Sosyal Medya

ANALİZ:  Borsa’da satış tehlikesi bitti mi?

14 Mayıs 2024

Pazartesi seansında yaşanan yoğun kayıpların ardından, BİST-100 Salı gününe dengeli ve hafif alıcılı başladı. Fakat, Endeks ciddi yorulma işaretleri sergiliyor. Nitekim, ParaAnaliz’de paylaştığımız sabah bültenleri genelde satıcılı bir açılış bekliyordu.

Borsa’da 1Ç2024 mali tabloları hisse bazında heyecan yaratacak, ama banka karlarının geçmişe nazaran daha düşük seyredeceği beklentisi topyekün yukarı hareketin önünü keser.

 

TCMB’nin  hızla FX rezerv biriktirmesi yerellerin dövizden TL mevduata geçtiğinin göstergesi. TL mevduat faizleri artık küçük yatırımcıyı da  Borsa’dan caydıracak boyuta geldi. Peki bundan sonra ne olacak?

Ziraat Yatırım şunları kaydetti:

“Risk primimizdeki düşüşü destekleyen gelişmelere karşın geçen hafta BIST100 endeksi güç kazanmakta zorlanmıştı. Kamuda tasarruf paketinin açıklandığı haftanın ilk işlem gününde ise BIST100’de tüm sektörlere yayılan satış dalgası vardı. Endeks günü %1,6 oranında düşüşle kapatırken, son yükselişe öncülük eden AKBNK’nın bu sefer düşüşe öncülük etmesi önemliydi.

Sırasıyla THYAO, TUPRS ve SAHOL endeksi en fazla baskılayan diğer hisselerdi. Endekste 90 hisse ise günü negatif bölgede tamamladı”.

 

Belki bir takım yabancı kurumsal yatırımcı Tasarruf Paketi’ni beğenmeyip kar realizasyonuna geçmişti.

Ziraat Yatırım raporu şöyle devam ediyor:

“Diğer yandan, BIST100 dışı endeksteki kayıp %3 oldu. Teknik bir düzeltme de olarak değerlendirilebilecek BIST100 endeksindeki dünkü düşüşün baskısı bugün de devam edebilir ve endekste 10bin psikolojik seviyenin altına sarkmalar yaşanabilir. Destek 9.915 civarında. Öte yandan, olası yükselişlerde 10.150/200 direnç bölgesi olarak takip edilebilir”.

 

Milliyet ve Ekonomim yazarı Zeynep Aktaş ise şunları yazdı:

“Borsada yabancı payı yüzde 39,40’a yükselirken, yabancılar altı sektörde net alım gerçekleştirdi. Yabancıların net alım yaptıkları sektörler arasında banka, petrol, ulaştırma, gıda, perakende ve metal ana sektörü hisseleri öne çıktı. Otomotiv, çimento ve gübre sektörlerinde ise satış yaptılar.

Yabancılar borsada yeniden alıma döndü. TCMB verilerine göre 3 Mayıs’a kadar olan haftada yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul’da net 309,1 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Hisse Senedi Stokları 39,5 milyar dolara ulaştı. Yabancı payına baktığımızda ise yüzde 40’a dayandı. 9 Nisan itibarıyla borsadaki yabancı payı yüzde 39,40 oldu. Nisan ayında yabancıların en fazla alım yaptıkları hisselere baktığımızda öne çıkan 3 banka Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, İş Bankası (C)…”.

 

Eğer ekonomi cephesinden yeni müjdeler gelmezse, BİST-100’ün bir süre 10 bin -11 bin  puan arasında dinlenmesi en makul senaryo.   Eğer TCMB politika faizini değiştirmeden TL mevduat faizlerini yukarı itmeyi başarırsa, küçük montanlı yerli yatırımcının satışları ile BİST-100 dışı endekslerde gerileme görülebilir.

Eğer Fed Gelişmekte Olan Ülke Piyasalarına iştahı düşürecek açıklamalar yapmazsa, bir kaç hafta içinde BİST’te yabancı yatırımcıların güçlü alımlar yaptığı görülecek. Bu senaryoda yaz sonuna doğru BİST-100’ün 15 bin puanı sınaması beklenebilir.

Daha öteyi görmek için hükümetin enflasyonla mücadelesinde ne derece başarılı olacağını takip etmek zorundayız. Eğer sonbahar aylarında TÜFE aylık bazda TCMB hedefine yavaşlar ve piyasa yeniden faiz indirimi konuşmaya başlarsa BİST-100’de ralli yıl boyunca sürebilir.

 

FÖŞ

 

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları