Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dikkat: Bu hafta açıklanacak ABD mayıs enflasyonu yükselişin devamını yansıtacak

ABD tahvil faizleri Cuma günü, mayıs ayı için ABD istihdam piyasasına ait veriler beklenenden daha zayıf gelince geriledi. Ancak bu…

Dikkat: Bu hafta açıklanacak ABD mayıs enflasyonu yükselişin devamını yansıtacak

ABD tahvil faizleri Cuma günü, mayıs ayı için ABD istihdam piyasasına ait veriler beklenenden daha zayıf gelince geriledi. Ancak bu hafta açıklanacak mayıs tüketici fiyat enflasyonu verisi yatırımcılar için yeni bir sınav olacak.

Tüketici fiyatları nisan ayına kadar geçen 12 ayda on yıldan uzun bir sürenin en hızlı hızında yükselmesine karşın, analistler o zamandan bu yana daha da kuvvetlendiği ve ABD ekonomisinin aşırı ısındığından korkuyor.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistler, Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günü açıklayacağı rakamlarda yıllık enflasyon oranının mayıs ayında yüzde 4,7’ye sıçramasını beklerken, nisan ayında bu oran yüzde 4,2 idi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, gıda ve enerji fiyatlarını dışlayan “çekirdek” enflasyon oranının nisan ayındaki yüzde 3’ten mayıs ayında yüzde 3,4’e yükselmesi bekleniyor. Bu, 1990’ların ortalarından bu yana görülen en yüksek seviye olacak.

Fed Başkanı Powell, daha yüksek tüketici fiyatlarının geçici olduğu ve merkez bankasının aylık 120 milyar dolarlık tahvil alım programını sürdürmesi gerektiği konusunda kararlı. Öte yandan Wall Street, artan enflasyonun beklenenden daha kalıcı olup olmayacağını tartışırken, yatırımcılar mayıs enflasyonu nisan ayından daha yüksek olsa bile kesin bir sinyal vermek için çok erken olabileceğini söylüyor.

Artan enflasyon beklentileri, borçlanma maliyetlerinin yükselmesine neden olan ve diğer piyasalarda çok sayıda oynaklığa neden olan ABD Hazinelerinde bu yıl sert bir satışta önemli bir faktör oldu.

Glenmede’nin özel servet uygulamasının baş yatırım sorumlusu Jason Pride, “Muhtemelen [çekirdek olmayan enflasyon için] yüzde 4’lük bir rakam daha olacak ve bu da denklemin korku tarafını geçici olarak güçlendirecek.” dedi. Temmuz ve Ağustos aylarında, “Muhtemelen TÜFE rakamlarında daha tutarlı ılımlılık görmeye başlayacağız. Ve bu sonunda geçici olduğu tezini güçlendirmeye başlayacak” diyor.

Euro bölgesi görünümü ECB’nin politika planlarını nasıl etkileyecek?

Euro bölgesi ekonomisine ilişkin beklentiler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Nisan ayındaki son para politikası toplantısından bu yana önemli ölçüde güçlendi.

Avrupa genelinde koronavirüs yasakları kaldırılıyor. Yavaş bir başlangıçtan sonra aşılar hızlanıyor. İş faaliyetleri, tüketici güveni ve enflasyon güçlü bir şekilde geri döndü.

Ancak bir dizi ECB konsey üyesi, bu Perşembe günkü toplantı için politikayı değiştirmek için hala çok az neden gördüklerini söyledi ve başkanı Christine Lagarde geçen ayın sonlarında 80 milyar Euro’luk aylık tahvil alım programını dizginleme planlarını tartışmak için “çok erken” olduğunu söylemişti.

19 ülkeli Euro Bölgesi bloğundaki enflasyon, mayıs ayında bir önceki ayki yüzde 1,6’dan yüzde 2’ye kadar yükselerek merkez bankasının iki yıldan uzun süredir ilk kez hedefini aştı. Ancak ECB yetkilileri, bunun gelecek yıl sönecek geçici bir yükseliş olduğunu, yani merkez bankasının destekleyici politika duruşunu daha uzun süre sürdürmesi gerektiğini söylediler.

Çoğu ekonomist aynı fikirde. Berenberg baş ekonomisti Holger Schmieding’e göre manşet enflasyondaki mevcut artış sadece geçici faktörleri yansıttığı için, ECB üç ay daha gaza basmaya devam edebilir.

Sorun, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in geçen hafta yayınladığı bir raporda “ortak bir para politikasının kalibre edilmesi açısından ECB için zorluklar doğuracağını” söylediği Almanya ekonomisindeki toparlanma hızının İtalya ve İspanya gibi bazı ülkelerin üzerinde olması.

Ancak Moody’s şunları ekledi: “ECB’nin, Almanya gibi nispeten daha güçlü ekonomiler yedek kapasitelerini tükettikten sonra, önümüzdeki birkaç yıl boyunca son derece destekleyici para politikasını sürdüreceğine inanıyoruz.”

Renminbi keskin yükselişine devam edecek mi?

Renminbi, Çin hükümetinin geçen hafta sert bir yükselişi yavaşlatmak için adımlar atmasının ardından piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Çin Merkez Bankası tarafından açıklanan önlemler, kredi verenleri finansal krizden bu yana daha fazla döviz tutmaya zorlayacak, böylece para birimini yumuşatmayı amaçlıyor.

Renminbi, geçen haftaki sallantıya rağmen son bir yıl içinde dolar karşısında yüzde 11 değer kazandı. Ralli, Çin’in salgından hızlı bir şekilde kurtulmasının zeminine karşı geldi. Yatırımcılar geçen yıl Çin hisse senetlerine ve tahvillerine yatırım yapmak için acele ettiler ve para birimini daha fazla desteklemeye yardımcı oldular.

Gücü, zaten yüksek emtia fiyatları ve dengesiz bir ekonomi genelinde kaldıraç endişeleriyle boğuşan politika yapıcılar için başka bir zorluk teşkil ediyor.

Ülkenin toparlanması, sanayi büyümesi ve renminbinin gücüne rağmen artan ihracatla körüklenmekte. Ancak merkez bankası üyeleri, küresel bir emtia rallisinin Çin’deki fabrika kapısı fiyatları üzerindeki etkisine ilişkin artan endişelerini dile getirdiler.

Geçen ay, bir PBoC yetkilisinin başyazısı, renminbinin daha yüksek emtia fiyatlarını dengelemek için güçlenmesine izin verilmesi gerektiğini öne sürdü, ancak makale daha sonra silindi. Dolara karşı daha güçlü bir renminbi, Çin ithalatını ucuzlatır.

Bu hafta, sırasıyla Pazartesi ve Çarşamba günü açıklanacak hem ticaret hem de enflasyona ilişkin veriler ekonominin gidişatına daha fazla ışık tutacak ve renminbiye ilişkin gelecekteki merkez bankası politika müdahalelerini şekillendirmeye devam edecek.

FT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler