Sosyal Medya

Ekonomi

Irak-Türkiye petrol hattıyla ilgili muamma devam ediyor

Irak'ın Kürt bölgesinden gelen petrolün akıbetiyle ilgili belirsizlikler devam ediyor. Kaynaklar, yasal ve mali engeller nedeniyle petrol akışının gündemde olmadığını ifade ediyor. Irak-Türkiye petrol boru hattının kapatılmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, petrol arzının geleceği hakkında belirsizlikler sürüyor.

Irak-Türkiye petrol hattıyla ilgili muamma devam ediyor

Konuyla bilgi veren kaynaklar, bir zamanlar küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5’ini taşıyan boru hattının, yasal ve mali engeller nedeniyle petrol akışının hala belirsizlik içinde olduğunu belirtti. Konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklardan biri, şu anda yeniden akış başlatılmasının tartışılmadığını ifade etti. Sözcü’nün haberine göre, diğer kaynaklar da OPEC+’nın petrol fiyatlarını destekleme planının bir parçası olarak Irak’ın petrol ihracat kesintilerini derinleştirmesiyle birlikte kuzeye yönelik akışların yeniden başlamasının gündemde olmadığını belirtti.

Kürt Petrol Endüstrisi Birliği’nin (APIKUR) tahminlerine göre, günde yaklaşık 450 bin varil ham petrol Türkiye üzerinden Irak’ın kuzey petrol ihracat güzergahından akıyordu ve bu rotanın kapatılması Irak’ın yaklaşık 11 ila 12 milyar dolar para kaybetmesine neden oldu. Bir APIKUR sözcüsü, birçok toplantıya rağmen APIKUR veya üyelerinin Iraklı veya Kürt yetkililerden ihracatın yeniden başlamasını sağlayacak herhangi bir resmi teklif veya anlaşma almadığını belirtti.

Hatırlanacağı üzere, Uluslararası Ticaret Odası (ICC), Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 2014 ile 2018 yılları arasında Türkiye’ye doğrudan yaptığı izinsiz petrol ihracatı nedeniyle Türkiye’yi Irak hükümetine 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm etmişti. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, geçen ay boru hattının faaliyete hazır olduğunu belirtmiş olsa da, Iraklı iki üst düzey petrol yetkilisi Irak’ın Türkiye’den boru hattının hazır olup olmadığı konusunda resmi bir bildirim almadığını ifade etmişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler