Sosyal Medya

Ekonomi

Rusya’dan yapılan para transferlerinde yaşanan sıkıntıların boyutu artıyor

İhracat bedelinin 180 gün içinde yurda getirilmesi zorunluluğu karşısında bankadan ödemesini alamayan firmalar, kendi yöntemleriyle bu bedelleri tahsil etmeye çalışıyor.

Rusya’dan yapılan para transferlerinde yaşanan sıkıntıların boyutu artıyor

Türkiye’nin Rusya ile ticaretinde yaşadığı para transferi sorunları giderek artıyor. Ocak ayından bu yana Rusya’dan ihracat bedellerini banka kanalıyla alamayan ihracatçılar, ihracat hesaplarını kapatmakta zorluk yaşamakta ve yeni siparişleri Çin’e ve alternatif ülkelere kaybetmekte.

İhracat bedelinin 180 gün içinde yurda getirilmesi zorunluluğu karşısında bankadan ödemesini alamayan firmalar, kendi yöntemleriyle bu bedelleri tahsil etmeye çalışıyor. Ancak ihracat hesabını kapatmak için banka transferi zorunluluğu, ihracat hesabının kapatılmasını engellemekte. Bu nedenle, bazı firmalar ihracat bedellerini Rus bankaları yerine üçüncü ülke bankaları üzerinden yapılan transferlerle almaya çalışırken, bazı firmaların kargo veya Kapalıçarşı gibi alternatif yöntemlerle sorunu çözmeye çalıştığı söyleniyor.

İş dünyası kaynaklarına göre, para transferlerinin kesintiye uğradığı ve ihracatın durma noktasına geldiği belirtilmekte. İhracatın kapatılmasının mümkün kılınması için, “Rusya’dan yapılan ihracatın bedelinin tamamının yurda getirilmesine istisna uygulanması” talep ediliyor.

İstisna kapsamında olan ülkelerle yapılan ticarette paranın banka transferi ile getirilmesi ve beyan edilmesi zorunluluğu bulunmuyor. Halihazırda 33 ülke istisna kapsamında yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın şubat ayında yaptığı bir düzenleme ile istisna edilen ülke sayısı 31’den 33’e çıkarılmıştı. Mevzuata göre, istisna uygulanan ülkeler arasında Afganistan, Belarus, Cibuti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, İran, Kuzey Kore, Suriye ve Yemen gibi ülkeler var.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ocak ayında Rusya’ya yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre  yüzde 30,4 düşüş göstererek 792,1 milyon dolardan 551,1 milyon dolara geriledi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ocak ayında Rusya’dan yapılan ithalatta da %20’lik bir düşüş yaşanarak 3,9 milyar dolar seviyesine indi. Bu durum, Türk firmalarının Rusya’dan para transferi konusundaki sıkıntılarını gösteriyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler