Sosyal Medya

Reel Sektör

Finansal Yeniden Yapılandırma Faydalı Olacak Mı?

Temmuz 2019’da başlayan “Finansal Yeniden Yapılandırma” uygulaması Cumhurbaşkanı kararı ile 2 yıl daha uzatıldı. Ancak şirketlerin kredileri 10 yıl daha…

Finansal Yeniden Yapılandırma Faydalı Olacak Mı?

Temmuz 2019’da başlayan “Finansal Yeniden Yapılandırma” uygulaması Cumhurbaşkanı kararı ile 2 yıl daha uzatıldı.

Ancak şirketlerin kredileri 10 yıl daha ertelense de faydasızdır. Einstein’a göre, “Sorunlar onları yaratanların mantığı ile çözümlenemez.” Finansal yönetim danışmanlığı şarttır!

Sermaye optimizasyonu finansal yönetim danışmanlığının temel unsurlarından birisidir. Buna göre, bir şirketin kuruluşu ile faaliyetlerine öz yeterlilik ile devam edebilmesi için gereken sabit ve değişken işletme sermayesi uzun vadeli hesaplanır. Şirketin hasılatı ve maliyet ile yönetim giderleri sonrası finansman, yatırım ve vergi giderleri sonrası net kar hesaplanır. Bu net karın da işletmeye özel optimize (en uygun) edilmiş öz sermayeye oranı hesaplanır. Bu oranın yanına nakit akışlar ve nakit yaratımı ile paranın zaman değeri, sektör, rakipler ve varsa şirketin diğer faaliyetleri ile alternatif yatırım araçlarına göre kıyaslaması yapılır. Bütün bu finansal analizler yapılırken şirketin mali mevzuat, sözleşme, insan ilişkileri, yönetişim vb. boyutları da dikkate alınır.

Bu kadar çok sayıda parametre ister girişimcilik sürecinin başında isterse Nasdaq Borsası’na açılmış uluslararası bir şirkette sürekli olarak analiz edilir. Etkinlik, verimlilik ve diğer boyutlarda olası sorunlar önceden (!) tespit edilir ve gerekli eylemler ile iyileştirmeler sağlanır. Hatta öyle ki bütün bu süreç girişimcilik sürecinin başında makul güvence sunmuyorsa o işe hiç girilmemesi veya mümkün olan farklı modellerde girilmesi tavsiye edilir.

Ancak burada yalın ve öz olarak ifade ettiğim hususlar ülkemizde o kadar iyi bilinir ki finansal yönetim danışmanlığı nedir pek kimse bilmez. Bu unvan kısa kesilerek “finansal danışman” olarak ifade edilir ve aradaki “yönetim” kavramı zihinlerde karşılık bulamaz.

Sonuç olarak “Bana akıl değil, para ver.” şeklinde sıkça duyulan sözün sahipleri hem akla hem de paraya muhtaç hale gelir. Bir şirkette kendini gösteren ciddi sorunlar ortaya çıkmış ise finansal yönetim danışmanlığı ücretinin birkaç katını zaten ödemiş ama hizmet almamışsınızdır.

 

İbrahim Can, Ph.D.

Kurucu, Finansal Yönetim Danışmanı

www.icanadvisory.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler