Sosyal Medya

Ekonomi

TÜSEDAD açıkladı: Et fiyatları için kötü haber

TÜSEDAD yönetimi, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile yaklaşık 2 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.   TÜSEDAD’ın…

TÜSEDAD açıkladı: Et fiyatları için kötü haber

TÜSEDAD yönetimi, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile yaklaşık 2 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

 

TÜSEDAD’ın yaptığı açıklamada, görüşmeye ilişkin “Üretici temsilcisi olarak aklımızdaki soruları kendisine yönelttik ve aldığımız cevapların özetini siz üreticilerimiz ile paylaşıyoruz” denildi.

Açıklamada, ESK ile ilgili görüşmelerde ortaya çıkan şu notlara yer verildi:

“Besiciler, kesim fiyatları yükselecek diye hayvanlarını ellerinde tutuyorlar. Sosyal medya paylaşımları bu konuda çok etkili. Küçük işletmelerin sayısının azalması ve büyüklerin pazardaki payının artması, fiyatlar üzerinde bir kısır döngü oluşturuyor. Pahalılığın temelinde ise piyasada üretimin azalması yatıyor. 2015 yılında başlayan kontrolsüz hayvan ithalatı, yerli üreticilerin zarar etmesine ve kırsaldaki üretimin azalmasına neden oldu.”

“Hatalı ithalat kararlarının ne denli büyük tehdit olduğuna tanıklık ediyoruz” Açıklamada, küçük aile işletmelerinin azalması ve tarımla uğraşan insanların bir daha üretime geri dönmek istemediği vurgulandı. TÜSEDAD’ın, ülkemiz için verilen hatalı ithalat kararlarının büyük bir tehdit olduğunu sürekli olarak dile getirdiği belirtildi.

Süt fiyatlarının gıda enflasyonunu kontrol altına alma amacıyla baskılanması sonucunda bugün et krizine dönüştüğü vurgulanan açıklamada, süt fiyatlarının mevcut gelişmelerde kilit rol oynadığı belirtildi.

“Kriz yönetimi yapıyoruz” TÜSEDAD Yönetim Kurulu, ESK’nın doğru hamleler yaptığını belirterek şunları söyledi: “ESK’nın 4 doların altında bir fiyata aldığı hayvanı, piyasada 6 dolara satıyor olmasının nedenlerinin doğru algılanması gerekli. İthal hayvanı cazip kılmak yerine yerli hayvan alımını teşvik eden bir fiyatlandırma yapıldı. Bu konuda çok yerinde bulduğumuzu belirtmek isteriz.”

“ESK üzerinde büyük baskı var!” TÜSEDAD’ın yaptığı açıklamada, ESK üzerinde büyük bir baskı olduğu belirtilerek şu bilgiler paylaşıldı: “İthalat lobileri özel şirketlerin bu ithalatı yapmaları için mücadele içindeler. Ancak ESK, ithalatı devam ettirmek için mücadele verdi ve büyük oranda başardı. Yaşanan gecikmeler spekülasyona sebep verdi ancak Brezilya ile 70 bin, Uruguay ile 170 binlik anlaşmalar yapıldı. Önümüzdeki ay Brezilya ile ikinci etap anlaşması yapılacak. Alımların hepsi toptan yapılmıyor, etap etap yapılmaya devam ediliyor.”

“Et 2-3 yıl daha cep yakmaya devam edecek” Açıklamada, et fiyatlarının önümüzdeki 2-3 yıl boyunca artmaya devam edeceği ve en iyi şartlarda arz talep dengeleninceye kadar et fiyatlarının yüksek seviyelerde kalacağı ifade edildi.

Süt fiyatının maliyet artı refah payı olarak açıklanması gerektiğini vurgulayan TÜSEDAD, maliyet hesaplarının her ay internet sitesinde yayınlandığını hatırlattı. Dernek, üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu ve yanlış süt fiyatları nedeniyle damızlık hayvanların da ithal edilmek zorunda kaldığını belirtti ve üretimin teşvik edilmesi ve verimliliğin artırılması gerektiğini söyledi.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler