Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

AB, dondurulan Rus varlıklarından 3 milyar euro Ukrayna’ya yardım kararı aldı

Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri, dondurulmuş Rus devlet varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna’ya silah alımında kullanılması konusunda anlaştı. AB, Rusya’nın Şubat…

AB, dondurulan Rus varlıklarından 3 milyar euro Ukrayna’ya yardım kararı aldı

Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri, dondurulmuş Rus devlet varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna’ya silah alımında kullanılması konusunda anlaştı.

AB, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgalinden bu yana, Moskova merkez bankasının 207 milyar euro değerindeki varlığını dondurdu.

Yılda üç milyar dolardan fazla gelir getiren bu varlıklar Belçika’daki bir takas merkezinde (Euroclear) ve Avrupa’daki diğer kasalarda tutuluyor.

AB üyeleri Belçika yasaları uyarınca uygulanan yüzde 25 oranındaki vergiye itiraz ettikleri için bu para kullanılmamıştı.

Belçika bu vergiden feragat etmeyi kabul etti.

Ancak AB’nin aldığı bu kararın hala üye devletler tarafından onaylanması gerekiyor.

AB büyükelçilerinin Çarşamba günü aldığı kararla, Ukrayna’nın yaz aylarından önce silah alımı ve yeniden inşa için yaklaşık üç milyar euro almasının önü açıldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Bu para için Ukrayna’yı ve tüm Avrupa’yı daha güvenli bir yer haline getirmekten daha güçlü bir sembol ve daha iyi bir kullanım olamazdı” dedi.

Ancak bazıları kararın yeterince ileri gitmediğini söylüyor.

Diğer merkez bankaları gibi Rus merkez bankası da altın ve döviz rezervlerinin bir kısmını başlıca para birimleri, altın ve devlet tahvilleri gibi likit varlıklara yatırmıştı. Bu rezervlerin yaklaşık yarısı Batı’da tutuluyordu.

Rusya Merkez Bankası, Batı’da yaklaşık 300 milyar dolar değerinde varlığın dondurulduğunu teyit etmişti. Bunun 207 milyar euro değerindeki kısmı euroya yatırılmıştı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy de daha önce dünya çapında el konulan milyarlarca dolar değerindeki Rus varlıklarının ülkesinin yeniden inşası için kullanılması çağrısı yapmıştı.

Avrupa Konseyi’nde görüşmelere başkanlık eden Belçika tarafından sosyal medyada yapılan paylaşıma göre anlaşma, temsilcilerin olağan toplantısında “prensipte” kabul edildi.

AB dondurulan varlıklardan elde edilen gelirin Ukrayna’nın yeniden inşa masrafları için kullanılmasını uzun süredir savunuyor; daha sonra planlar Kiev’in askeri harcamalarını da kapsayacak şekilde genişletildi.

G7 ülkelerinin de desteğini alan ve ABD’nin 61 milyar dolarlık askeri yardım paketini onaylamasının ardından gelen plan, Ukrayna’nın Rusya ile savaşta tıkandığı ve gidişatı değiştirmeyi umduğu bir dönemde açıklandı.

Ukrayna ordusunun mühimmatı, askerleri ve hava savunması kritik derecede azalmış, bu yıl içinde yenilgiye uğrayabileceği yorumları yapılmaya başlanmıştı.

Ancak Ukraynalı bakanlar AB’nin sadece faiz gelirlerini göndermesi değil Rus varlıklarına tamamen el koyması gerektiğini söylüyor.

AB ülkelerinden ve Avrupa Merkez Bankası’ndan yetkililer ise varlıklara tamamen el koymanın yararsız bir emsal teşkil edebileceği ya da Euro’nun güvenli bir para birimi olarak itibarına zarar verebileceği endişelerini dile getiriyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler