Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin İlk Çeyrekte %5,3 Büyüdü Ancak Sürdürülebilirlik Konusunda Şüpheler Devam Ediyor

Çin ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı bir ekonomik büyüme kaydederken, yılın geri kalanında işlerin daha da zorlaşacağına işaret eden bazı…

Çin İlk Çeyrekte %5,3 Büyüdü Ancak Sürdürülebilirlik Konusunda Şüpheler Devam Ediyor

Çin ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı bir ekonomik büyüme kaydederken, yılın geri kalanında işlerin daha da zorlaşacağına işaret eden bazı rakamlar da açıkladı.

Gayri safi yurtiçi hasıla bu dönemde %5,3 artarak bir önceki çeyreğe göre biraz hızlandı ve tahminleri aştı. Ancak sıçramanın büyük kısmı yılın ilk iki ayında gerçekleşti. Mart ayında perakende satışlardaki büyümenin düşmesi ve sanayi üretiminin tahminlerin gerisinde kalması ufuktaki zorluklara işaret ediyor.

Credit Agricole’un baş Çin ekonomisti Xiaojia Zhi, “Piyasalar güçlü GSYH büyüme rakamlarına ikna olmakta zorlanabilir ve karışık Mart verileriyle uzlaşmakta zorlanabilir,” dedi. “GSYH büyümesi verilerin işaret ettiği gibi %5’in üzerinde kalırsa, politika yapıcıların oldukça rahat olacağı ve politikalarını daha da gevşetmek için baskı görmeyeceği endişeleri de olabilir.”

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi salgın sonrası sağlam bir zemin bulmakta zorlanıyor. Yurtdışından gelen talep ve Pekin’in yurtiçinde ileri teknolojiler geliştirmeye odaklanması sayesinde üretim ayakta duruyor. Ancak uzun süren emlak krizi güven üzerinde baskı yaratıyor, fabrika fiyatları bir yıldan uzun süredir düşüşte ve Salı günkü verilere dayanan geniş bir ölçüm, ekonominin deflasyonun derinliklerine doğru kaydığını gösterdi – bunların hepsi anemik iç talebi ve bazı sektörlerdeki aşırı kapasiteyi yansıtıyor.

Çin Halk Bankası’nın Salı günü erken saatlerde para birimi üzerindeki kontrolünü gevşetmesinin ardından yuan, offshore piyasada daha önceki kayıplarını azaltarak %0,2 daha zayıf işlem gördü. 10 yıllık gösterge devlet tahvilinin getirisi çok az değişerek %2,28 oldu.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd ve DBS Group Holdings Ltd ekonomistleri, Ulusal İstatistik Bürosu’nun verileri açıklamasının ardından Çin’in yıllık büyüme tahminlerini sırasıyla %4,9 ve %5’e yükselterek bu rakamları hükümetin yıllık hedefiyle uyumlu hale getirdi. DBS’de kıdemli ekonomist olan Nathan Chow, yükseltmeye gerekçe olarak beklenenden daha güçlü ABD talebini ve iyileşen işgücü piyasasını gösterdi. Kentsel işsizlik oranı geçen ay hafifçe geriledi.

Ancak ekonominin ivmesine ilişkin şüpheler, yüksek ABD faiz oranları ve Orta Doğu’daki gerginliklere ilişkin endişelere eklendi. Salı günü Asya’daki bölgesel hisse senetlerinin göstergesi Ağustos ayından bu yana en fazla düşüşü yaşadı ve Güney Kore wonu ve Endonezya rupiahının son yılların en düşük seviyelerine gerilemesiyle gelişmekte olan piyasa para birimlerinin küresel endeksi düştü.

Salı günü yayınlanan veriler, Çin’deki fabrikaların ilk çeyrekte pandemiden bu yana herhangi bir zamana göre potansiyellerinden daha azını kullandığını gösterdi ve bu da aşırı kapasite konusundaki şikayetlere güven verdi.

Ulusal İstatistik Bürosu, ekonominin ilk çeyrekte “iyi bir başlangıç yaptığını” söyledi, ancak dış riskler konusunda uyardı. NBS, Salı günkü açıklamaya eşlik eden bir açıklamada, “Dış ortamın karmaşıklığı, ciddiyeti ve belirsizliği artıyor” dedi. “Ekonomik istikrarın temeli henüz sağlam değil.”

Ekonomistlerin çoğu, son rakamların hükümetin yaklaşık %5’lik büyüme hedefine ulaşılabileceğini öne sürdüğü konusunda hemfikir. Ancak politika yapıcıların emlak piyasasını istikrara kavuşturmak ve tüketicileri harcamaya teşvik etmek için daha fazla önlem almaları gerektiği konusunda uyardılar. Şimdi dikkatler, Çin’in en üst düzey liderlik organı olan Politbüro’nun, genellikle Nisan ayı sonlarında gerçekleşen ekonomi politikasını belirlemek için yapacağı toplantıya kayacak.

Risklerden biri, şaşırtıcı derecede güçlü ilk çeyrek büyümesinin yalnızca ek mali teşvik beklentilerini azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda yetkililerin önceden planlanmış önlemleri uygulamalarına gerek olmadığı sonucuna varmalarına yol açması.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler