Sosyal Medya

FÖŞ yazdı: Cumhurbaşkanlığı anketlerinde kim önde?

6 Şubat 2022

25 yıllık yazarlık kariyerimde ilk kez bir yazı dizisi yapıyorum. Bir önceki makalemden de anladınız herhalde, anketler bende ciddi takıntı yaptı. Çünkü, bir çok düşünürün aksine  anketler detaylı olarak incelenmeden siyaset hakkında yorum yapmanın safsatadan ibaret olduğunu düşünüyorum.

İlk makalemde anket yorumlarında sık yapılan hataları eleştirdim. İkinci makalede ise Aralık sonu ve Ocak sonu arasında yayınlanan tüm “künyeli” anketleri inceleyerek cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarını kestirmeye çalıştım.  Anketlerden kısa paragraflarla yarışın seyrini size yansıttıktan sonra, kendime göre bir skorlama sistemi geliştirdim. Bu skor tablosu maalesef İngilizce, çünkü yabancı okurlarıma  sunacağım çok detaylı bir çalışma yapıyorum. Puanlama sistemimi eleştirebilirsiniz, ben de ilerleyen günlerde daha basit ve net sonuçlar veren bir sistemin arayışında olacağım.

Ama ilk izlenimim  şu:  Muhalefetin cumhurbaşkanlığını kazanması kesin değil.  Erdoğan da artık tartışmasız önde giden aday değil.

Şimdi anketler ne diyor, gözden geçirelim:

 

Yöneylem Ocak

İkinci turda muhalefet adayına, Erdoğan karşısında oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49, Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35 olarak ölçülmüştür.

 

Gezici Ocak

Gezici Araştırma’nın son kamuoyu araştırmasına göre cumhurbaşkanlığı seçimi için Erdoğan ve Kılıçdaroğlu ikinci tura kalırsa CHP lideri yüzde 51,5 ile seçimi kazanıyor.

 

Sosyo Ekonomik Saha Araştırmaları Merkezi:

Tayyip Erdoğan: 33.5

Kemal Kılıçdaroğlu: 30,2

Kararsız: 27.8

Oy kullanmam: 8.4

Tayyip Erdoğan diğer tüm olası adaylara karşı ilk turda birinci.

 

İstanbul Ekonomi Araştırma  

Kamuoyu araştırmalarıyla tanınan Türkiye Raporu, 7-13 Ocak tarihleri arasında 1500 kişiyle yaptığı son seçim anketinin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre Millet İttifakı, sadece Mansur Yavaş’ı aday çıkarırsa seçimi kazanabiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Akşener’e karşı yarışı kazanırken, İmamoğlu ile başa baş gidiyor.

 

MetroPoll

MetroPoll’ün yayınladığı son ankete göre, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev onayı yüzde 40,7’de kaldı. Erdoğan’ı onaylamayanların oranı ise yüzde 54,4 olarak ölçüldü. Bu oran, 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonraki en yüksek üçüncü oran oldu. Böylece arada onay karşıtlığı lehine 14 puana yakın bir fark oluştu.

 

Avrasya Anketi 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE RECEP TAYYİP ERDOĞAN TEKRAR ADAY OLSA OY VERİR MİSİNİZ?

Evet oy vereceğim: 33.4

Hayır oy vermeyeceğim: 55.1

Diğer adaylara bağlı/Kararsızım/Oy kullanmam: 11.5

Erdoğan diğer tüm olası adaylara karşı kaybediyor.

 

BUPAR

BUPAR’ın Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akaltun, son anketle ilgili olarak Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, HDP seçmenin Millet İttifakı’na daha yakın olduğunun altını çizerken şöyle konuştu: “HDP seçmeni bu tavrını devam ettirirse, olası cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı daha şanslı olacaktır.  (Oy oranları  ankette yok)

 

CUMHURİYET  (BUPAR anketi olabilir) 

Bir başka ankette ise Erdoğan’ın beğeni oranı yaklaşık %38’le üç muhtemel Cumhurbaşkanı adayının gerisinde kaldı.

 

Metropoll–II

Metropoll anketi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen desteğin %60 ve %51 olduğunu gösterirken, bunları üçüncü sırada %38.5 ile İYİ Parti lideri Meral Akşener izledi.

 

AREA Anketi 

Araştırma kapsamında katılımcıların yüzde 73.9’u Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini “başarısız” bulduğunu ifade etti. AK Partili seçmenlerin yüzde 32.8’i de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni başarısız bulduğunu dile getirdi.

Öte yandan katılımcıların yüzde 73.4’ü de hükümetin ekonomi politikalarını başarısız bulduğunu ifade etti.

 

AREA Anketi 

Vatandaşların yüzde 42.8’inin olumlu kanaat verdiği İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener birinci oldu. Seçmenlerin yüzde 50.3’ü ise Akşener’e olumsuz kanaat bildirdi.

Akşener’i AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takip etti. Erdoğan, yüzde 39.5 olumlu, yüzde 54.5 olumsuz kanaat aldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise üçüncü oldu. Kılıçdaroğlu hakkında yüzde 34.7 olumlu kanaat, yüzde 57.4 olumsuz kanaat bildirdi.

 

TEAM Anketi 

Kasım ayına göre: Erdoğan’a destekteki artışa kararsızlardaki artış da eşlik edince, muhalefetin adayına destek 5 puanın üzerinde gerilemiş. Muhalefete yönelik 2021’in ikinci yarısında giderek yükselen ilgi kısmen azalmış görünüyor.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini ne kadar iyi yapabildiğine dair seçmenin 10 üzerinden yaptığı değerlendirmede, Kasım ayında ilk kez 5’in altına düştüğünü ve geçer not alamadığını gözlemlemiştik. Seçmenin Erdoğan’a notu, toparlanmaya rağmen halen 5’in altında.

 

Artı Bir Anketi 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vereceksiniz?  Erdoğan:  %45.4  İmamoğlu:  %34.6

 

Metropoll Ocak anketi 

Katılımcıların yüzde 30’u cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a, yüzde 37’si karşısına çıkacak rakibe oy vereceğini söyledi. Yüzde 29’uysa Erdoğan’ın rakibine bağlı olarak karar vereceğini ifade etti.

 

Bu sonuçları derleyip tablo haline getirdim.  Tablo İngilizce, ama tüm isimler Türkçe yazıldığı için anlaşılması zor değil. “Score” kısmını şöyle açıklayayım—bu puanlama Erdoğan açısından yapıldı:

 

+2 Erdoğan tüm olası adaylarını önünde

+1 Erdoğan  adayların çoğuna  karşı önde, diğerlerine kaybedebilir

0 Ankette ya anlamlı sonuç çıkmıyor, ya da Erdoğan ve bir veya birkaç aday başabaş gidiyor

-1 Erdoğan en az bir adaya karşı kaybediyor

-2 Erdoğan tüm adaylara karşı kaybediyor.

 

 

 

 

FÖŞ

 

FÖŞ yazdı:  Anketler ne fısıldıyor?

 

Son anket sonuçları toplu halde burada

 

FÖŞ anlattı: Ekonomiye Pusu Kuran 3 Büyük Tehlike: FED, Tedarik Sorunları ve Küresel Kuraklık

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları