Sosyal Medya

Borsa

Katar borsadaki en yüksek portföy değerine sahip ülke olarak zirve yaptı

Borsa İstanbul'daki yabancı yatırımlarının yüzde 32'sine sahip olan Katar'ı, yüzde 25 ile ABD izledi. Bu başarıyla, Borsa İstanbul'da Amerika Birleşik Devletleri'ni tahtından ederek bir yıl aradan sonra ikinci kez zirveye oturdu.

Katar borsadaki en yüksek portföy değerine sahip ülke olarak zirve yaptı

Katar’ın Borsa İstanbul’daki toplam portföy değeri içerisindeki payı, 2022 yılının aynı dönemine göre 20 puan artarak önemli bir yükseliş gösterdi.

Yatırımcı İlişkileri Derneği’nin (TÜYİD) 2023 yılı sonuna ilişkin hazırladığı Borsa Trendleri Raporu’na göre, Katar’daki yerleşik yatırımcılar Borsa İstanbul’daki toplam yabancı yatırımlarının yüzde 32’sine sahip oldu. Katar’ın portföy değerindeki yüzde 235’lik artış, bu ülkenin Borsa İstanbul’daki etkisini gösteriyor. Portföy değeri bakımından Katar’ı yüzde 25’lik payla ABD takip ederken, Birleşik Krallık’ın payı yıllık bazda 4 puan gerilerken ABD’nin payı 10 puan geriledi.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre, bu dönemde ABD ve Birleşik Krallık’ın portföy değerlerinde azalma yaşanırken, Katar’ın portföy değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 235 arttı. Türkiye’ye yönelik bu artan Katarlı yatırımları, son dönemde siyasi ilişkilerin de etkisiyle şekillendi. Yaklaşık 220 Katarlı şirket Türkiye’de projeler gerçekleştirirken, Katar’ın Türkiye’deki toplam yatırımları 20 milyar dolar civarında.

Borsa Trendleri Raporu’na göre, Borsa İstanbul’daki 7 milyon 615 bin yatırımcının yüzde 99.6’sı yerli yatırımcılardan oluşuyor. BIST 100’ün piyasa değeri içindeki yabancı payı yüzde 35’e yükselirken, endeks bazında yabancıların portföy değerlerinde en yüksek artış BIST Ticaret endeksinde görüldü.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler