Sosyal Medya

Ekonomi

CHP’li Bulut: Emeklilerden adeta intikam alıyorlar

Yapılan düzenlemeler ve seyyanen zam ile kamuda çalışan-emekli arasındaki maaş makası iyice açıldı. Kamu çalışanları gelir kaybetmemek için 65 yaşına kadar çalışmak zorunda kalıyor.

CHP’li Bulut: Emeklilerden adeta intikam alıyorlar

Emekliler geçim savaşı verirken kamu çalışanları da düşük ücretlerden dolayı emeklilikten kaçıyor. Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre, iktidarın yaptığı düzenlemeler ve seyyanen zam, çalışan ile emekli arasındaki maaş makasını iyice açtı. Bu nedenle kamu çalışanları emekli olmak yerine çalışmaya devam ediyor. Çalışan bir kamu görevlisi 2023’e kadar emekli olanlardan yüzde 50-55 oranında daha fazla maaş alıyordu. Ancak bu denge geçen yıl bozuldu.

2’YE KATLADI

Artık çalışan kamu görevlileri, emekli olanlara kıyasla 2 kat daha fazla kazanıyor. Emekli olanın maaşı büyük oranda düştüğü için kamuda kimse emekli olmuyor, yasal sınır olan 65’e kadar çalışıyor. 2018-2022 yıllarında kamudaki bir uzman ya da genel müdür, emekli olanlardan yüzde 50-55 oranında daha fazla maaş alıyordu.  2023 yılı Temmuz ayında ise seyyanen zam gibi nedenlerle çalışan ile emekli maaşları arasında uçurum oluştu. Geçen yıl ve bu yıl çalışanlar, kendisi ile aynı statüde bulunup emekli olandan 2 katı maaş almaya başladı. Böylelikle çalışanın maaşı, emekli maaşını 2’ye katladı. 2018’de emekli bir genel müdür, çalışan lise mezunu teknisyenlerden yüzde 93 oranında daha fazla maaş alıyordu. 2023’ten sonra ise emekli genel müdür, çalışan lise mezunu teknisyenin yüzde 52’si oranında daha fazla maaş alıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “Çalışanın maaşı emekli olduğunda yarı yarıya düşüyor. Çalışanları emeklilikte açlık bekliyor. Bu nedenle çalışanlar bu ekonomik koşullarda emekli olmak istemiyor. Emekli maaşları ile çalışanların maaşları arasında devasa bir uçurum oluştu” diye konuştu.

CHP’Lİ BULUT: ÇALIŞAN VATANDAŞ EMEKLİLİK HAYALLERİ KURAMIYOR

CHP’li Burhanettin Bulut, devamında şunları söyledi:

“Çalışan vatandaş emeklilik hayalleri kuramıyor. Emekli olursa açlık sınırında ücretlere, sefalete mahkum oluyor” dedi. Burhanettin Bulut, “Oy hesaplarıyla emeklilikte yaşa takılanların hakkı olan emekliliği lütuf olarak Meclis’ten çıkaran iktidar, emekli maaşlarını pula çevirerek, adeta emeklilerden intikam alıyor” ifadelerini kullandı. Çalışan vatandaşlar için emekli olmanın gelir kaybı demek olduğuna işaret eden Bulut, “Ayarını bozdukları bütçenin açıklarını emekli maaşlarını kırparak yamıyorlar.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler