Sosyal Medya

Döviz

TCMB Başkanı Karahan IMF-WB sunumu: İç talep normalleşiyor ancak halen dirençli

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’de Para Politikası ve Enflasyon Görünümü” sunumunu Washington D.C.’de gerçekleştirdi. Fatih Karahan’ın sunumunda,…

TCMB Başkanı Karahan IMF-WB sunumu: İç talep normalleşiyor ancak halen dirençli

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’de Para Politikası ve Enflasyon Görünümü” sunumunu Washington D.C.’de gerçekleştirdi.

Fatih Karahan’ın sunumunda, Türkiye’nin dezenflasyon patikasına dair, finansal koşulların politika faizi artışlarının ardından sıkılaştığına işaret edildi.

Bireysel kredi büyümesinin yavaşladığı ve mart sonu itibarıyla yüzde 12,4’e düştüğü belirtilen sunumda, TL ticari kredi büyümesi normalleşirken, yabancı para kredi büyümesinin arttığı aktarıldı.

TL mevduatların payının arttığı ifade edilen sunumda, getiri eğrisinin de parasal sıkılaşmaya paralel olarak değiştiği kaydedildi.

Karahan “Enflasyonun ana eğilimi ilk çeyrekte beklenenin üzerinde gerçekleşti. 2023 yılında aşırı talep cari dengeyi olumsuz etkiledi. 2023 yılındaki büyüme büyük ölçüde yurt içi talepten kaynaklandı” dedi.

Risk primi düştü, dış borç çevirme oranı yükseldi

TCMB Başkanı Karahan’ın sunumunda, cari dengenin iyileşmeye devam edeceğinin altı çizilerek, Türkiye’nin ülke risk priminin düştüğü ve ülkenin dış finansmana erişiminin güçlenmesiyle dış borç çevirme oranının arttığı kaydedildi. Sunumda, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının gerilediği, hizmet enflasyonunda zorluk olduğu ancak önümüzdeki dönemde hizmet enflasyonunda düşüşe katkı sağlayacak unsurların bulunduğu vurgulandı.

Sunumda, “Enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğine dair artan fikir birliği var” ifadesine yer verilirken, enflasyonun 2024’ün ikinci yarısından hem aylık hem yıllık bazda düşeceği belirtildi.

Bir gün önce Washington’da Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü ve Dış İlişkiler Konseyi tarafından düzenlenen “Gelişmekte Olan Piyasalarda Merkez Bankası Yönetimi” başlıklı etkinlikte konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’nin yıl sonu enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediğine dikkat çekmişti.

Enflasyon yüzde 73 ile yüzde 75 arasında tepe yapacağını, hedefin bu yıl sonu için yüzde 36, gelecek yılı için yüzde 14 ve sonraki yıl içinde yüzde 9 olmak üzere tek hane olduğunu dile getiren Karahan, yüzde 5’lik resmi hedefe ulaşmak istediklerinin altını çizmişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler