Sosyal Medya

Ekonomi

Kararsızları açıklayan Konda müdürü: Hiçbir seçimde böyle bir şeyle karşılaşmadık

Mayıs 2023 seçimlerinden sonra her iki seçmenden birinin kararsıza döndüğünü söyleyen Konda Genel Müdürü Erdem, "Muhalif seçmenler tartışmalar yüzünden yaka silktiler. Erdoğan'a oy verenler de ekonominin iyi olmaması nedeniyle kararsız oldular" dedi.

Kararsızları açıklayan Konda müdürü: Hiçbir seçimde böyle bir şeyle karşılaşmadık

“Hiçbir seçimde böyle bir şeyle karşılaşmadık” diyen Konda Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem kararsızların arttığına dikkat çekti. Erdem, “Biz bugün önüne sandık gelse oyunu kime vereceksin diye soruyoruz. Sorduğumuz her iki kişiden biri kararsızdı. Daha önceden oturup siyasetin her şeyini konuşan didik didik eden kişi son seçimlerinden sonra artık ben uğraşamam onarla falan diyor. İnsanların siyasetle ilişkisi çok zayıfladı” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu 7 puan önde

Tüm bu seçim çalışmaları devam ederken anket şirketleri de her gün bir yeni araştırma sonucunu açıklıyor. KONDA’nın 2-3 Mart’ta düzenlediği ankete göre İstanbul’da CHP’nin adayı büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, cumhur ittifakı adayı Murat Kurum’dan 7 puan önde.

Konda Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın sorularını yanıtladı.

Seçmene “Senin partin aday çıkarmazsa kime oy verirsin?” diye sorduklarında AKP seçmeninin Erdoğan karşısında alternatif görmediğini söyleyen Erdem şu tespitlerde bulundu:

“Kendi partime oy vermem, kararsız kalırım diyor. Kutuplaşmanın yoğun olduğu toplumlarda A kutbundan B kutbuna geçmek çok zor oluyor. Oyunu A kutbunun çeperinden başka bir partiye verebiliyor. Yeniden Refah Partisi ve MHP’nin geçen seçimde o artırması çok ilginç ve beklenmedik bir şeydi. Erdoğan’nın Kürtler için daha fazla ötekileştirici bir söylem kullanması halinde Kürt oyları Ekrem İmamoğlu’na kayabilir. DEM parti seçmeni çok stratejik hareket eden bir seçmen. Çok hızlı şekilde seçmenlerine dokunup oyunu şuna vereceksiniz diyebiliyor. Değer partilerden farkı bu. Gelecek günlerde ne yapacaklar çok önemli. Bizim memlekette oy çok önemli. Bir bireyin siyasete katılmasının tek yolu. AKP’de lider bağlılığı çok ön planda. İlişki öyle kolay kopmuyor.”

‘İNSANLARIN SİYASETLE İLİŞKİSİ ÇOK ZAYIFLADI’

“Hiç ölçmediğimiz kadar parti tercihi vermeyen bir kitle gördük” diyen Erdem, “Biz bugün önüne sandık gelse oyunu kime vereceksin diye soruyoruz. Sorduğumuz her iki kişiden biri kararsızdı. Hiçbir seçimde böyle bir şeyle karşılaşmadık. O kararsızlık hali siyasetten uzak durma hali sayılara da yansıdı. Daha önceden oturup siyasetin her şeyini konuşan didik didik eden kişi son seçimlerinden sonra artık ben uğraşamam onarla falan diyor. İnsanların siyasetle ilişkisi çok zayıfladı” dedi.

“Hangi partiden bu kararsızlar” sorusuna ise Erdem şöyle yanıt verdi:

“Kararsızlardaki artış her iki tarafta da görülüyor. Muhalif seçmenler seçimden yaşanan başarısızlık ve seçim sonrası yaşanan tartışmalar yüzünden yaka silktiler. Erdoğan ve AKP’ye oy verenler de ekonomi yönetiminin iyi olmaması nedeniyle kararsızlığa döndüler. Oylarının karşılığını ekonomide görmediler. Ekonomik iyileşme henüz yok. Vatandaş henüz durumdan memnun değil. Enflasyon artışlarından duyulan rahatsızlık oldukça yüksek seviyelerde.”

KONDA müdürü, İmamoğlu’nun İstanbul seçimlerinde ‘muhalif partiler arasındaki tartışmalardan ayrı bir strateji izleyerek’ muhalif kararsız seçmeni kendi tarafına çekebileceğini söyledi.

İstanbul seçimleri için ‘Erdoğan’ hamlesi: Son hafta bekleniyor

Aydın, iktidar tarafındaki kararsızlar için de Erdoğan’ın ‘sahneye çıkıp son hafta çıkaracağı karta bakmak gerektiğini’ söyledi. KONDA müdürüne göre şapkadan ‘kentsel dönüşümle ilgili proje çıkabilir:’

“İstanbul’daki insanların yüzde 92’si devletin desteği olmadan ben evimi yenileyemem diyor. Bu çok kilit bir nokta. Erdoğan bunu kullanabilir. Erdoğan’nın kalesi ev kadınları… Mesela kararsız bir ev kadını şu anda kocasının kazandığı para ev giderlerine yetmiyor.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler