Sosyal Medya

Döviz

Lagarde, ECB’nin Muhtemel Haziran faiz indirimi ardından kesintileri taahhüt edemeyeceğini söyledi

"Kararlarımız verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya değişecek, yeni bilgiler geldikçe bunlara yanıt vereceğiz. Bu da ilk faiz indiriminden sonra bile belirli bir faiz patikasına önceden taahhütte bulunamayacağımız anlamına geliyor."

Lagarde, ECB’nin Muhtemel Haziran faiz indirimi ardından kesintileri taahhüt edemeyeceğini söyledi

Başkan Christine Lagarde’a göre Avrupa Merkez Bankası, Haziran ayındaki muhtemel ilk faiz indirimi hamlesinden sonra borçlanma maliyetlerinde daha fazla indirim taahhüdünde bulunamaz.

Çarşamba günü yaptığı bir konuşmada Lagarde, “politika kararlarımızla ilgili veriler söz konusu olduğunda, Nisan ayına kadar biraz daha fazlasını, Haziran ayına kadar ise çok daha fazlasını bileceğiz” açıklamasını yineledi. Bunun ötesinde, para politikasının izleyeceği yol belirsiz.

Frankfurt’ta düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada “Kararlarımız verilere bağlı ve toplantıdan toplantıya değişecek, yeni bilgiler geldikçe bunlara yanıt vereceğiz” dedi. “Bu da ilk faiz indiriminden sonra bile belirli bir faiz patikasına önceden taahhütte bulunamayacağımız anlamına geliyor.”

İlk faiz indiriminin zamanlamasının giderek netleşmesiyle birlikte, tartışma ECB’nin tarihi faiz artırım kampanyasını ne kadar hızlı bir şekilde gevşeteceği ve borçlanma maliyetlerinin nihayetinde nereye varacağı konusuna kayıyor.

Yunanistan Başbakanı Yannis Stournaras gibi bazı yetkililer, yatırımcıların beklentileri doğrultusunda bu yıl içinde bir dizi hamle yapılabileceğini dile getirdi. Diğerleri ise daha belirsiz kaldı. ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Salı günü yaptığı açıklamada ECB’nin politikasını “gördüğümüz verilere göre” ayarlaması gerekeceğini söyledi.

Çarşamba günü ilerleyen saatlerde konuşan İrlandalı Gabriel Makhlouf ise konuya açıklık getirmedi.

LM FM radyosuna verdiği demeçte “İyi haber şu ki enflasyon artık düşme sürecinde” dedi. “Faiz oranlarındaki çok hızlı artışın artık merdivenin tepesi olarak tanımladığım yere ulaşmış olacağından umutluyum – şimdi asıl mesele merdivenin tepesinde ne kadar kalacağımız.”

Lagarde, önümüzdeki aylarda açıklanacak olan ücretler, verimlilik ve şirket kar marjlarına ilişkin rakamların faizlerin ne zaman düşürülebileceğini belirleyeceğini söyledi.

Lagarde, “Eğer bu veriler enflasyonun seyri ile öngörülerimiz arasında yeterli derecede uyum olduğunu gösterirse ve aktarımın güçlü kaldığını varsayarsak, politika döngümüzün geri çevirme aşamasına geçebilecek ve politikayı daha az kısıtlayıcı hale getirebileceğiz” dedi.

Yönetim Kurulu üyeleri Philip Lane ve Isabel Schnabel’in yanı sıra İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos da Çarşamba günü Frankfurt’ta aynı etkinlikte konuşma yapacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler