 seviyesinden başladık ve yılı da 1.900'lere yakın seviyelerden kapatıyoruz. Yurtiçi dinamiklerin yoğun olduğu, küreseldeki hareketliliğin fazla olduğu bu yılda neler yaşadık...

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘Zorlu, Yorucu ve Rekorların Yılı 2021…’

Borsa İstanbul BİST100 endeksine 2021 yılında 1.482 seviyesinden başladık ve yılı da 1.900’lere yakın seviyelerden kapatıyoruz. Yurtiçi dinamiklerin yoğun olduğu, küreseldeki hareketliliğin fazla olduğu bu yılda neler yaşadık,   kısa  kısa  anlatarak   2021   yılını   kapatıp   2022’den   neler beklediğimize göz atalım. 2021 yılı Mart ayında TCMB Başkan değişikliği piyasadaki volatiliteyi yükseltirken yurt içindeki güvensizlik ortamının arttığını gördük. Çünkü Naci Ağbal döneminde sıkı para politikası görüşü benimsenmiş ve TL varlıklardaki değer kazancı gün ve gün artmıştı. Ancak Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Naci Ağbal görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi. Başkanlığının ilk döneminde sıkı para politikasını benimseyen TCMB, son aylarda yüksek enflasyonun geçici olduğu göstergesi ile politika faizinde indirime gitti ve sıkı para politikası duruşundan vaz geçti. TL varlıklar sert değer kaybetti. Faiz indirimleri, yüksek enflasyon, 10 büyükelçi olayı ve küreseldeki haber akışları sonrasında 18,36’yı test eden Dolar / TL kuru ile birlikte, TCMB piyasaya 5 seferde 6,5 milyar dolarlık döviz sattı.  Ancak bu müdahalelerin yetersiz kalması sonrası Kabine Toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TL’yi özendirme paketi açıkladı ve Dolar / TL 10,50’li seviyelere kadar geri çekildi.

Dijital kanallardan ve piyasadan yapılan satışlarla birlikte kur tarafındaki sert geri çekilme sonrası Dolar / TL 13,00’lü seviyelerde dengelendi. 2021 yılının son çeyreği TL’nin değer kaybetmesi ve enflasyonun yükselmesinden kısmen faydalanacak şirketlerin hızla değer kazandığı bir çeyrek olmasıyla birlikte, 2022’de para politikasında normalleşmeye dönüldüğü ve TL değer kazandığı takdirde bankaların sanayi paylarından daha iyi performans göstermesi beklenebilir. 2022 yılında en çok konuşulacak konuların ise TL’yi özendirme paketinin piyasalara etkisi, enflasyon, politika faizi ve Fed kararları olmasını bekliyoruz.

Aralık Ayı Enflasyonu 3 Ocak’ta Açıklanacak

TÜİK tarafından Aralık ayı enflasyonu 3 Ocak Saat 10:00’da açıklanacak. Aralık ayında, gerek kur tarafındaki sert yükseliş, gerek gıda & enerji fiyatlarındaki artışla birlikte aylık bazda %8, yıllık bazda ise %29 enflasyon beklentimiz bulunuyor. 2021 yılında gelişmekte olan ülkelerin de en büyük sorunu haline gelen yüksek enflasyonda, 2022 yılında mücadele haberlerinin daha çok geleceğini düşünüyoruz. Sonuç olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı da yüksek enflasyondan rahatsızlığını dile getiriyor. TCMB’nin son enflasyon raporunda 2022 yılına ait enflasyon hedefi %5’ti. Orta Vadeli Program’da ise bu oran 2022 için %9,8.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler