Sosyal Medya

Ekonomi

Yeme içme sektöründe 4 işletmeden 1’i iflasın eşiğinde

Tam normalleşme için beklenen 1 Haziran sonrası için dahi önünü göremeyen yeme içme sektörü, paket servisin kurtuluş olmadığına işaret ederek…

Yeme içme sektöründe 4 işletmeden 1’i iflasın eşiğinde

Tam normalleşme için beklenen 1 Haziran sonrası için dahi önünü göremeyen yeme içme sektörü, paket servisin kurtuluş olmadığına işaret ederek iflaslarda artış olduğunu vurguladı.

Kademeli normalleşmede beklediği açılış kararını alamayan, salgın boyunca kapanma süreçlerinin yükünü desteksiz olarak taşımaya çalışan yeme içme sektöründe, 4 işletmeden 1’i iflas noktasında. 2019 yılında 135 milyar TL’lik ciro elde eden sektörün 17 Mayıs itibarıyla ciro kaybı kümülatif olarak 53.1 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Sektörle birlikte büyük bir gelir kaybı yaşayan çalışanların esas geçim kaynağı olan bahşişlerinde de 4.2 milyar TL’lik bir kayıp söz konusu.

Sektörün1 Haziran itibarıyla açılması durumunda yılın ikinci yarısına 58 milyar TL’lik bir ciro kaybı ile başlaması tahmin edilirken, Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer, hemen bugün ilan edilecek bir açılış kararının sektöre can suyu olacağını vurguladı.

“Halen 1 Haziran’dan sonrası için önümüzde net bir tablo yok. Bu da sektörü daha da içinden çıkılmaz bir duruma sürüklüyor” ifadelerini kullanan Demirer, sadece yüzde 5’lik paket servis geliri ile sektörün ilerlemesinin mümkün olmadığının altını çizdi.

Demirer 1 Haziran’a kadar açıklanan kademeli geçişte halk sağlığı uzmanlarının da önemle altını çizdiği ve bulaşın en yoğun olduğu toplu taşıma, fabrikalar  ile AVM’lerin açık olacağına dikkat çekti.

 

 

Kaynak: patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler