Sosyal Medya

Borsa

İran’ın İsrail’i Vurmasının Ardından Piyasalar Misilleme Riskini Tartıyor

Şimdi çatışmalar genişledikçe, birçok kişi petrolün varil başına 100 doları aşabileceğini söylüyor ve daha fazla borsa kaybıyla birlikte Hazine tahvillerine, altına ve dolara kaçış bekliyor.

İran’ın İsrail’i Vurmasının Ardından Piyasalar Misilleme Riskini Tartıyor

Finans piyasaları yeni haftaya jeopolitik kaygılarla girerken, İran’ın hafta sonu İsrail’e yönelik saldırısının misilleme turlarını tetikleyip tetiklemeyeceği büyük önem taşıyor.

Yatırımcılar zaten yapışkan enflasyon ve uzun vadede daha yüksek faiz oranları beklentisiyle sarsılmışken, Orta Doğu krizinin tırmanması, ticaret yeniden başladığında yeni bir dalgalanma yaratmaya hazırlanıyor.

Hamas Ekim ayında İsrail’e saldırdığında, birçok piyasa katılımcısının en büyük korkusu İran’ın da savaşın içine çekilmesiydi. Şimdi çatışmalar genişledikçe, birçok kişi petrolün varil başına 100 doları aşabileceğini söylüyor ve daha fazla borsa kaybıyla birlikte Hazine tahvillerine, altına ve dolara kaçış bekliyor.

Cuma günü bir saldırı beklentisiyle piyasalarda yaşanan güvenliğe kaçış, İran’ın “konunun sonuçlanmış sayılabileceği” yönündeki açıklaması ve Başkan Joe Biden’ın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya ABD’nin İran’a karşı bir İsrail saldırısını desteklemeyeceğini söylediği yönündeki haber, sinirlerdeki yükselişi yine de yatıştırabilir.

Plurimi Wealth LLP’nin baş yatırım yetkilisi Patrick Armstrong, “Yatırımcıların doğal tepkisi böyle anlarda güvenli liman varlıkları aramaktır,” dedi. “Tepkiler biraz da İsrail’in vereceği cevaba bağlı olacak. Eğer İsrail gerilimi tırmandırmazsa, bu durum riskli varlıkları daha düşük fiyatlardan satın almak için bir fırsat yaratabilir.”

Piyasa duyarlılığına ilişkin ilk göstergeler ihtiyata işaret ederken, dolar Sidney’de karışık bir açılış yaptı, Japon yeni ise ABD para birimi ve avro karşısında daha yüksek kote edildi.

Bitcoin, Cumartesi günkü saldırıların ardından neredeyse %9 değer kaybetti, ancak Pazar günü toparlandı ve 64.000 $ seviyesine yakın işlem gördü.

Suudi Arabistan ve Katar’daki hisse senedi piyasaları zayıf işlem hacimleri altında mütevazı kayıplar kaydetti. İsrail’in hisse senedi ölçütü, küçük bir kazançla kapanmadan önce en az dokuz kez kazanç ve kayıp arasında dalgalandı.

Dubai’deki East Capital’de kıdemli danışman olan Emre Akçakmak, “Orta Doğu piyasaları, İran’ın bir tırmanma girişiminden ziyade ölçülü bir misilleme olarak algılanan saldırısının ardından nispeten sakin açıldı,” dedi. “Ancak, petrol ve enerji fiyatları üzerindeki ikincil etkiler nedeniyle piyasa etkisi Orta Doğu’nun ötesine geçebilir ve potansiyel olarak küresel enflasyon görünümünü etkileyebilir.”

Yatırımcılar şimdi bir saldırı ve karşı saldırı döngüsü riskini tartacak ve birçoğu nasıl tepki vereceklerine dair bir rehber olarak petrole bakacak. Brent ham petrolü bu yıl neredeyse %20 yükseldi ve varil başına 90 doların üzerinde işlem görüyor.

Orta Doğu’daki çatışmaların henüz üretim üzerinde bir etkisi olmasa da, İran destekli Husilerin Kızıldeniz’de düzenlediği saldırılar deniz taşımacılığını sekteye uğrattı. Tüccarlar çoğunlukla çatışmanın genişlemesinin Basra Körfezi’nden Hürmüz Boğazı’na yapılan tanker sevkiyatlarını aksatmasından korkuyor.

Bölgedeki kargaşaya ilişkin endişeler küresel piyasalara da yansıyor. S&P 500, beklenenden daha yüksek enflasyon ve hayal kırıklığı yaratan banka kazançları nedeniyle Ekim ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü yaşıyor.

Tahvil piyasasında tüccarlar, daha pahalı enerji faturalarının enflasyon korkularını artırabileceği riskini tartıyor olacak. Hazine tahvilleri belirsizlik dönemlerinde fayda sağlama eğiliminde olsa da, faiz oranlarının yüksek kalma tehdidi hareketleri sınırlayabilir.

Bu arada altın, bu yıl %13 değer kazanarak ons başına 2.400 doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Yatırımcılar da ABD dolarının istikrarını aradı. Para biriminin bir endeksi geçen hafta %1,3 artarak 2022 sonlarından bu yana en iyi performansı gösterdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler