Sosyal Medya

Dr. Fulya Gürbüz

Vega Portföy: Haftalık Makro Gündem

18–22 Mart haftasında bir önceki haftaya göre ABD ve Türkiye yükseldi, öncü Avrupa borsaları çoğunlukla yükseldi, öncü Asya borsaları karışık…

Vega Portföy: Haftalık Makro Gündem

18–22 Mart haftasında bir önceki haftaya göre ABD ve Türkiye yükseldi, öncü Avrupa borsaları çoğunlukla yükseldi, öncü Asya borsaları karışık seyretti. Türkiye’nin 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi 67 baz puan düşüşle %47,79’a geriledi, 5 yıl vadeli CDS primi dayanak varlığın değişmesinin yarattığı teknik sebeple 28 baz puan artışla 334 baz puana yükseldi. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi 11 baz puan düşüşle %4,19’a geriledi. ABD dolar endeksi DXY %1 artışla 104,4’e yükseldi, EURUSD %0,7 düşüşle 1,0808’e geriledi. Spot ons altın %0,4 artışla 2165 dolar, Brent petrolün varil fiyatı %0,1 artışla 85,43
dolar oldu.

FED politika faizini %5,25-%5,50 ile değiştirmedi, Başkan Powell 2024 yılı için 75 baz puanlık indirime işaret etti (3 faiz indirimi), 2024 GSYH büyüme tahminini %2,1’e yükseltti. BoJ 17 yıl aradan sonra politika faizini ilk kez %0-%0,1’e yükseltti, TCMB politika faizini %45’ten %50’ye yükseltti, O/N faiz koridorunu +-300 baz puana genişletti.

Türkiye’de 15 Mart’ta KKM 2,3 trilyon TL’ye (71,6 milyar $) geriledi, DTH 181,3 milyar $’a yükseldi. Uluslararası rezervler 127,9 milyar $’a, TCMB net rezervleri 19,6 milyar $’a geriledi. Şubatta Türkiye’ye gelen turist sayısı 6 aydan sonra ilk kez arttı. Şubatta merkezi yönetim borç stoku 7,2 trilyon TL’ye yükseldi. Ocakta net uluslararası yatırım pozisyon açığı 300 milyar $’a yükseldi, kısa vadeli dış borç stoku 174,9 milyar $’a geriledi. Ocak itibariyle gelecek 12 ayda ödenecek dış borç
225,4 milyar $’a geriledi. Konut fiyatları aylık %2,3’e hızlandı.

ABD’de Şubatta inşaat izinleri ve konut başlangıçları tahminlerin üzerinde artış kaydetti. Euro Bölgesinde Martta ZEW Ekonomik Güven Endeksi (eşik 0) lan 33,5’e yükseldi, tüketici güvenindeki kötümserlik sürdü. Şubatta çekirdek TÜFE aylık %0,7’ye hızlandı. İngiltere’de Şubatta çekirdek TÜFE aylık %0,6’ya hızlandı.

S&P Global Mart ayı öncü PMI verilerine göre mal ve hizmet üretimi toplamı olarak Euro Bölgesinde düşüş yavaşladı, Almanya ve Fransa’da düşüş hızlandı, İngiltere ve ABD’de artış hafif yavaşladı, Japonya’da artış hızlandı. Fiyat baskıları arttı.

Yeni Haftada Veriler Ne Söyleyecek?

 

25–29 Mart 2024 haftasında;

Haftanın en önemli başlığı Cuma açıklanacak ve FED’in politika faiz kararında dikkate aldığı çekirdek PCE enflasyonu olacak. Çekirdek PCE enflasyonu Ocakta aylık %0,4, yıllık %2,8 artış kaydetmişti. FED çekirdek enflasyonda yıllık %2 seviyesini hedefliyor. FED 1 Mayıs’ta politika faiz kararını açıklayacak. 12 Haziran toplantısı öncesinde faiz indirimi beklemiyoruz. ABD’de açıklanacak diğer veriler Mart ve Şubat ayları güven endeksleri, Mart ayı imalat verileri, Şubat konut satışları ve dayanıklı mal siparişleri, Ocak ayı konut fiyatları, 4Ç2023 nihai GSYH verileri.

Türkiye’de 22 Mart haftası para ve banka verileri, Mart ayı ekonomik güven endeksi (önemli bir iyileşme beklemiyoruz), 4Ç2023 dış borç stoku; Şubat ayı dış ticaret verileri (21,1 milyar dolar ihracat, 28,1 milyar dolar ithalat) ve Hizmet-ÜFE takip edilecek.

Euro Bölgesi’nde Mart ayı ekonomik güven endeksi açıklanacak.

Almanya’da Nisan ayı GfK tüketici güven endeksi, Mart ayı işsizlik oranı, Şubat ayı perakende satışlar izlenecek. İngiltere’de 4Ç2023 GSYH nihai verileri açıklanacak.

 

Dr. Fulya Gürbüz – www.vegaportfoy.com

YASAL UYARI
Dışarıdan Temin Edilen Verilere İlişkin Yasal Uyarı Bu bültende/e-postada yer alan her türlü fiyat, veri ve bilgi; kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve diğer piyasa koşullarına göre güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan temin edilmekte olup, bu bilgilerin tam ve eksiksiz şekilde doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Bu bültende yer alan verilerle okuyuculara tarafsız genel bilgiler sunulmaktadır. Bu kaynaklardan temin edilen fiyat, veri ve bilginin kullanılması sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

 

Yatırım Tavsiyesi Olmadığına Dair Yasal Uyarı

Bu raporda/e-postada yer alan bilgi, analiz ve yorumlar yatırım danışmanlığı ve/veya yönlendirici ve taraflı bir nitelik taşımayıp okuyucuya dürüst ve objektif bakış açısıyla genel bir bilgilendirme yapılmaktadır. Bu raporda yer alan analiz, tavsiye ve yorumlar mali durumunuza, risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgi, analiz ve yorumlara dayanılarak yapılacak yatırımların ve işlemlerin sonuçlarından ve oluşacak mali kayıplardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler