Sosyal Medya

Döviz

Bloomberg/Selva Baziki: TCMB’nin son adımlarının finansal koşullar üzerindeki toplam etkisinin belirsiz

TCMB'nin son adımlarının finansal koşullar üzerindeki toplam etkisinin belirsiz olduğunu vurgulayan Baziki bu durumun da  zaten tüm zamanların en düşük seviyesinde olan lira için kötü bir haber olduğunu söylüyor.

Bloomberg/Selva Baziki: TCMB’nin son adımlarının finansal koşullar üzerindeki toplam etkisinin belirsiz

Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, X’ten yaptığı açıklamada TCMB’nin kredi tavanı önlemlerinin toplam etkisini 230 baz puanlık bir politika faizi artışına benzediğini bildirdi.

Bununla birlikte, mevzuat değişiklikleri yoluyla sıkılaştırma, gerçek bir faiz artırımı için mükemmel bir ikame olmadığını vurgulayarak finansal koşullar üzerindeki genel etkinin belirsiz olduğunu söyledi.

Politika faizi ile ihtiyaç (tüketici) ve kurumsal kredilerdeki kredi büyüme oranları arasındaki salgın öncesi ilişkiye dayanarak, bankaların uyumunun kurumsal kredilerde 1,8 puanlık faiz artışı ve tüketici kredilerinde 5 puanlık faiz artışı yarattığını ekleyen Baziki, 7 Mart’ta zorunlu karşılıklarda atılan adımların bankaları kurallara daha hızlı uyum sağlamaya teşvik edeceğini söyledi.

Hesaplama döneminin 29 Mart’ta başlamasının ayarlama için bankalara zaman tanıyacağını, 52 hafta boyunca tutulacak karşılıklarında bankalara uyum için güçlü teşvik etkisi yaratacağını söyledi.

Baziki’nin yorumuna göre bu iki adım, daha yüksek kredi faizleri anlamına gelecek. ancak rekabetçi fiyatlama ihtiyacını ortadan kaldırdığı için mevduat oranlarını düşürme riski taşıyor.

Devlet tahvillerine olan talebin artması da tahvil faizlerini düşürebilir. Enflasyon beklentilerini kötüleştirebilir.

TCMB’nin son adımlarının finansal koşullar üzerindeki toplam etkisinin belirsiz olduğunu vurgulayan Baziki bu durumun da  zaten tüm zamanların en düşük seviyesinde olan lira için kötü bir haber olduğunu söylüyor.

Baziki TCMB’nin liraya destek verecek adımlar atmasını beklediklerin eklerken, faiz artırımı daha hızlı ve basit bir çözüm olabileceğini ancak muhtemelen Mart ayındaki oylamadan önce gelmeyeceğini de yazıyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler