Sosyal Medya

Döviz

Petrol haftaya sakin başlıyor

Bugüne kadarki fiyat reaksiyonu, piyasanın gelişen çatışmanın yayılması ve ham petrol üretimini ve dünya petrolünün yaklaşık üçte birini oluşturan daha geniş Orta Doğu'dan akışları tehlikeye atması ihtimalini yüksek görmediğini gösteriyor.

Petrol haftaya sakin başlıyor

ABD ve müttefiklerinin Husilere yönelik hava saldırılarının daha geniş çaplı bir çatışmayı ateşleme ve Orta Doğu’dan ham petrol akışını sekteye uğratma riski, yumuşayan ekonomik büyüme tarafından dengelendiği için petrol haftaya istikrarla başlıyor.

ABD’nin Yemen’deki hedeflere yönelik ilk saldırılarını bir radar tesisine yönelik yeni bir saldırıyla takip etmesinin ardından Brent ham petrolü varil başına 78 dolara, West Texas Intermediate ise 73 dolara yakın işlem gördü. Küresel gösterge Cuma günü bir ara %4’ün üzerinde yükselirken, seansı %1,1 gibi nispeten mütevazı bir kazançla tamamladı.

Küresel petrol piyasaları, Ekim ayı başında Hamas’ın İsrail’e saldırmasından bu yana Orta Doğu’daki duruma kilitlenmiş durumda. Husilere yönelik saldırılar, son birkaç aydır Kızıldeniz’de gemilere yönelik tekrarlanan saldırılara misilleme niteliğindeydi. İran destekli grup, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sona erene kadar bu işin peşini bırakmayacağına dair söz verdi.

Bugüne kadarki fiyat reaksiyonu, piyasanın gelişen çatışmanın yayılması ve ham petrol üretimini ve dünya petrolünün yaklaşık üçte birini oluşturan daha geniş Orta Doğu’dan akışları tehlikeye atması ihtimalini yüksek görmediğini gösteriyor. Bunun yerine, OPEC dışı ülkelerden gelen arzın artması ve talep artışının yavaşlaması ihtimali öncelik kazanıyor gibi görünüyor.

Goldman Sachs Group Inc. analistleri, “Orta Doğu’daki çatışmalar şu anda petrol üretimini etkilemediği için, petrol fiyatlarında fiyatlanan jeopolitik risk primi şu anda mütevazı görünüyor,” dedi. Yüksek yedek kapasite yukarı yönü sınırlarken, düşük resesyon riski ve duyarlı OPEC+ arzı aşağı yönü sınırladığı için fiyatlar muhtemelen sakin seyredecek.

Yine de, bu yıl ham petrolün durumu zor görünüyor. Talep hala artıyor olsa da, pandemi sonrası toparlanmanın dağılmasıyla talebin belirgin bir şekilde yavaşlaması bekleniyor. OPEC ve müttefikleri tarafından açıklanan üretim kesintilerine tam olarak uyulup uyulmayacağı konusunda da soru işaretleri var.

Bu arada Orta Doğu’da, aralarında 350’den fazla tanker bulunan en az üç petrol tankeri sahibi Cuma günü güney Kızıldeniz’deki seferlerini durdurduklarını açıkladı. Batılı askeri güçlerin tüm gemilerin bölgeden uzak durması yönündeki tavsiyelerinin ardından daha fazlasının da aynı yolu izlemesi muhtemel.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler