Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Geliri bırak gidere bak…’

17 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2002 değerlendirmesi ile 2023 öngörüsünü paylaştı. Bakan Nebati burada yaptığı konuşmada gelirlerden söz etti ve OVP’de beklenenden daha fazla vergi geliri elde edildiğini söyledi.

Aslına bakarsanız Türkiye’deki her vatandaş o vergi gelirlerinin arttığını iliklerine kadar hissediyor. Ayrıca bunların ne kadarı tahakkuk, ne kadarı tahsilat, vergi ödeme kabiliyetini yitirmiş bir ülke fotoğrafı içerisinde ayrı tartışmalıdır.

Fakat Bakan bunlardan söz ederken giderleri üstün körü geçti. Geçtiğimiz yılın ortasında, koca bir yıl için yaptığımız bütçeyi tüketip, 817 milyar TL’lik ek bütçe yapıp, ondan da 139,1 milyar TL açık verdiğimizin neden üzerinde durulmuyor?

Sadece şu kadar bütçe açığı verildi diyerek işin içinden çıkmak mümkün mü? Halen yılın yarısında tüketilen bütçenin nerelere kullanıldığı ile ilgili ve neden ikinci bir bütçe yapmak zorunda kaldığımızla alakalı net bir bilgi yok.

Gelirlerden söz ederken, harcamaları neden konuşmuyoruz? Üstelik bunun içinde gerçekçi olmayan bir enflasyon da cabası. Yılın son ayında yüzde 20 azaltılan bir enflasyon artış hızına karşı, aynı dönemde tarımda üretici fiyatlarının yüzde 151 çıkmasının biri tarafından izah edilmesi gerekmiyor mu?

Açıklanan resmi enflasyon kadar dahi yıpranma payı verilmeyen yani ücretlerine artış yansıtılmayan insanların nasıl olacak da 2023 yılında kişi başına geliri 12 bin 500 dolara çıkacak?

‘Söyledim oldu’ ile sorunların çözülmediğini, fiyatların düşmemesinden, satın alma gücünün erimesine kadar her aşamada yaşıyoruz. Firmalara zorla, ne kadar gerçekçi olduğu da tartışmalı fiyat sabitleme baskısı yapıp, elde ne var ne yok gelenle ve kaynağı belirsiz 22 milyar dolarla dövizi baskılayıp, dünyanın ve Türkiye’nin iktisadi hacminin düşeceği bir yılda bu gelir artışını nasıl yakalayacağız?

Yoksa bunu da kağıt üzerinde temin edip, sonra ne kadar zenginleşildiği mi anlatılacak? Ekonomi yönetimi sahayla ilgisini ve gerçeklikle bağını tamamen kopartmış gözüküyor.

Çünkü söylediklerinin yaşananlarla hiçbir ilgisi olmadığı gibi, pembe bir tablo yaratılarak, insanların geçim sıkıntısının gölgesinde bu tabloya inanması bekleniyor ki, artık insanların borçla bile dönemediği biliniyor.

Her şey seçim üzerine kurgulanmış, nereden kaynaklandığı belli olmayan rakamlar havada uçuşurken, insanlara ‘toksun, işin var, hatta ev sahibi olacaksın’ cinsinden vaatler vererek, matbaayı çalıştırıp sorunların üzerini örtmek mümkün mü?

Tüm bunlar zorlu bir 2023 yılında, sorunlarımızı ağırlaştıran ve ne yazık ki seçim sonrası ağır faturalarla karşılaşılmasını olası hale getiren bir fotoğrafa doğru sürüklendiğimizi gösteren bariz olaylar. Umarım bir an önce gerçeklerle yüzleşir ve bu faturayı ödenebilir olmaktan çıkarmayız.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Sabitleme...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Sabitleme…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Erimenin cari açık sağlaması...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Erimenin cari açık sağlaması…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'İstiyorum ekonomisi...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘İstiyorum ekonomisi…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: İndirimi kim istiyor?Çetin Ünsalan Yazdı: İndirimi kim istiyor?

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları