Sosyal Medya

Döviz

ECB-Fed Ayrılığı Euro’nun Dolar Paritesine Kayacağı Tartışmalarını Ateşledi

Avrupa Merkez Bankası’ndaki politika yapıcıların bu yıl ABD’li meslektaşlarına kıyasla daha fazla faiz indirimi yapmaya hazır görünmesi nedeniyle Euro’nun dolar…

ECB-Fed Ayrılığı Euro’nun Dolar Paritesine Kayacağı Tartışmalarını Ateşledi

Avrupa Merkez Bankası’ndaki politika yapıcıların bu yıl ABD’li meslektaşlarına kıyasla daha fazla faiz indirimi yapmaya hazır görünmesi nedeniyle Euro’nun dolar ile pariteye dokunacağı söylentileri geri dönüyor.

Aralarında Bank of America Corp. ve Alman LBBW’nin de bulunduğu kreditörler, çeşitli riskleri senaryolaştırıyorlar. ECB ile Federal Rezerv’in farklı faiz indirim hızlarına ilişkin bahislerin gerçekleşmesi halinde Euro’nun zayıflayacağı uyarısında bulunuyorlar. Bank of New York Mellon’da kıdemli bir stratejist olan Geoffrey Yu, Euro’nun bu yıl dolar ile pariteye dokunabileceğini söylüyor ve Perşembe günü ECB tarafından yapılacak bir indirimi göz ardı etmiyor.

Şimdilik Bloomberg’in anketine katılan stratejistlerin hiçbirinin baz senaryo olarak paritede bire bir tahmini yok, bu da zaten Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Avrupa’nın enerji paniğinin derinliklerinde en son görülen seviyelere yaklaşık %8’lik bir düşüş gerektiriyor. Ancak 2022 çöküşü akıllardayken, özellikle de olası bir Donald Trump başkanlığı enflasyonu tetikleyen vergi indirimleri ve ticaret engellerinin habercisi olabilecekken, çok az kişi böyle bir düşüş olasılığını göz ardı etmeye hazır.

LBBW’nin baş ekonomisti Moritz Kraemer, Fed faizleri sabit tutarken AMB’nin gevşemesi halinde “Dolar pariteden tereyağından kıl çeker gibi geçer” diyor. Banka, Euro’nun 2025 yılında 1,01 dolara gerileyeceğini tahmin ediyor ki bu Bloomberg tarafından derlenen tahminler arasında en aşağı yönlü olanı.

Başkan Christine Lagarde liderliğindeki ECB yetkililerinin bu hafta bir araya geldiklerinde, bölgedeki fiyat baskıları hafifledikçe piyasaları 6 Haziran’daki ilk kesintiye hazırlamak için daha fazla çalışma yapmaları bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell ile aynı çizgide kalmak istedikleri fikrine karşı güçlü bir şekilde geri adım atmış olsalar da, ekonomik verilerin karar vereceğini savunarak ilk adımdan sonra ne olacağı konusunda taahhütte bulunmadılar.

Yatırımcılar için ABD ve Avrupa ekonomileri arasındaki ayrışma çok belirgin.

Cuma günü ABD’de istihdam verileri son bir yılın en yüksek artışını gösterdi ve işsizlik oranı düşerek ekonomiye güç veren güçlü bir işgücü piyasasına işaret etti. Euro bölgesinde ise enflasyon tahmin edilenden daha hızlı düşerken, ekonomi ECB’nin faizleri artırmaya başladığı 2022’nin üçüncü çeyreğinden bu yana neredeyse hiç büyümedi.

Bu yol ayrımı, para piyasalarının neden Fed’in yaklaşık 60 baz puanlık faiz indirimine karşılık ECB’nin 2024’te 85 puanlık faiz indirimiyle ekonomiye can suyu vereceğini öngördüğünü açıklıyor. Beklentiler şimdiden para birimi üzerinde baskı yarattı – Euro bu yıl yaklaşık %2 düşüşle 1,09 dolar seviyesinde.

BofA’da Athanasios Vamvakidis liderliğindeki stratejistler, Fed’in bu yıl faiz oranlarında sabit kalması ve ECB’nin üç çeyrek puanlık indirim yapması durumunda euronun dolar karşısında pariteye döneceği senaryoları değerlendiriyor. Hatta yeni bir enerji şoku yaşanırsa Euro’nun daha da düşebileceğini söylüyorlar.

J.P. Morgan Private Bank küresel döviz stratejisi başkanı Samuel Zief’e göre, ECB’nin Fed’e kıyasla yapacağı her ekstra indirim euro-dolar kurunda %1’lik bir hareketi tetikleyebilir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler