Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ: Perakende satışlar, turizm ve inşaattaki zayıf seyre rağmen, imalat sanayi çok güçlü

Sanayi üretimi Şubat’ta da güçlü kalmaya devam etti. Şubat’ta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi piyasa beklentilerine paralel yıllık %8,8 artış…

ANALİZ: Perakende satışlar, turizm ve inşaattaki zayıf seyre rağmen, imalat sanayi çok güçlü

Sanayi üretimi Şubat’ta da güçlü kalmaya devam etti. Şubat’ta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi piyasa beklentilerine paralel yıllık %8,8 artış gösterdi. Arındırılmamış (ham) sanayi üretimi ise yıllık %5,7 artışa işaret etti. Takvim etkisi ve mevsimsellikten arındırılmış endekste Mayıs’ta başlayan aylık artış trendi Şubat’ta da devam ettiyse de, artış hızı sadece %0,1 ile sınırlı kaldı. Sanayi üretiminde salgın sonrası Nisan ayındaki dip seviyeden toparlanma kabaca %67’ye ulaştı.

 

Perakende, turizmle bağlantılı hizmet sektörleri ve inşaat ise zayıf seyrediyor.  Öte yandan, perakende satış hacim endeksindeki yıllık artış da %4,6 oldu. Bu da kısıtlamalara bağlı olarak Aralık’taki %1,7 ve Ocak’taki %2,6’lık artışlara göre bir miktar canlanmaya işaret ediyor. Aylık bazda bakıldığında, Aralık ve Ocak’taki %6,3’lük geri çekilmenin ardından, Şubat’ta %3,4 artış olduğu görülüyor. Öte yandan, toptan satışlar ve otomotiv satışlarında devam eden güçlü seyir nedeniyle, perakende ve toptan ticaret ciro endeksinde yıllık reel artış %15,3’lük tempoda güçlü bir şekilde devam ediyor (Ocak: %16,5).

 

Diğer hizmet sektörleri (ticaret dışı) ciro endeksinde ise, bilgi-işlem sektöründeki güçlü momentuma karşın, turizmle bağlantılı sektörlerde (otel-lokanta, seyahat acenteleri ve havayolu taşımacılığı) devam eden problemler nedeniyle yıllık reel %3,3’luk düşüş var (Ocak: -%5,6). Örneğin, bilgi-işlem sektörü ciro endeksinde yıllık reel artış %11,8’e ulaşırken (Ocak: %11,1), otel-lokanta sektöründe %33’lük, seyahat acenteleri sektöründe ise %61’lik yıllık reel ciro kayıpları var.

Öte yandan, inşaat ciro endeksinde de yıllık reel %7’lik bir düşüş olduğu görülüyor (Ocak: -%21, Aralık: -%12). Özetle, manşet büyümede momentum güçlü gözükse de, sektörler arasında büyümenin çok dengesiz olduğunu da belirtmek lazım.  Bu da çok güçlü büyüme rakamlarının istihdama neden aynı ölçüde yansımadığını açıklayan faktörlerden biri olabilir.

 

İlk çeyrekte GSYH büyümesi %5,5 civarında gerçekleşebilir

 

Özetle, perakende satışlar, turizmle bağlantılı sektörler ve inşaatta devam eden zayıflığa karşın, imalat sanayi aktivitesi çok güçlü seyretmeye devam ediyor. Buna bağlı olarak da, birinci çeyrekte %5,5 civarında bir GSYH büyümesi elde edilmesi mümkün görünüyor.

 

Serkan Gönençler

 

Ekonomist, Gedik Yatırım

 

Sanayi üretimi yıllık yüzde 8,8 arttı

 

FÖŞ yazdı: Bu ekonomi NİYE HALA batmadı ya?

 

BETAM: Şubat ayında işsizlikte önemli değişimler

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler