Sosyal Medya

Döviz

Goldman Sachs’a göre yerel seçim sonucu lira üzerinde olumlu etki yaratacak

"Sonuçlara İstanbul'da veya diğer büyük şehirlerde itiraz edilmemesi koşuluyla Türk lirası için olumlu olacaktır."

Goldman Sachs’a göre yerel seçim sonucu lira üzerinde olumlu etki yaratacak

Goldman Sachs Group Inc. analistleri, bu ay döviz talebinin canlanması nedeniyle para birimi üzerindeki baskının arttığı bir ortamda, Pazar günü İstanbul’da yapılacak yüksek riskli yerel seçimlerin Türk lirası üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanıyor.

Ülkenin en zengin şehri olan İstanbul’daki yarış, muhalefet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki daha geniş bir siyasi mücadelenin sembolü olduğu için piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

 

Kevin Daly liderliğindeki analistler, “Sonuçlara İstanbul’da veya diğer büyük şehirlerde itiraz edilmemesi koşuluyla Türk lirası için olumlu olacaktır” dedi. 2019’daki İstanbul seçimlerine iktidardaki AK Parti tarafından itiraz edilmiş ve oylama tekrarlanmıştı. Erdoğan’ın en zorlu siyasi rakibi olarak görülen görevdeki Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu o zaman kazandı. Pazar günkü oylamada da koltuğunu korumaya çalışacak.

 

Türk halkı, oylama sonrasında liranın keskin bir değer kaybıyla karşı karşıya kalabileceği ve Merkez Bankası’nın döviz kasasının boşalacağı endişesiyle bu ay dövize akın etti. Geçen ay enflasyonun beklenenden kötü çıkması da bu yıl dolar karşısında %9 değer kaybeden para birimi üzerindeki baskıya katkıda bulundu.

Türkiye politika dalgalanmalarına yatkın olsa da, Goldman analistleri seçim sonucunun mevcut para ve maliye politikalarında bir değişikliğe neden olacağını düşünmüyor. Oylamadan sonra rezervler ve lira üzerindeki baskının azalmasını bekliyor ve Merkez Bankası’nın sıkı politikayı sürdüreceğini düşünüyorlar.

Wall Street bankası, Türk Merkez Bankası’nın geçen hafta gösterge faiz oranını %50’ye çıkaran 500bps’lik beklenmedik faiz artışının “böyle bir devalüasyonun olası olmadığına dair güçlü bir sinyal gönderdiğini” söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler