Sosyal Medya

Ekonomi

Erdoğan 12 yıl sonra Irak’a gidiyor: Masada 4 konu var

Erdoğan’ın 12 yıl sonra gerçekleştireceği Irak ziyaretine dair açıklamalarda bulunan Irak hükümet sözcüsü Avvadi, “Erdoğan’ın ziyaretiyle ilişkilerde önemli ve niteliksel…

Erdoğan 12 yıl sonra Irak’a gidiyor: Masada 4 konu var
Erdoğan’ın 12 yıl sonra gerçekleştireceği Irak ziyaretine dair açıklamalarda bulunan Irak hükümet sözcüsü Avvadi, “Erdoğan’ın ziyaretiyle ilişkilerde önemli ve niteliksel sıçrama yaşanacak” dedi. Avvadi görüşülecek 4 başlık hakkında da bilgi verdi.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Nisan’da Irak’a gerçekleştireceği ziyarete dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan’ın Irak ziyareti için hazırlıklara yaklaşık bir yıl önce başlandığını belirten Avvadi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ziyaretiyle Irak-Türkiye ilişkilerinde önemli ve niteliksel bir sıçrama yaşanacak” dedi.

Erdoğan’ın Bağdat temaslarında masada su sorunu, Kalkınma Yolu Projesi, PKK’nin Irak’taki varlığı ve Türk şirketlerinin Irak’taki yatırımları konuları olacağını belirten Avvadi, su sorunu ve Kalkınma Yolu Projesi konusunda anlaşmalar yapılacağını belirtti. Basim el-Avvadi, “Türk şirketlerinin bu proje (Kalkınma Yolu projesi) kapsamında Irak’taki rolü de değerlendirilecek” dedi.

Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK’yi “yasaklı örgüt” olarak tanımladığını hatırlatan Avvadi, “Onlara (PKK) Irak’ta Birleşmiş Milletler (BM) denetiminde ‘mülteci’ statüsü verilecek ve hiçbir parti veya siyasi faaliyetleri olmayacak. Bu, hemen hemen Irak ve İran arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına benzer bir şekilde olacak.” dedi.

Irak petrolü ile ilgili konuşan Avvadi, “Petrol ihracatı meselesi Bağdat merkezi hükümetiyle Kürdistan Bölgesel Hükümeti (IKBY) arasında bir meseleye dönüştü. Esasen bu konudaki gecikme, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin petrol ihracatı konusunda orada faaliyet gösteren şirketlerle imzaladığı anlaşmalardan kaynaklanıyor. Bu şirketlerin artık Irak Federal Petrol Bakanlığı ve Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) ile müzakere aşamasına geçmesi gerekiyor. Petrol Bakanlığının da kendisine ait yasalarının yanı sıra Anayasa’ya karşı sorumluluğu söz konusu. Bu konu, Başbakan Sudani’nin Washington ziyareti sırasında genişçe tartışıldı.” ifadelerini kullandı.

Irak Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Riyad Fahir el-Haşimi de Erdoğan’ın Irak ziyareti sırasında iki ülke arasında “ortak ticaret komisyonu” kurulması için anlaşma imzalanacağını kaydetti. El-Haşimi, Irak ile Türkiye arasındaki ortak ticaret hacminin şuan yaklaşık 16 milyar dolar olduğunu, Erdoğan’ın ziyareti sonrası artabileceğini belirtti.

Erdoğan’ın Irak programı

Erdoğan, 12 yıl sonra yarın Bağdat’a gidiyor. Günübirlik gerçekleşecek ziyarette, Erdoğan’ın Irak’ın başkenti Bağdat’tan sonraki adresi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (IKBY) başkenti Erbil olacak. Erdoğan, Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Latif Raşid ve Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile görüşecek. Cumhurbaşkanına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın da aralarında olduğu kalabalık bir heyet eşlik edecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler