Sosyal Medya

Genel

Brent  iki aylık zirve yaptı

Beijing’in hafta boyunca küçük hamlelerle ekonomik aktiviteyi teşvik edeceğini sinyallemesi ve Orta Doğu nakliyat kanallarında sıkıntılar da ham petrol göstergelerinin Ekim ayından bu yana en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirmesini destekledi.

Brent  iki aylık zirve yaptı

 

Petrol fiyatları Cuma günü yükselerek haftayı yaklaşık iki ayın en yüksek seviyelerinde kapattı. Brent vadeli işlemleri haftayı $83/varilin üstünde fakat satıcılı kapadı. ABD’nin ilk tahminlere göre 1Ç2024’te de süren güçlü ekonomik büyümesi ve Çin’den gelen teşvik işaretleri ham petrol talebi görünümünü destekliyor.  Petrol fiyatları yükseliş trendine geçebilir  mi?

 

ABD ve Çin’den talep artışı umudu

Perşembe günü açıklanan veriler ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösterdi. Atlanta Fed’in 1Ç2024 için öncü tahmini de yıllık %3 büyüme yönünde.  Aralık’ta bireysel tüketim harcamalarının %0.7 artış göstermesi de  dünyanın en büyük ham petrol tüketicisinin ekonomik dayanıklılığına işaret ediyor.

Beijing’in hafta boyunca küçük hamlelerle ekonomik aktiviteyi teşvik edeceğini sinyallemesi ve Orta Doğu nakliyat kanallarında sıkıntılar da ham petrol göstergelerinin Ekim ayından bu yana en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirmesini destekledi.

 

Cuma günü açıklanan veriler, ABD’de çekirdek bireysel harcamalar fiyat endeksinin Aralık ayında beklendiği gibi yüzde 0,2 arttığını gösterdi. Birçok ekonomist, enflasyonun Fed’in hedefine geri döndüğünü ve  erken faiz indirimi potansiyelinin ortaya çıktığına inanıyor.

Fed’in 2024’teki ilk toplantısında faiz oranlarını 23 yılın en yüksek seviyesinde tutması bekleniyor. Vadeli işlemler fiyatlamasına göre ilk faiz indirimi Mayıs civarında gerçekleşecek.

Öte yandan, dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi olan Çin, hafta başında büyümeyi teşvik etmek amacıyla banka zorunlu karşılıklarında büyük bir kesinti yaptığını duyurdu.  Beijing ayrıca çeşitli kamu fonlarından  borsaları  destekleyici alımlar yapılmasını istedi. Bankalara da inşaat ve tarım gibi kritik sektörlerde kredilerin artırılması talimatını verdi.

 

Dünyanın en büyük iki ekonomisinden gelen bu olumlu sinyaller, ham petrol talebinin bu yıl önemli ölçüde güçleneceğine dair umutları artırdı.  OPEC ve Uluslarası Enerji Ajansı zaten 2024’te petrol talebinin artacağını kestirmişlerdi.

 

Ortadoğu’daki çalkantı sürüyor

Orta Doğu’daki arz kesintilerine ilişkin süregelen endişeler de bu hafta petrol fiyatlarına destek verdi. İsrail-Hamas savaşı hiçbir durulma belirtisi göstermezken, ABD liderliğindeki güçler de Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırılarına devam eden İran yanlısı Husi grubuyla çatışıyor. Cuma günü Husiler bir petrol tankerini vurdu, ama gemi seferine devam etti.

Cuma günü Uluslararası Adalet Divanı, İsrail’in Gazze’deki soykırım eylemlerini önlemek için yetkisi dahilindeki tüm önlemleri alması talimatını verdi.

Arz sorunlarına ek olarak, Enerji Bilgi İdaresi’nin hafta başında açıklanan resmi verileri, ABD ham petrol üretiminin iki hafta önceki günlük 13,3 milyon varillik rekor seviyesinden geçen hafta günde 12,3 varil ile beş ayın en düşük seviyesine düştüğünü gösterdi. Dünyanın en büyük üreticisinin bazı bölgelerinde şiddetli kış koşulları nedeniyle üretim darbe aldı.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler