Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: Bir emekli niye çalışır?

14 Kasım 2023

Emekli maaşları tartışmasının odağında, maaş ayarlaması varken mesele birden emekli ikramiyesine döndü farkında mısınız? Emeklileri çalışan ve çalışmayan diye ayırarak, aslında kimsenin geçinemediği gerçeğini taca atıp, meseleyi ikramiye alan ve alamayan kulvarına çektiler.

Hangi mantıkla bu uygulama yapıldı? İnsanlar emekli olduktan sonra çalışmasın ve açtıkları istihdam alanına da gençler yerleşsin. Böylece işsizlik problemi de bir ölçüde ortadan kalksın. İlkesel mantık bu değil mi?

Üstelik bu şartlar altında emekli maaşından kesinti yaptığınız halde, genel bir haktan ayrım yapılamayacağının da farkında değiliz. Çünkü çalışan emekli zaten resmen oradaysa, bunun bedelini ödüyor. İkinci bir cezalandırma niye?

Bu çelişkiyi ortaya koyduktan sonra, işin ilkesine bakalım. Birincisi çalışan emekli kavramını getirirken, önce ‘bir emekli niye çalışır’ diye sormak gerekmez mi? Cumhuriyet tarihinin en yüksek maaşının verildiği söylenen bir ortamda, emekli maaşının tamamının bir kiraya karşılık gelmediği gerçeğini yok mu sayacağız?

Müthiş bir enflasyonist ortam yaşanırken, bunun kıyısından geçmeyen artışları, güdükleşmiş bir satın alma gücünü, insanların mecburiyetten ikinci iş aradığı ortamda, emeklinin o maaşlarla geçinemeyeceğini düşünmeyecek miyiz?

Yine ilkeden beslenelim. Reel sektörün nitelikli eleman bulamadığından yakınılmıyor mu? O zaman çalışanlar neden cezalandırılıyor? Hadi bunu da umursamadınız diyelim. TÜİK işsizlik verilerini açıklıyor ve burada sürekli düşürüldüğü söylenen, tek haneli bir işsizlik rakamımız yok mu?

Demek ki bizim istihdam piyasasına yönelik bir açığımız yok. O zaman neden bu kararı alıyorsunuz? O kadar hince alınmış bir karar ki, meseleyi geçim için yetmeyen paradan çıkarıp, maaş artış talebini tartışmaların dışına taşıyıp, ikramiyeyi kim aldı, kim alamadı meselesine getirdiler.

Oysa gerçek şu ki: Türkiye’de yaşayan en az 80 milyon insan gibi emekliler de geçinemiyor. Ellerine geçen para, bırakın ayın ortasını getirmeyi, bir hafta bile dayanabilecek güçte değil. Her geçen gün de daha çok eriyor.

Aslında ihtiyaç yılbaşına kadar yapılacak bir maaş düzenlemesiydi. Fakat yaz ortasında bu yana oyaladıkları insanları, önce ikramiye havucuyla ikna etmeye çalışıp, sonra da yandaş medyanın ‘yılbaşından sonra yaşadınız’ cinsinden manşetleriyle oyalıyorlar.

Ardından ikramiyelerin ödenmesi zamanı geldiğinde de ikilik çıkarıp, alamayanları ‘hiç olmazsa bunu alsaydık’ diyecek, alanları da aldığına şükredecek kıvama getirdiler. Ama günün sonunda ortadaki fakirlik değişmedi. Sadece tartışmayı başka bir zemine kaydırarak seçim öncesi zaman kazandılar. Tekrar o zaman aynı soruyu soralım.

Madem emeklilerin çalışmasını istemiyorsunuz ve çalışanı cezalandırıyorsunuz, ‘emekli neden çalışıyor’ araştırması yapıp, kamuoyuna sonuçları açıklayın. Var mısınız?

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'TİGEM’den tarımın organik vadisi...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘TİGEM’den tarımın organik vadisi…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: '2024’ün gündemi işsizlik...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘2024’ün gündemi işsizlik…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Ata’yı anlamak...Çetin Ünsalan Yazdı: Ata’yı anlamak…

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Durdurulamayan zarar...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Durdurulamayan zarar…’

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları