Sosyal Medya

Borsa

ABD fabrika verileri: Fed faiz indirimi tartışmalarını alevlendirdi, altın ve tahviller düştü

Dolar tüm gelişmiş piyasa emsalleri karşısında yükseldi.

ABD fabrika verileri: Fed faiz indirimi tartışmalarını alevlendirdi, altın ve tahviller düştü

Altın, tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldikten sonra, yatırımcıların güçlü ABD fabrika verilerinin ardından Federal Rezerv’in faiz indirim yolunu yeniden düşünmesiyle kazançlarını sildi.

Külçe altın Pazartesi günü erken saatlerde Perşembe günkü kapanışa göre %1,6 artışla ons başına 2.265,73 dolara yükseldi. Fed’in tercih ettiği temel enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi, birçok piyasanın kapalı olduğu Cuma günü açıklanan verilere göre Şubat ayında geriledi.

Ancak altın, ABD imalat verilerinin Fed’in daha önce üç kez kesinti yapacağı görüşüne kıyasla bu yıl sadece iki kez kesinti yapabileceği yönündeki tartışmaları yoğunlaştırmasının ardından bu yükselişi hızla sildi.

Swap piyasaları Fed’in Haziran ayında faiz indirimine gitme olasılığını yaklaşık %57, Eylül ayında ise %70 olarak fiyatlıyor. Düşük faiz oranları, faiz ödemeyen altın için genellikle olumlu.

Bir dizi olumlu etken, Şubat ayının ortasından bu yana külçe altını yaklaşık %12 oranında yükseltti. Büyük merkez bankalarının parasal gevşeme beklentisi ve Orta Doğu ile Ukrayna’da yükselen tansiyon ralliyi destekledi. Ayrıca, özellikle Çin’de merkez bankaları tarafından güçlü alımlar yapılırken, Asya’nın en büyük ekonomisinde devam eden sorunlar nedeniyle buradaki tüketiciler metale yükleniyor.

Enflasyon rakamlarının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, rakamların “beklentilerimizle oldukça uyumlu” olduğunu ve faizleri düşürmek için acele etmediklerini söyledi. Bu haftanın ilerleyen günlerinde yatırımcılar ABD ekonomisi ve merkez bankası politikasının görünümünü ölçmek için bir şans daha elde edecek ve aylık istihdamın üst üste dördüncü ayda da en az 200.000 artması bekleniyor.

ING Groep NV emtia strateji müdürü Warren Patterson, “Enflasyon verileri ve özellikle Powell’ın yorumları, piyasanın Fed’in Haziran ayında faiz indirimine başlayacağına giderek daha fazla ikna olmasıyla birlikte altına daha fazla destek sağladı,” dedi. Bununla birlikte, “kısa vadede bir geri çekilme görmek için çok fazla katalizör gerekmez” ve bu beklenenden daha güçlü bir ABD istihdam raporu olabilir, dedi.

Fed odak noktasındayken ABD tahvilleri fabrika verilerinin ardından düştü

ABD’den gelen güçlü fabrika verileri Federal Rezerv’in faiz oranlarını düşürmek için acele etmeyeceği spekülasyonlarını güçlendirirken, dünyanın en büyük tahvil piyasası baskı altında kaldı ve hisse senetleri kazançlarını sildi.

Hazine tahvilleri, imalatın Eylül 2022’den bu yana ilk kez beklenmedik bir şekilde genişlediğini gösteren verinin ardından ABD eğrisi boyunca düştü – 10 yıllık getiriler 10 baz puanın üzerine çıktı – girdi maliyetleri ise tırmandı. Raporun ardından, bu yıl için swap sözleşmelerinde fiyatlanan Fed gevşeme miktarı 70 baz puanın altına düştü. Hisse senetleri, S&P 500’ün üst üste beşinci ayını da kazançla tamamlamasının ardından düşüşe geçerek konsolidasyon ya da geri çekilme spekülasyonlarına yol açtı.

BMO Capital Markets’tan Ian Lyngen, “Genel olarak, Hazine piyasasının haftaya zayıf başlamasına katkıda bulunan imalat sektöründen gelen güçlü bir gösteriydi,” dedi. “Getiriler, sadece verileri yansıtmak yerine akışa özgü veya anlaşmayla ilgili bir hareket olduğunu düşündüren bir hareketle ISM açıklamasından önceki gün zaten daha yüksekti.”

Bu haftanın ilerleyen günlerinde, Mart ayında istihdam artışlarının devam ettiğini ve ücret artışının ılımlı seyrettiğini göstermesi beklenen bir rapor, ülkenin işgücü piyasasının enflasyonun yeniden canlanma riskinin sınırlı olmasıyla ekonomiyi canlandırmaya devam etmeye hazır olduğunu gösteriyor. Çarşamba günü konuşma yapacak olan Jerome Powell, Cuma günü politika yapıcıların fiyatların kontrol altında olduğuna dair daha fazla kanıt beklediğini söyledi.

S&P 500 bu yıl 22. rekorunu kırdıktan sonra 5.230 civarına geriledi. Tesla Inc. ve Apple Inc. megakaplardaki kayıplara öncülük etti. AT&T Inc. yaklaşık 73 milyon mevcut ve eski müşterisinin kişisel verilerinin dark web’e sızdırıldığını açıklamasının ardından düştü. Dolar tüm gelişmiş piyasa emsalleri karşısında yükseldi.

“Federal Rezerv yetkilileri, enflasyonun %2’lik tüketici fiyatları enflasyonu hedefine doğru sürdürülebilir bir yolda ilerlediğine dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyduklarını belirtmeye devam ediyor. “Artan üretici maliyetleri -ki bunlar kaçınılmaz olarak tüketicilere yansıyor- bu kanıtların önümüzdeki birkaç ay içinde ortaya çıkma olasılığını azaltıyor.”

BlackRock Yatırım Enstitüsü’nün bu haftaki yorumunda, firma “gelir ararken çevik kaldığını” söyledi.

BII, “Kalıcı arz kısıtlamaları nedeniyle merkez bankalarının faiz oranlarını pandemi öncesine göre daha uzun süre yüksek tutacağını düşünüyoruz” dedi. “Gelir geri gelirken, sıkı ABD kredi spreadleri ve uzun vadeli getiri oynaklığı risk oluşturuyor.”

Bu arada, Wolfe Research’ten Chris Senyek, inanılmaz derecede güçlü bir yükselişin ardından hisse senedi alım satımlarının çok daha çalkantılı olacağını ve fiyatlara çok az korku eklendiğini söyledi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler