Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Arjantin Başkanı Milei eleştirmenleri susturdu

Aylık enflasyon Nisan ayı itibarıyla %8,8'e düşerek altı aydan uzun bir sürenin sonunda ilk kez tek haneye oranına ulaştı. Reuters'in haberine göre Arjantin, Ocak ayında 589 milyon dolarlık bütçe fazlası kaydetti ve fazlalığın Nisan ayında 299 milyon dolara düşmesine rağmen 2024'ün ilk dört ayının her birinde fazla vermeye devam etti.

Arjantin Başkanı Milei eleştirmenleri susturdu

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, beklentileri aşan ekonomik performansıyla eleştirmenlerini şaşırtmaya devam ediyor.  Ayrıca, BRICS yerine NATO küresel ortaklığına dahil olma girişimleriyle  ulusal güvenlik konusunda iddialı bir yolda ilerliyor.

Milei geçen yılın Kasım ayında başkanlığı kazandı ve Batı’daki bazı kesimlerin, zaten sorunlu olan ekonomiyi daha da zayıflatacak özgürlükçü (libertaryan) politikalarla ülkesini yıkıma sürükleyeceği yönünde endişelere yol açtı. Seçmenler dünyadaki en yüksek enflasyonun yaşandığı ülkede değişime oy vererek büyük bir risk aldılar.

Milei’nin bir dizi politika değişikliğini yürürlüğe koymasıyla eleşitrmenlerin bakışı birkaç ay sonra değişti: Uluslararası Para Fonu (IMF), Milei hükümetinin bütçede  fazla yaratmayı başarması sayesinde, bir kurtarma programı kapsamında Arjantin’e ödenecek bir kredi dilimini serbest bırakmayı kabul etti. Milei şimdi hızla enflasyonu düşürmeyi hedefliyor.

Arjantin’de enflasyonun  Mart ayında %287’ye ulaşması, yoksulluğun derinleşmesine ve vatandaşların onun politikalarına karşı grev ve protestolarla sokaklara dökülmesine neden oldu. Milei’nin ilk göreve geldiği Aralık ayında aylık enflasyon oranı %25’ti.

 

Milei daha sonra pahalı kamu altyapı projelerini askıya alırken, sübvansiyonları kesti ve kamu sektörü ücretlerinde büyük kesintiler yaparak harcamaları önemli ölçüde azaltmayı başardı. Ayrıca ülkenin para birimini yüzde 50’nin üzerinde devalüe etti, bu da temel malların fiyatları yükselirken bile döviz piyasasının istikrar kazanarak, bir dizi paralel kuru ortadan kaldırdı.

Aylık enflasyon Nisan ayı itibarıyla %8,8’e düşerek altı aydan uzun bir sürenin sonunda ilk kez tek haneye oranına ulaştı. Reuters’in haberine göre Arjantin, Ocak ayında 589 milyon dolarlık bütçe fazlası kaydetti ve fazlalığın Nisan ayında 299 milyon dolara düşmesine rağmen 2024’ün ilk dört ayının her birinde fazla vermeye devam etti. Bu, ülkenin 2008’den bu yana ilk üç aylık bütçe fazlasına işaret ediyor.

Muhafazakar ABD düşünce kuruluşu CATO Enstitüsü uzmanı Daiel Raisbeck, Milei’nin harcamaları kısmaya yönelik birincil tedbirinin son derece etkili olduğunu vurgularken, ekonominin diğer kısımlarındaki aşırı bürokratik uygulamaları yürürlükten kaldırmasıyla  yönetiminin ilk aylarında ekonominin yeniden canlanmasına yardımcı olduğunu savundu. Raisbeck, “Arjantin dünyada en fazla regülasyona tabi ekonomilerden biriydi” dedi. “Yani çok iyi düşünülmüş bir gereksiz kuralları azaltma programına sahip olduğunuzda… ve bu düzenlemelerin mümkün olduğunca çoğundan kurtulduğunuzda, piyasa ekonomisinin gerçek gücü kendini gösteriyor.”

 

Raisbeck, Milei’nin, ABD dolarını milli para brimi olarak benimseme ve Merkez Bankası’nı kapatma vaadi de dahil olmak üzere daha agresif kampanya vaatlerinden bazılarına uymadığını belirterek, bunların ” artık tartışılmaktan çıktığını” öne sürdü.

Milei, seçim kampanyasında  savunduğu geleneksel ekonomi politikalarını reddeden tavrı ve  radikal planlarıyla uluslararası toplumu sarsan bir lidere benzemiyor artık.  Pek çok kişinin beklediğinden daha ılımlı Kabine üyelerini tercih ederek ekonomi ve piyasalara güven verdi.

Raisbeck, Milei’nin yaklaşımının büyük ölçüde Merkez Bankası’nın ekonomiyi daha etkin kurallarla düzenlemeye yardımcı olmak için kullanmaya dayandığını açıkladı.

Milei ayrıca ulusal güvenliğe daha fazla odaklanarak ve ülkenin önceki yönetime göre hedeflerini değiştirerek Arjantin’i uluslararası ön plana geri getirdi; en önemlisi, Çin ve Rusya liderliğindeki BRICS ekonomik bloğuna katılma davetini reddetti.

Güvenli Özgür Toplum Merkezi’nin genel müdürü Joseph M. Humire Fox News Digital’e şöyle konuştu: “Önceki hükümette güvenlik bakanı olduğu için deneyim sahibi olan iyi bir güvenlik bakanları var, Patricia Bullrich.” “Topu çok hızlı bir şekilde kullanmayı başararak Arjantin’e bir itibar puanı daha kazandırdı.”

 

Humire, Milei hükümetinin büyük ölçüde dış kışkırtıcıları (etki ajanlarını), özellikle de Rusya’nın dezenformasyon ağlarıyla bağlantılı olanları temizlemeye odaklandığını, Moskova’nın nüfuzunu genişletmeye çalıştığı bu dönemde bunların dünyanın çoğu yerinde büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini açıkladı.

 

Kaynak:  Fox News, Argentina’s Milei shuts up critics with miracle turnaround of economy, strong security policies

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler