Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Biden’dan servet vergileri ve yüzde 44,6 sermaye kazancı vergisi teklifi

ABD Başkanı Biden’ın 2025 Mali Yılı Birleşik Devletler Hükümeti Bütçesi’nde sermaye kazancı oranlarını yükseltme önerisinden çok söz edildi. Ortalıkta dolaşan…

Biden’dan servet vergileri ve yüzde 44,6 sermaye kazancı vergisi teklifi

ABD Başkanı Biden’ın 2025 Mali Yılı Birleşik Devletler Hükümeti Bütçesi’nde sermaye kazancı oranlarını yükseltme önerisinden çok söz edildi. Ortalıkta dolaşan rakam %44,6. Bu oran, başlangıcından bu yana en yüksek resmi federal sermaye kazancı vergisi seviyesi olacak.

44.6’lık oranın rakam olarak kaynağı, İdare’nin 2025 Mali Yılı Gelir Tekliflerinin Genel Açıklamalarında yer alan bir dipnot ve ilgili kısımda şöyle denmekte “Ayrı bir teklifle ilk olarak en yüksek normal oranı yüzde 39,6’ya yükseltecektir… Ek bir teklif ise net yatırım geliri vergi oranını 400.000 doların üzerinde yüzde 1,2 puan artıracaktır… Teklifler birlikte, uzun vadeli sermaye kazançları ve nitelikli temettüler üzerindeki en yüksek marjinal oranı yüzde 44,6’ya yükseltecektir.”

Yukarıda bahsedilen “ayrı teklife” bağlam kazandıran ana teklif, vergilendirilebilir geliri 1 milyon doların üzerinde olan mükellefler için uzun vadeli sermaye kazançları ve nitelikli temettü oranlarını %37’ye yükseltmek.

Bir bütün olarak ele alındığında, %44,6’lık oran yalnızca Biden yönetiminin ana sermaye kazancı oranı artışından ayrı bir teklif altında gerçekleşecek ve yalnızca vergilendirilebilir geliri 1 milyon doların üzerinde ve yatırım geliri 400.000 doların üzerinde olan bireyler için geçerli olacak. Bu, genel bir %44,6 uzun vadeli sermaye kazancı oranına atıfta bulunmanın önerdiği kadar dehşet verici bir politika değişikliği değil dolayısıyla.

44,6’lık sermaye kazancı vergi oranı teklifinin sunumu stratejik bir politika manevrası – şaşırtıcı derecede yüksek bir yüzdeyi yüksek sesle haykırırken, gelir eşiklerinin önemli yönünü sessizce görmezden geliyor. Amaç, kamuoyunun duygu ve endişelerine, özellikle de küçük işletme sahipleri için olumsuz sonuçlar doğuracak siyasi mayınlara oynamak gibi görünüyor.

Temelde bu tür taktikler, daha yüksek oranın teklif içinde teklif olarak sunulduğu ve bu durumda bile sadece yüksek gelirliler için geçerli olacağı gerçeğini gizlemekte.

Politika önerisi devrimsel olmaktan çok aşamalı bir nitelik taşımakta olup, küçük bir şekilde de olsa yüksek gelirlilerin devasa mali girişimlerine oranla daha adil bir katkıda bulunmalarını sağlamayı amaçlıyor.

2021 yılında Beyaz Saray tarafından yapılan bir açıklamaya göre Amerikalı milyarderler ortalama olarak sadece %8,2 oranında bireysel gelir vergisi ödüyorlar. Bununla mücadele etmek için, varlıklı bireylerin daha yüksek bir vergi faturasından kaçınma kabiliyetini kısıtlayacak politikalar öneriyor Biden ve ekibi.

ABD Kongresi, eski Başkan Trump’ın 2017’de yaptığı vergi indirimlerinin büyük bir kısmının 2025 sonunda sona erecek olması nedeniyle vergi kanununun geleceği konusunda zorlu müzakerelere zorlanacak. Milletvekilleri harekete geçmezse birçok düşük ve orta gelirli hane halkı vergi artışı görecek ve bu da hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler için motivasyon sağlayacak.

Trump, yeniden iktidara gelmesi halinde “şimdiye kadarki en büyük vergi indirimlerini” yapmaya söz verdi. Biden ise rakibinin bazı indirimlerini korurken büyük işletmeler ve büyük yatırımcılar için daha yüksek vergiler istiyor.

Biden’ın bütçe talebinde yer alan vergi tekliflerine ilişkin ayrıntılar şöyle

Sermaye Kazançları

Bütçe teklifi, yatırım ve ücret gelirlerinin vergilendirilmesini eşitlemek için sermaye kazançları vergi oranını artıracak. Bu, en az 1 milyon dolar kazananlar için sermaye kazançlarının %20’den %39,6’lık bir taban oran üzerinden vergilendirileceği anlamına geliyor.

Biden, programın güven fonunu desteklemek için en az 400.000 $ kazananlar için %3,8 Medicare vergisini %5’e çıkarmayı öneriyor. Bu da en zengin vergi mükelleflerinin yatırım gelirleri ve diğer kazançları üzerinden %44,6 federal oran ödeyeceği anlamına geliyor.

Plan ayrıca, bir varlığın sahibi öldüğünde varlıkların vergilendirilmesini ve gerçekleşmemiş değer artışının bir varise devredildiğinde vergilendirilmemesini sağlayan bir avantajın sona erdirilmesini gerektiriyor.

Milyarderler Vergisi

Biden, en az 100 milyon dolar değerindeki hane halkları için %25 asgari vergi oranı önererek, faturalarını azaltmalarına olanak tanıyan vergi tercihleri nedeniyle şu anda gelirleri üzerinden %8’lik bir oran ödeyen en zengin Amerikalıların çoğunu önemli vergi artışlarıyla vuruyor.

Gelir Vergileri

Biden, 400.000 dolardan fazla kazananlar için en yüksek kişisel gelir vergisi oranını %37’den %39,6’ya yükseltmeyi öneriyor. Bu yüksek oran, Trump tarafından kanunla imzalanan bir kesintiyi tersine çevirecek.

Kurumlar Vergisi

Trump’ın 2017 kurumlar vergisi indirimi önemli ölçüde geri çekilerek en yüksek oran %21’den %28’e çıkarılacak. Teklif ayrıca ABD’li şirketlerin yurtdışı kazançları üzerinden ödedikleri verginin %21’e çıkarılmasını ve Trump’ın vergi yasasındaki %10,5’lik oranın iki katına çıkarılmasını öngörüyor.

Biden ayrıca, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) küresel asgari vergisinde yer alan ve bir şirketin %15’lik oranın altında vergi ödemesi ve merkezinin bulunduğu ülkenin de %15’lik asgari kuralları uygulamaması halinde ABD’nin bu şirketi vergilendirmesine olanak tanıyan eksik vergilendirilmiş karlar kuralının benimsenmesini önerdi.

Biden yerli şirketlere %21’lik bir asgari kurumlar vergisi uygulayacak, bu da mevcut %15’ten bir artış anlamına geliyor, bu da bazı işletmelerin tüm vergi indirimlerini kullanmalarının kısıtlandığı anlamına geliyor.

Hisse Senedi Geri Alım Vergisi

Plan, Biden’ın Enflasyon Azaltma Yasası ile vergi kanununa eklenen hisse geri alım vergisini dört katına çıkaracak. Oranın %1’den %4’e çıkarılmasını öngören teklif, hisse geri alımları ile temettüler arasındaki farklı vergi uygulamasını azaltacak ve şirketleri bu parayı ücretlere ya da ekipmana harcamaya teşvik edecektir.

Yönetici Tazminatı, Özel Jetler

Teklif, 1 milyon doları aşan herhangi bir çalışana ödenen tazminat için kurumlar vergisi indirimlerini reddedecek. Bu, Trump’ın yasasında yer alan ve dar bir yönetici grubunun maaşları için vergi indirimlerini reddeden bir hükmü genişletmekte.

Biden’ın planı özel jet seyahatleri için vergi indirimlerini de geri alıyor. Geçtiğimiz ay, İç Gelir Servisi, büyük şirketler ve yüksek gelirli vergi mükellefleri tarafından özel uçak kullanımına yönelik denetimleri artıracağını duyurdu.

Emlak, Hediye Vergileri

Biden, varlıklı bireylerin ve tröstlerin vergiden kaçınması için sistemi daha zor hale getirerek, mülkleri ve hediyeleri düzenleyen vergi kurallarının güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor. Daha fazla emlak vergisi kuralının uygulanması, varlıklı bireylerin öldüklerinde servetleri mirasçılarına geçmeden önce ek vergilerle karşı karşıya kalmaları anlamına gelecektir.

Gayrimenkul

Bütçe teklifi, zengin yatırımcıların gayrimenkul satışından elde ettikleri geliri yeniden gayrimenkule yatırmaları halinde bu gelir üzerinden vergi ödemekten kaçınmalarını sağlayan ve “benzer türden takaslar” olarak bilinen bir vergi muafiyetini ortadan kaldıracaktır.

Petrol ve Gaz

Biden, Kongre’ye petrol ve gaz endüstrisi tarafından el üstünde tutulan, bazı sondaj maliyetleri için indirim, marjinal kuyulardan elde edilen üretim için bir indirim ve maden hakkı sahiplerinin mülklerinden çıkarılan petrol ve gaz rezervlerinin değerinin bir kısmını talep edebilecekleri bir vergi indirimi de dahil olmak üzere vergi teşviklerini sona erdirme çağrısını yeniliyor.

Çocuk Vergi Kredisi

Biden, çocuk vergi kredisini altı yaşından küçük çocuklar için 3.600 dolara, daha büyük çocuklar için ise 2.000 dolardan 3.000 dolara çıkararak Demokratların 2021 yılında Covid-19 salgınının en yoğun olduğu dönemde kabul ettiği daha cömert versiyona geri dönecek. Plan ayrıca düşük gelirli işçiler için bir yardım olan kazanılmış gelir vergisi kredisini çocuk sahibi olmayan bireyler için genişletecektir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler