Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Çözümden yine inşaat çıktı…’

28 Mayıs 2024

Ekonomi yönetimi yaşanan sorunlardaki bakış açısı problemini bir türlü aşamıyor. Gün geçmiyor ki bir meseleyi konuşurken, çözüm diye sunduklarından konuyu okuyamadığının kanıtı ortaya çıkmasın.

Son hamle gayrimenkul sektörüne yönelik açıklanan çözüm olduğu ifade edilen başlıkla ilgili. Yeni bir düzenleme yaptıklarını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakında oluşturulacak sistemle gayrimenkul yatırımlarının önünün açılacağını söyledi.

Peki ortada yaşanan sorun, gayrimenkul sektörüne olan yatırımsızlık mı? Yine piyasa odaklı bir yaklaşım içerisinde konuyu ele aldılar ve inşaat yaparak konuyu çözebileceklerini düşündüler.

Oysa ortada yaşanan problem, öncelikle konut ya da iş yeri fiyatlarının satın alma yapmak için çok yukarılara çıkmış olması, bağlantılı olarak da kiralarda fahiş noktalara gidilmesi. Yani kiranın da münferit olayları bir kenara bırakırsak, gayrimenkul değerlemeleriyle birlikte yukarı yönlü gittiğini biliyoruz.

Ortadaki problem buydu. Peki ekonomi yönetimi ne yaptı? İnşaatı körükleyerek, yeni inşaatlar yaparak arz fazlasıyla piyasadaki fiyat dengelenmesinin önünü açmaya niyetlendi. Hatta bunu da ortaklı yapılarla kurmayı anlattı.

Öncelikle normal piyasa koşullarında yatırımcıların bu alanda daha hevesli olmasını sağlamak, banka kredilerine ulaşamayan küçük yatırımcının da oyunun içine alınmasını temin etmek için oluşturulan bu piyasa olumlu karşılanabilir.

Fakat meselemiz yatırımcıların bu alanda yer almak istememesi değil ki, insanların barınacak konut ya da iş yeri bulamaması. Bulduklarının da çok anormal fiyatlarla ve kiralarla karşılarına çıkması.

Barınma ihtiyacı olan birinin, banka kredisine ulaşamayınca dört kişiyle ortak olup, gerçekten bir ev alacağını düşünüyor olabilirler mi? Eğer böyleyse gerçekten sokakla tamamen ilgilerini kopartmışlar demektir.

Bu insanlar yatırım amacıyla ev almıyor ki… Sadece anayasal hakları olan barınma ihtiyaçlarını karşılamak için mülk sahibi olabilmenin çaresini bulmaya çalışıyorlar. Bulamayanlar da başını sokacak bir eve, makul kiralarla ulaşmak istiyor.

Fakat ekonomi yönetimi insanların yaşadıklarını sorunu ya tamamen görmezden gelmiş ya da tamamen yanlış anlamış, yeniden inşaat sektörünü desteklemenin, hatta gayrimenkulden bile çıkıp, yatırımcıya inşaat yaptıracak para vermesini sağlamanın peşine düştü.

Tekrar hatırlatalım. Böylesi bir yapı yatırımcıya yönelik düşünülebilir. Doğru bir planlama yapılırsa da yastık altı birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını sağlayabilir. Ama ortadaki öncelikli mesele gayrimenkul sektörünün nasıl kalkındırılıp, finanse edileceği değil. İnsanların başını sokabilecekleri bir eve ulaşması ya da ulaşamaması. Yine meseleye şaşı bakıp, yatırımcı ile vatandaşın ihtiyacını karıştırmışlar.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Emekliyi 1 yıldır oyalıyorlar!Çetin Ünsalan Yazdı: Emekliyi 1 yıldır oyalıyorlar!

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Dövizi içeriden bulmanın itirafı...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Dövizi içeriden bulmanın itirafı…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Haziran enflasyonu maaşları belirler...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Haziran enflasyonu maaşları belirler…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon zam mı seçiyor?Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon zam mı seçiyor?

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları