Sosyal Medya

Döviz

Dünya devleri Pimco ve Vanguard yeniden Türkiye piyasalarında

Pimco ve Vanguard alımlarının spesifik büyüklüğü hakkında ayrıntılı bilgi vermedi ancak yatırımları, Türkiye'yi küresel gelişmekte olan piyasalar arasında kenarda bırakan yabancıların yıllar süren göçünün ardından bir güven işareti.

Dünya devleri Pimco ve Vanguard yeniden Türkiye piyasalarında

ABD’li yatırım devleri Pimco ve Vanguard’ın üst düzey yöneticileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yıllar süren istikrarsız politikalarının ardından ülkenin yüksek faiz oranlarını koruyacağı beklentisiyle son aylarda yerel Türk varlıkları satın aldıklarını söyledi.

Yöneticilerle yapılan görüşmeler, birlikte yaklaşık 10 trilyon dolarlık varlığı yöneten dünyanın en büyük yatırımcılarından ikisinin, Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından Haziran ayındaki faiz artışları da dahil olmak üzere yeni keşfedilen ekonomik ortodoksluğundan bu yana Türkiye’ye karşı yapıcı olduklarını gösteriyor.

Pimco ve Vanguard alımlarının spesifik büyüklüğü hakkında ayrıntılı bilgi vermedi ancak yatırımları, Türkiye’yi küresel gelişmekte olan piyasalar arasında kenarda bırakan yabancıların yıllar süren göçünün ardından bir güven işareti.

Yaklaşık 2 trilyon dolarlık varlığı yöneten Pimco’nun genel müdürü ve gelişmekte olan piyasalar başkanı Pramol Dhawan, “Harcamaları dizginlemek ve enflasyonu kontrol altına almak için finansal koşulların sıkılaştırılması ve varlık fiyatlarını bozan düzenlemelerin kademeli olarak gevşetilmesi nedeniyle Türk varlıkları, özellikle de yerel para birimi varlıkları konusunda yapıcıyız” dedi.

Yaklaşık 7,5 trilyon dolarla dünyanın en büyük ikinci para yöneticisi olan Vanguard, Gelişmekte Olan Piyasalar Aktif Sabit Gelir Eş Başkanı Nick Eisinger ve diğer birkaç yatırımcının toplantılar için ülkeyi ziyaret etmesinin ardından geçen yılın sonlarında riskten korunmadan (hedge işlemsiz) Türk yerel tahvillerini satın aldı.

Eisinger ayrı bir röportajda “Bu bir dönüm noktasıydı” dedi ve gösterge tahvil getirilerinin daha sonra kısmen toparlanmadan önce Kasım’dan Aralık ortasına kadar 500-600 baz puan düştüğünü belirtti.

Yurtdışından gelen faiz geçen ay son altı yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, önemli bir risk ölçütü olan kredi temerrüt swapları (CDS), Erdoğan’ın yeniden seçildiği Mayıs ayındaki seviyelerin yarısından daha azına düştü.

Bu, Erdoğan’ın yükselen enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürme politikası izlediği ve yetkililerin döviz, borç ve kredi piyasaları üzerindeki kontrolünü sıkılaştırarak bunları büyük ölçüde devlet yönetimine bıraktığı için yabancı yatırımcıların Türkiye’yi önemli miktarda terk ettiği günlerden baş döndürücü bir geri dönüşe işaret ediyor.

Ancak Haziran ayında Cumhurbaşkanı yeni kabineyi ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ı atadı ve Erkan geçen ay %65’e yaklaşan enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını 3.400 baz puan artırarak %42,5’e yükseltti.

Banka, faiz artışlarını mümkün olan en kısa sürede durduracağını ancak sıkı para politikasını gerektiği sürece sürdüreceğini söylüyor. Yetkililer ayrıca bankaları ve mali piyasaları serbest bırakmak için düzinelerce düzenlemeyi de çözmeye başladı.

Reuters

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler