Sosyal Medya

Ekonomi

Bakan Şimşek: “Nitelikli büyümeye doğru yol alıyoruz”

Bakan Şimşek, program doğrultusunda büyümede yılın üçüncü çeyreğinde başlayan dengelenmenin, son çeyrekte de devam ettiğini belirterek, “Güçlü şekilde desteklediğimiz yatırım…

Bakan Şimşek: “Nitelikli büyümeye doğru yol alıyoruz”

Bakan Şimşek, program doğrultusunda büyümede yılın üçüncü çeyreğinde başlayan dengelenmenin, son çeyrekte de devam ettiğini belirterek, “Güçlü şekilde desteklediğimiz yatırım ve ihracat ile daha nitelikli büyümeye doğru yol alıyoruz.” dedi.

 

Şimşek, “Uyguladığımız politikalarla iyileşen büyüme kompozisyonu, dezenflasyon sürecine önemli katkıda bulunacaktır.” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün açıklanan GSYH verilerine göre; ekonomimiz 2023 yılı son çeyreginde yıllık yüzde 4 büyüdü. Böylece büyüme 2023 yılında Orta Vadeli Program’ın (OVP) üzerinde yüzde 4,5 gerçeklesirken, milli gelirimiz 1,1 trilyon doları astı. Kisi basına milli gelir ise bir önceki yıla göre 2 bin 450 dolar artarak 13 bin 110 dolara yükseldi.

Programımız dogrultusunda büyümede yılın üçüncü çeyreginde baslayan dengelenme, son çeyrekte de devam etti. Yılın ilk yarısında 8,8 puan olan iç talebin büyümeye katkısı, yılın ikinci yarısında 6,6 puana geriledi. Net dıs talebin negatif katkısı ise 4,9 puandan 1,6 puana düstü.

2023 yılında büyümenin yaklasık üçte biri üretken kapasitemizi artıran makine ve teçhizat yatırımlarından geldi. Güçlü sekilde destekledigimiz yatırım ve ihracat ile daha nitelikli büyümeye dogru yol alıyoruz. Göstergeler ekonomideki dengelenmenin ve cari açıktaki iyilesmenin devam ettigine isaret ediyor. 2024 yılında net dıs talebin büyümeye pozitif katkı verdigi ılımlı ve dengeli bir büyüme bekliyoruz. Uyguladıgımız politikalarla iyilesen büyüme kompozisyonu, dezenflasyon sürecine önemli katkıda bulunacaktır. Kalıcı refah artısı için fiyat istikrarını saglamanın yanı sıra yüksek katma degerli üretime ve verimlilik artısına odaklanan yapısal reformlara devam edecegiz.”

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler