Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Enflasyonla ilgiyi koparttılar…’

5 Mart 2024

Şubat ayı itibariyle enflasyon yüzde 67’e ulaştı. Beklenen Mayıs ayına kadar yükselişin devam edeceği yönünde. Hiç gerçek enflasyon tartışmasına ya da yüzde 121’i geçen ENAG rakamına girmeyeceğim.

Çünkü uzun zamandır gerçekle ilgisini yitirmiş bir ekonomik zeminde meseleleri tartışmanın faydası olmadığı görüldü. Asıl hemen enflasyon rakamları açıklanmadan önce bir TV programına çıkarak, zemin oluşturmaya çalışan Mehmet Şimşek’in söylemlerine mercek tutmak gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarında yükselişin yılın yarına kadar devam edeceğini, ardından da artış hızının yavaşlayacağını söyledi. Söyledi de ilginç bir ekleme yaptı. Dedi ki: “Dikkatinizi çekerim bu açıklananlar geçmiş 12 ay ile ilgili, önümüzdeki 12 ay ile ilgili değil.”

Yani yüzde 36 hedefi konusunda ısrar etti ve ikna çalışmalarını sürdürdü. Bir an için bunun doğru olduğunu kabul edelim. Ama ortaya konulan ifadeyi ne yapacağız? Diyelim ki yılın sonunda istenen hıza düşürüldü. Peki bugüne kadar olan yıpranma ortadan kalkıyor mu?

Mehmet Şimşek’in ifadesine göre bunu yok saymamız gerekiyor. Peki vatandaş yok saysın da yerinde durmayan fiyatları ve düşen satın alma gücünü nasıl halledecek? Bunun hangi ekonomi teorisinde yeri var, açıklayan beri gelsin.

Cem Yılmaz’ın Hindistan’ın kast sistemini anlatırken sarf ettiği tanımlamadan bunun ne farkı kaldı? Ne diyordu? “Bu sefer sürünüyorsun, ama bir daha gelişte kralsın be oğlum.” Şimşek’in vatandaşa söylediği de bundan ibaret.

Mevcut durumunu tamamen yok saymasını, düşecek enflasyonu esas almasının doğru olacağını belirtiyor. İyi de enflasyonun artış hızında hedeflere ulaşılsa ve yüzde 36 yakalansa bile, bu bir refah anlamına gelmiyor ki…

Bu ay itibariyle yüzde 67 açıklanan yıpranmanın, yüzde 36’ya düşeceği anlamına geliyor. Yani hırpalanma devam ediyor. Vatandaş bunu nasıl yok sayacak? Gerçekten rasyonel olalım diye yola çıkanların, akıl zorlayan bu tavırları akıl alır gibi değil.

Bir diğer açıklaması da vergilerle ilgili. Mehmet şimşek, seçimden sonra vergi artışları olmayacağını ve herkesin rahat olması gerektiğini belirtiyor. Öncelikle pratik hayatta bunun da böyle gerçekleşmeyeceğini göreceğiz. Ama hadi diyelim bu da doğru.

Yüzde 65 enflasyon açıklanan ülkede insanlara yüzde 49 zam verdiyseniz, zaten yüzde 16 baştan vergi koymuşsunuz demektir. Bu da yetmedi. 5 trilyon TL civarındaki bütçeyi 12 trilyon TL’ye çıkarmışsanız ve 3 trilyon KDV ve ÖTV tahsilatı bekliyorsanız, zaten yapacağınız vergi artışını yılın başından işleme koyduğunuz anlamına gelir.

Tüm bunları bilmiyor olamazlar. Ama ekonomi ile ilgili açmazlarda ikna edemedikleri insanları, anlaşılan o ki, kelime oyunlarıyla akıllarını karıştırıp, ikna etmeye çalışıyorlar. Bu kadar akıldışılığı düşünüp, bu işe performans harcayacağınıza ekonomiyi yönetmeyi deneseydiniz şimdi de belki rahatlamıştık. Garip ama gerçek. Tam bir Türkiye gerçeği…

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Dolar artarsa gelir yükselir mi?Çetin Ünsalan Yazdı: Dolar artarsa gelir yükselir mi?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Yeni bir söz söylemek lazım...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Yeni bir söz söylemek lazım…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Taç çizgisi tüm dünya...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Taç çizgisi tüm dünya…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Vatandaş yine vergi rekortmeni...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Vatandaş yine vergi rekortmeni…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları