Sosyal Medya

Ekonomi

Kredi kartı sınırlama planları: Seçimden önce örtülü adımlar geldi, sonrasında daha ne kısıtlamalar gelecek?

Enflasyonla mücadele kapsamında atılan adımlara rağmen talepte beklenen soğuma gerçekleşmedi. Bu nedenle kredi ve kredi kartlarına yönelik adımların atılması bir süredir bekleniyordu. Bankalar, nakit avansa taksit sınırı getirerek ilk adımı resmen atmış oldu. Aynı zamanda kredi faizlerinde de artışa gidildi. Alınan kararlar kart ile taksitli alışverişleri kapsamadı. Kredi kartı ile ilgili düzenlemelerin nisan ayından sonra gelmesi bekleniyor.

Kredi kartı sınırlama planları: Seçimden önce örtülü adımlar geldi, sonrasında daha ne kısıtlamalar gelecek?

TCMB’nin bireysel kredilere getirdiği sınırlama, bu alandaki büyümeyi aşağı çekti, fakat kredi kartları segmentinde hızlı bir büyüme devam etti. Taksitli kredilerdeki büyüme yüzde 45’lere gerilerken, kredi kartlarında büyüme hızı hala yüzde 140’larda seyretmeye devam etti.

Son yaklaşık 2 aydır kredi kartlarına yönelik bir düzenleme üzerine tartışmalar sürerken, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar, “Kredi kartı düzenlemesi için üç alan bulunuyor: Kart faizi, taksit sayısı ve limit kısıtlamaları. Belirli alanlarda taksit sayısı sınırlaması ve limit kısıtlamaları yoluyla bu harcamaların düşürülmesi mümkün olabilir,” demişti.

NAKİT AVANSA KISITLAMA

Kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin seçimlerden sonra yapılması beklenirken, bankalar bazı kararları hayata geçirdi.

– Kredi kartına nakit avansta taksit sınırı 12’den 3’e indirildi.

– Nakit avansta limit oranları düşürüldü. BDDK’nın bu konuda resmi bir bildirimi olmasa da, bankaların kredi kartı nakit avans limitlerini kart limitinin yüzde 25’ine kadar sınırlandırdıkları biliniyor. Bu düzenleme için Merkez Bankası’ndan bankalara talimat gitmediği, sözlü yönlendirme yapıldığı söyleniyor.

– İlk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi 6 aydan 3 aya indirildi.

– İhtiyaç ve kredi faizlerinde yıllık faiz oranı artırıldı.

Ayrıca, bankaların alışverişlerde kurumların yaptığı taksit uygulamalarına “ek taksit” imkanı sunmaktan vazgeçtikleri belirtiliyor.

Bazı bankaların seçim sonrası olası limit sınırlamalarına karşı önceden yaptıkları limit artışı uygulamalarını sürdürmemeleri konusunda sözlü uyarı aldıkları da ifade ediliyor. Limit artışlarının maaş beyanlarıyla sınırlı olması gerektiği hatırlatılırken, buna uymayan bankalara üstü kapalı uyarılar yapıldığı da aktarılıyor.

Seçim sonrasında yapılacak yazılı düzenlemeyle birlikte kart harcamalarının kontrol altına alınması için farklı seçeneklerin değerlendirildiği, ancak kesin adımların henüz atılmadığı belirtiliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler