Sosyal Medya

COVID : Bozcaada‘ya bak Türkiye’yi anla

11 Nisan 2021

Pandemi sürecinde başarı hikayesi yazan ve doğru işler yapan Bozcaada 29 Mart 2021’e kadar 16 vaka ile süreci yönetti. 29 Mart – 10 Nisan arasında 62 yeni vaka adada panik yarattı. Son 1 yıldaki toplam sayının 4 katı vaka demek. Üsteli Bozcaada yaz koşullarında yaşamayıp kısmen izole haldeyken yaşandı bu durum.

 

 

Bozcada Çanakkale’ye bağlı Ege’de yerleşkesi olan Gökçeada ile birlikte iki adamızdan biri. Türkiye’de köyü olmayan tek ilçe aynı zamanda. Yerleşim yeri tek bir koyda. Yazın nüfusu 15 binleri bulsa da Yerli nüfus kışın 2.000 kişi. Son yıllarda Çanakkale merkezden ev alıp kışın Çanakkale merkezde kalanların sayısı da azımsanmayacak hale geldi üstelik. Kısaca bir avuç insan. Apartman hayatı yok, insanların teması şehir hayatına göre daha sınırlı.

 

 

Bozcaada 2021 Mart sonuna kadar Pandemi sürecini en iyi yöneten ilçelerden biri oldu. Yerli halk ve adaya gelenler bilinçli insanlar. 29 Mart 2021’e kadar adada tespit edilen Covid-19 virüs hasta sayısı toplamda 16 idi. Çoğu da adaya ağırlıklı İstanbul’dan gelen yazlıkçılardan oluşuyordu. Nisan ayı ada için kabus ayı oldu. Halk panik içinde. Nasıl olmasın ki!

 

 

 

2021 Nisan ayında ne oldu?

 

2021 Mart sonunda ne oldu ise oldu. Kış koşullarında adaya dışardan gelenlerin sayısı yok denecek kadar az. Kışın açık otel sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Buna rağmen son iki haftada COVID tespit edilenlerin sayısı 11 Nisan itibarıyla 74’ü buldu. Toplam 74 vakanın 58 adeti son iki haftaya ait diğer bir ifade ile. Yaygın kanı AKP Kongresi için Ankara’ya giden ve içlerinde pozitif vaka görülenlere yönelik eleştiriler çokça fazla. Herkes birbirinin tanıdığı ve direkt ya da dolaylı akrabası olduğu için açıkça suçlama getirilmese de Kongreye gidenlere eleştiriler oldukça fazla. Ankara’ya gidenler veya dışardan gelenler ne oldu ise oldu son bir yıldaki vakanın 4 katı son 2 haftada oldu. Benzer bir oranın Türkiye genelinde olduğunu düşünmek bile kabus gibi. Adaya gemi seferlerin durdurulmasından; gönüllü izoleye kadar Doktor olan Belediye başkanı ile genç Kaymakam elinden geleni yapıyor. Tek teselli can kaybının olmaması. Kısa sürede sonuç alınması dileğimizle gelişmeleri ve alınacak önlemleri takip edip yazacağız.

 

Halkın beklentisi ise; Turizm sezonu açılmadan kontrol altına alınıp vaka sayısı sıfırlanması. Kordonda oturmayı; Salhane’de yorgunluk kahvesi içmeyi; Polente’de gün batımını; Akvaryum ve Ayazmada deniz keyfini çıkarmayı, Çanlar altında masadan masaya hal hatır sormayı; Çınar altında serin rüzgar hissinin bir an önce gelmesi dileği ile.

 

Erol TAŞDELEN – Ekonomist www.bankavitrini.com yazarı

 

 

Aşılama ve global toparlanma gecikiyor, Gelişen Piyasalar geride kalıyor

 

Nuriye Ortaylı: Hükümet salgını yönetmekten vaz mı geçti?

 

Türk Tabipleri Birliği uyardı: Sağlık çalışanları tükenmiş durumda

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları