Sosyal Medya

Erol Taşdelen: ÇANAKKALE : GESTAŞ’tan beyin yakan Vapur tarifeleri

17 Temmuz 2021

GESTAŞ DENİZ ULAŞIM, 2006 yılı Ağustos ayında Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden (TDİ) Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle faaliyetlerine başlayan bir kurum. Yönetim Kurulu Başkanı ÇANAKKALE Valisi, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çanakkale İl Özel İdaresi genel sekreteri teslim ediyor. Şu an için Genel Müdür Mahir Sevinç’ten oluşan bir yapısı var. Aslında özelleştirilse de kağıt üzerinde yönetime bakıldığında yarı kamu statüsünde sayılabilir.

 

 

Şirketimiz, %99.87 hissesine sahip Çanakkale İl Özel İdaresi şirketi. 6 hatta, 15 iskelede, 21 sayıda gemiyle, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, Bozcaada ve Güney Marmara hattında hizmet veriyor.

 

Tarifeye akıl ermedi ONLİNE satışta kazık tarife

 

GESTAŞ’ın uyguladığı ulaşım tarifesini çözmek için gerekmeyen tek şey mantık. Zira ulaşım tarifesi tam bir mantıksızlık örneği. Yeni Nesil Üniversite soruları gibi. Örneğin, Bozcaada’ya aracı ile geçmek isteyenler gişeden geçerken 150.-TL öderken ONLINE alıp gitmek isteyenlere 250.-TL fiyat ödüyor, gününe göre tarife 280.-TL’ye çıkıyor. Aynı araç, aynı vapur, aynı iskele ama ONLINE bilet alanlar % 60 ile %75 daha fazla ücret ödüyor.

 

 

 

ONLİNE SATIŞ NASIL İŞLİYOR

 

Bozcaada örneğinden devam edelim. Var sayalım otomobil ile geçeceksiniz. Sadece otomobil dediğinizde bilet alım işine devam edemiyorsunuz. Şoföre ayrı bilet kesiyor. ( Şoförsüz otomobil nasıl olacaksa artık). Oysa ulaşım GESTAŞ’a geçmeden önce şoföre ayrı bilet kesilmiyordu. Zaten otomobilde dünyada şoföre ayrı bilet diye örneği de yok (en azından ben bilmiyorum – İtalya – Türkiye arasındaki RO-RO Seferleri ile karıştırılmasın aynı örnek değil çünkü ). Hadi yolcu olarak bir de şoförü ekleyelim geçiş ücreti oldu size 260.-TL ( 250.-TL otomobil, 10 TL şoför, aynı gün için 16.07.2021 ).

 

Diyelim biletimi bir gün önce bugünde ( 16.07.2021 ) alayım dediğinizde mantıken “daha düşük almanız lazım” diye düşünüyor olabilirsiniz yanılıyorsunuz 17.07.2021 için aynı tarife ( otomobil+şoför ) oldu mu size 280.-TL. “Mantığını çözdük erken alırsanız daha fazla ödüyorsunuz” diyenlere acele etmeyin o zaman iki gün sonrasının fiyatına bakalım derim.

 

18.07.2021 – iki gün sonrası için yine aynı (otomobil+şoför ) bilet almak istediğimizde tarife fiyatı 220.-TL’ye düştü. Hayda önce bindir, sonra indir gibi oldu. 260.-TL, 280.-TL, 220.-TL seç beğen tarife oldu. Tam yeni nesil üniversite sorusu gibi oldu, gerçi artık mantık soruları pek sorulmuyor ama iyi matematik sorusu çıkar buradan. Abi çıkmaz diyenlere cevabım “hayatın içinden” sorular oluyor yeni nesil sorular, çok iyi soru olur derim. Çıkar mı çıkmaz mı bu soru bilemem ama hala sorun çözülmüş değil sorunun / oyunun büyüğü devamında.

 

Gişeden bilet alan şaşırıyor

 

Hazırsanız BONUS soru geliyor. Aynı gemi, aynı iskele, gidilecek yer aynı. Geyikli’den – Bozcaada’ya. Gişeden alınan bilet ONLINE bilete göre ucuz mudur, pahalı mıdır? Genelde ONLINE satışlar daha ucuzdur o nedenle “ONLINE Vapur Bileti de ucuzdur” diyenler kaybetti. Maalesef bu konuda tarife tam tersi. Gişeden bilet alıp girerseniz daha ucuz. Ya ne var bunda 5-10 TL fark olsun diyenler de yanılıyor. Gişe Bileti %60 ile %75 daha ucuz. Neyse fazla yormayalım, yine aynı tarife ( otomobil+ şoför )  gişede 160.-TL. Bunun 150.-TL’sı otomobil için 10.-TL’si şoför için. Mürekkebi uçmamış, aha da belgesi. Yaşanmış deneyim edinmiş haber yazıyoruz!

 

GESTAŞ’tan tarife mantığının cevabını bekliyoruz

 

Yazarken yoruldum. Mantığını da çözemedim. GESTAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını ÇANAKKALE Valiliği temsil ettiğine göre, bu tarifenin mantığını ÇANAKKALE Valiliği veya GESTAŞ Yetkilileri açıklama getirirlerse sevinmiş olacağız. Yoksa beyin yakan tarife modelini çözemeyeceğiz, yaz sıcaklarında uykusuz kalmaya devam edeceğiz. Şaka bir yana insan kendini enayi gibi hissediyor. Daha komik tarafını yazıp yazıyı bitireyim. İskelede gişeye gidip 5-6 saat önce otomobil için bilet almak isteseniz yine alamıyorsunuz. İlla alayım derseniz adres ONLINE Bilet!

 

Ben adada yazları yaşıyorum indirimli kartın var zaten yılda 2-3 geliyorum diyenlere de bir sürpriz var! İndirim kartınızın güncellenmesi gerekiyormuş. Onu da gişede yapamıyorsunuz. Çanakkale Merkezdeki GESTAŞ’a girmeniz gerekiyor. Sistemleri o kadar dijital yani. Ülkede Lisa bitene kadar zorunlu eğitim olduğunu bilmeyen anlayış var belli ki zira iki yıl önce 13 yaşındaki çocuklarımdan indirim için öğrenci belgesi istemeleri gibi absürt uygulamalara hiç girmeyeyim.

 

“Geyikli – Bozcaada hattını anladık, diğer hatlar nasıl acaba” diyenlere cevabım : Abiler / ablalar her şeyi benden beklemeyin onları da o hatları kullananlar yazsın, yayınlayalım! Ben her sene kullandığı hat ile ilgili olanı Geyikli – Bozcaada hattını yazdım. Gerisi size kalmış gayri!

 

Özet Not : Son yerel seçimde; GESTAŞ temsilcileri bir siyasi parti temsilcileri ile Bozcaada’yı dolaşıp “adalıların hayatını nasıl kolaylaştıracaklarını” anlattıklarında o zaman bir anlam verememiştim, şimdi anladım. Bozcaada ulaşımda olumlu bir şey yok mu diyenler için. Otopark sorunu halen devam etse de Bozcaada Belediyesi Bozcaada’da yaşayanlara Sosyal Belediyecilik gereği Çanakkale otobüsünü bedava yapmış daha ne yasın! Bravo!

 

Erol TAŞDELEN – Ekonomist

 

Finansal Yeniden Yapılandırma Faydalı Olacak Mı?

 

Limanlarda acil yatırım krizi!

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları