Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘İçten gelen farkı bekleyin…’

17 Ocak 2024

Büyük beklentiler yaratıldıktan sonra Temmuz 2023’den bu yana oyalanan, arada zam yapıldığı söylenip, kök maaş oyunuyla aynı maaş verilen emeklilerin en düşük maaşının 10 bin TL olduğu açıklandı.

Sizce film burada bitti mi? Çünkü bu rakam, siyasi intihar olur. Ben ‘içimden geldi’ ya da ‘gönlüm elvermedi’ mekanizmasının devreye gireceğini ve bunun da oya tahvil edilmesinin hedefleneceğini düşünüyorum.

Elbette benimki sadece bir tahmin. Ama ikramiye tartışmasında ortaya konulan tavır, bunca yıllık gazetecilik tecrübem beni yanıltmazsa, hadisenin yaşanacağını söylüyor. Seçim üzeri en az emekli maaşı 10 bin TL olarak, seçim ekonomisine niyetlenmiş bir yapının konuyu kapatacağını sanmıyorum.

Bence emekli maaşlarında dip sınır, her şartta 11 bin TL’nin üzerine çıkarılacak ve maksimum 12 bin TL diliminde bir yere oturtulacaktır. Bu da ‘gönlüm elvermedi’ taktiğiyle oya tahvil edilmek istenecektir.

Zira yaptığım hesaplar asgari ücrette akıldan geçenin üzerine seçim farkı konulduğunda 15 bin – 17 bin TL olarak hesaplarıma yansımıştı ve en üst dilimden bu fark verildi. Emeklide de ayrı bir strateji olacağını sanmıyorum.

Tahminim o dur ki, ölümü gösterip sıtma razı etme stratejisi uygulanıyor. Direkt 11 bin – 12 bin TL civarında bir dip emekli maaşı açıklasaydınız, bu kimseyi tatmin etmediği gibi, geçinmeye de yetmeyeceği için tepkiye neden olacaktı.

Lakin 10 bin TL açıklayıp, sonra da emekli vatandaşa sahip çıkıyormuş görüntüsü içinde bunu yükseltirseniz, oyunu tersine çevirme olasılığınız olabilir. Nereden biliyoruz? 7 bin 500 TL sırasında taleple ortaya çıkan emeklinin 5 bin TL ikramiye tartışmasına girip, ‘hiç olmazsa’ noktasında razı olmasından belli.

Bu nedenle ben önümüzdeki günlerde bir düzenleme yapılacağına dair tahminimi koruyorum. Aksi, daha önce de ifade ettiğim gibi siyasi intihar olur. En önemli oy potansiyelini küstürmek istemeyen iktidar, mutlaka burada bir hamle yapacaktır.

Peki tüm bunların ötesinde yapılsın ya da yapılmasın sonuç değişiyor mu? Belki siyaseten algı yönetmeye yarar ama günün sonunda insanların geçinemediği gerçeğini ortadan kaldırmaz. 12 bin TL emekli maaşı verseniz ne olur? Açlık sınırının 15 bin TL’ye ulaştığı bir ülkede geçinmeye yetmeyecektir.

Lakin son sözü söylemek, patronun kim olduğunu göstermek bakımından mühim. Zira son seçimlere baktığınızda Cumhurbaşkanı’na verilen oy ile, iktidar partisine verilen oy arasında  yaklaşık 17 puan fark var.

Bu nedenle yerel seçimler öncesi, son sözü Beştepe’ye söyletmenin ve oyun yüzde 35 olsa da, karar vericinin gösterilmesinin seçim stratejisi olduğunu düşünüyorum. 10 bin TL’ye kızanların 12 bin TL’de tavır değiştirme ihtimali var mı? Var ki, bence bu hesap yapılıyor. Sonuç mu? Verilen nasılsa zamlarla geri alınıyor ve insanlar geçinememeye devam ediyor.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Biyoteknoloji Davos gündeminde...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Biyoteknoloji Davos gündeminde…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Maaş zammı enflasyonu tetikler mi?Çetin Ünsalan Yazdı: Maaş zammı enflasyonu tetikler mi?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Emekliye rakam mı; geçim mi?Çetin Ünsalan Yazdı: Emekliye rakam mı; geçim mi?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Kentsel dönüşememe...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Kentsel dönüşememe…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları