Şubat ayında enflasyonun beklentileri aşması ve döviz kurlarında tansiyonun artması üzerine Merkez Bankası’nın (TCMB) ilave faiz artışına gideceği yönünde piyasada beklenti oluşurken, bankalardan dikkat çeken bir adım geldi.

Son 6 iş gününde bankalar, TCMB ile yaptıkları swap (döviz-TL takası) miktarını 7,2 milyar dolar artışla 52 milyar dolara yükseltti.

Deneyimli bankacı Kerim Rota, TCMB’nin son dönemde rezervlerinden piyasaya yüklü miktarda döviz satışı yaptığını, bankaların da aldıkları dövizi swap ile tekrar TCMB’ye verdiğini, bu nedenle de swapların arttığını söyledi.

Rota, bankaların son dönemde swap ihalelerine artan ilgisinin, 21 Mart Perşembe günü yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir faiz artışı ihtimali olduğunu düşünmelerinden ve buna göre pozisyon almalarından da kaynaklanmış olabileceğini dile getirdi.

Rota, bankaların swap yoluyla hem mevcut hem de artabilecek faiz oranına kıyasla daha ucuz TL fonlama sağlayabildiğini belirtti.

TCMB’nin yüzde 45’lik politika faizini daha da artırmasının piyasaya enflasyonla mücadele konusunda güven vermek anlamına gelebileceğini ancak kredi faizlerinde TCMB faiz artışı kadar artış olmayabileceğini belirten Rota, geçen hafta TCMB’nin imza attığı ilave sıkılaşma ve zorunlu karşılık düzenlemelerinin mevduat ve özellikle de kredi faizlerinde yükselişe neden olduğunu vurguladı.

Alman Deutsche Bank, şubat enflasyonunun beklentileri aşması sonrasında faiz tahminlerini değiştirdi. Banka analistleri dünkü raporlarında, TCMB’nin bu ay 500 baz puan faiz artışına gidebileceğini yazdı.

Raporda “Kötüleşen enflasyon dinamikleri, dirençli iç talep koşulları ve kırılgan beklentiler karşısında politika faizine ilişkin tahminlerimizi güncelliyoruz” denildi.

En son ocak ayında faiz artışı yapan TCMB Para Politikası Kurulu, son toplantıda faiz artışını pas geçmişti. Ancak şubat ayı enflasoyonunun  yıllık yüzde 67,07 seviyesinde gerçekleşmesi faiz artışı ihtimallerini tekrar gündeme getirdi.

Geçtiğimiz hafta ABD’li yatırım bankası JPMorgan, tüketici enflasyonunun şubatta beklentileri aşmasının ardından TCMB’nin nisanda politika faizini 500 baz puan daha artırarak yüzde 50’ye çıkarabileceğini belirtmişti.