Sosyal Medya

Ekonomi

İhracatçının Rusya’daki parası sorun oldu: Para transferi meselesi çözülecek mi?

Türkiye'deki ihracatçılar, Rusya'dan yapılan para transferlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle zor durumda. Türkiye'deki bankaların Rusya'dan gelen ödemeleri geri çevirmesi, ihracatçıların ihracat hesaplarını kapatmalarını engelliyor. Bu durum, ihracatçıları yeni siparişleri kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Türkiye'nin yedinci büyük ihracat pazarı olan Rusya ile ticarette yaşanan para transferi sorunları, özellikle ocak ayından bu yana giderek derinleşiyor.

İhracatçının Rusya’daki parası sorun oldu: Para transferi meselesi çözülecek mi?

İhracat bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilmesi zorunluluğu, bankadan ödeme alamayan firmaları zor durumda bırakıyor. Bazı firmalar, Rus bankaları yerine üçüncü ülke bankaları üzerinden yapılan transferlerle ödemelerini almaya çalışırken, bazıları ise alternatif yöntemler arıyor.

Bu sorunların çözülmesi için ihracatın bedelinin tamamının yurda getirilmesine istisna uygulanması talep ediliyor. Ekonomim’den Merve Yiğitcan’ın haberine göre, şu anda bu istisna kapsamında olan ülkeler arasında 33 ülke bulunuyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, ocak ayında Rusya’ya yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir düşüş gösterdi. Aynı dönemde Rusya’dan yapılan ithalatta da düşüş yaşandı. Bu durum, özellikle kimya, yaş sebze ve meyve, otomotiv, makine ve elektrik-elektronik gibi sektörlerde kayıplara neden oldu.

Rusya ile yaşanan ödeme sorunlarının, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Türkiye’ye yaptığı ziyaretin ardından başlaması dikkat çekti. Türkiye ve Rusya arasındaki ticarette yaşanan bu sorunlar, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeleri olumsuz etkiliyor.

Öte yandan, İtalyanlar Rusya ile ticareti geliştirmek için yeni ödeme sistemleri test ediyor. İtalyan-Rus Ticaret Odası, ruble ile İtalya’dan alışveriş yapılabilmesine imkan tanıyan bir sistemi pilot olarak test etmeye başladı. Bu girişim, Türkiye’nin yaşadığı ödeme sorunlarını çözmek için alternatif çözümler arayan diğer ülkelerin de dikkatini çekiyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler