Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Sümen kabarmış…’

6 Ekim 2023

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, masasında milyarlık teklifler olduğunu, ama beklettiğini söyledi. Hatta bunların soru üzerine ağırlık bir bölümünün de batı ekonomilerinden geldiğini ima etti.

Peki kim bunlar? Sırdır; söylenmez. Muhtemelen sorsanız ticari sır kapsamında bununla ilgili bilgi vermeyecekler ve ilkesel olarak da haklılar. Ama o zaman bir şey gerçekleşmeden söylemeyeceksiniz.

Şayet bunu söyleme ihtiyacı duyuyorsanız, ya güven duyulmaya ya da gel gel yapmaya niyetiniz var demektir. Sümen altı yapmayacağınıza göre, sümeni kabartan bu yatırımları neden bekletiyoruz?

Dile getirildiğine göre ya algı yaratılmaya çalışılıyordur ya da onlar gerçekten ülke hayrına olduğu konusunda şüphe duyulan tekliflerdir. Ama sanki bana daha çok algı yaratma peşindeyiz gibi geldi.

Aksi takdirde niye kapı kapı para arayalım ki? Merkez Bankası Başkanı’nın söylemine bakarsak aradığımız para sümenin altında bekliyor. Peki neden? Paa bulma turu öncesi, sıraya geç psikolojisi mi yapılıyor?

Eskiler hatırlar. Lunaparkta ‘bul karayı al parayı’ oyunu vardı. Orada da mutlaka oyunu oynatanın adamları olur ve kurbanı gaza getirmek için göstermelik kazançlar elde ederlerdi. Adamı kazandıkça dışarıdan gelen sabırsızlanır, bir an önce oynayıp para kazanma derdiyle kontrolünü kaybederek, cepteki son meteliğine bırakıp giderdi.

Veya ucuz işçi çalıştırmak isteyen işletmelerin, personellerine ‘kapının önü işsiz dolu’ söylemiyle sosyal haklardan yoksun, ucuz maaşa çalıştırma politikası da çok farklı değildi. Umarım Merkez Bankası Başkanı bu tip tavırlar içinde değildir.

Bana daha çok uzaya sarf edilen sözcükler gibi geldi. Nereden hatırlıyoruz? Mesela dolar yükselirken dış güçlerimiz vardı değil mi? Kim bunlar diye sorduğunuzda ses gelmezdi. Belli değildi ya da belki de öyle birileri yoktu.

Faizler yükseliş ihtiyacıyla ortada dururken ne vardı? Faiz lobisi… Kim bunlar? Meçhul. Fiyatların yükseldiği ve enflasyondaki yükselişin artık göze battığı süreçlerde hayatımıza kim girdi? Fırsatçılar….

Kim bunlar? Belli değil. Göstermelik bir iki baskın yapıldı, sonrasında ya takipsizlik çıktı ya da ceza alanlar fırsatçılıktan değil, idari eksikliklerden kaynaklanan para cezalarıyla muhatap oldular.

Şimdi çok açık ki para bulamıyoruz. Gel gel yapmak için mi, kamuoyunu rahatlatmak için mi bilinmez. Ama Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın bu sözü bir tür efelenme izleri taşırken, sorulacak suallere yanıt verilmeyeceğini herkes bildiğinden kredibilite artışına değil, güven kaybına neden olur.

Ekonomi yönetiminin unuttuğu bir şey var. Yatırım beklediğiniz kişiler, seçim meydanlarında sizi dinleyenler değil. Onlar zaten Türkiye’nin gerçeklerini de, gerçek rakamlarını da, durumunu da, potansiyelini de biliyorlar.

Duymak istedikleri sizin ne yapma niyetinde olduğunuz. İstenen cevap gelmemiş olmalı ki, sadece izliyorlar. Süreç, ekonomi yönetimini sıkıştırmış olmalı ki, bu tip söylemlerle hataya eğilim gösteriyorlar. Yapmayın. Beş kardeşiz, beşimiz de birbirimizi biliriz.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Üç veri bir gerçek...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Üç veri bir gerçek…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon dediğin nedir ki?Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon dediğin nedir ki?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Yastık altı, yabancı yatırım ve ek MTV...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Yastık altı, yabancı yatırım ve ek MTV…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Sabır talebi...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Sabır talebi…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları