Sosyal Medya

Reel Sektör

Goldman’dan çılgın ham petrol tahmini!

  Rusya ve Suudi Arabistan bu hafta başında üretim kesintilerini 2023 sonuna kadar uzatacaklarını açıklamıştı. Bu duyuru, Brent ham petrolünü…

Goldman’dan çılgın ham petrol tahmini!

 

Rusya ve Suudi Arabistan bu hafta başında üretim kesintilerini 2023 sonuna kadar uzatacaklarını açıklamıştı. Bu duyuru, Brent ham petrolünü 10 ay sonra ilk kez varil başına 91 doların üzerine çıkardı. Brent ham petrolü  Çarşamba New York  seansında da $93/varille flçrt etti ama ABD ham  petrol stoklarının beklentiyi aşmasıyla duruldu..

Goldman Sachs ve JP Morgan Varlık Yönetimi raporları petrol pazarındaki depremi değerlendirirken, tamamen zıt sonuçlara vardı.

 

Goldman Sachs, Brent petrolünün Aralık ayında 86 dolar, 2024 sonunda ise 93 dolar olacağını öngörmüştü. Banka şimdi ise tahminini yukarı revize ederken “iki yükseliş riski” gördüğünü söylüyor.

Goldman Sachs, Suudi petrol arzının önceden tahmin edilenden günde 500.000 varil daha az olmasını bekliyor. Bu bile tek başına petrolün varil fiyatına 2 dolar ekleyecektir. İkinci olarak Goldman Sachs, OPEC+ kesintilerinin uzatılması devam ederse petrol üretimine ilişkin bazı varsayımlarının yanlış olabileceği konusunda uyardı.

 

Banka, ülkelerin Nisan ayında açıklanan günlük 1,7 milyon varillik kesintinin yarısını Ocak ayında geri getirmesini bekliyordu. Şimdi banka daha da uzun bir uzatma olasılığını değerlendiriyor.

Goldman Sachs’taki analistler raporda “OPEC+’nın 2023 kesintilerini 2024 sonuna kadar tamamen sürdürdüğü ve Suudi Arabistan’ın üretimi yalnızca kademeli olarak artırdığı bir yükseliş senaryosunu düşünün” diye yazdı.

Banka, bu senaryoda Brent petrol fiyatlarının Aralık 2024’te muhtemelen varil başına 107 dolara çıkacağını söyledi.

 

Petrol fiyatlarını çok fazla artırmak OPEC+’ya fayda sağlamayabilir

 

Goldman Sachs, bunun bankanın “temel görüşü” olmadığını, çünkü böyle bir stratejinin geri tepebileceğini vurguladı. Yüksek petrol fiyatları Suudi Arabistan’ın bütçesini dengelemesine ve Rusya’nın savaş makinesini finanse etmesine yardımcı olsa da Goldman Sachs, bu fiyatların ABD’li kaya petrolü üreticilerinin arzlarını artırarak fiyatları düşürmesine neden olabileceğini söyledi. Ayrıca, daha yüksek fiyatlar temiz enerjiye daha fazla yatırım yapılmasını sağlayabilir.

 

Goldman Sachs’a göre OPEC+’nın 100 dolarlık petrol istememesinin bir diğer nedeni de “ABD benzin fiyatlarının siyasi önemi”. ABD başkanları seçimlerden önce petrol fiyatlarının yükselmesinden hoşlanmıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çarşamba günü gazetecilere Rusya ve Suudi arz kesintileri sorulduğunda, Başkan Joe Biden’ın “benzin pompasında tüketicilere daha düşük fiyatlar alabilmek için elindeki her şeyi yapmaya odaklandığını” söyledi.

 

Sullivan, “Nihayetinde savunduğumuz şey, küresel pazarlara istikrarlı ve etkili bir enerji tedarikidir, böylece aslında pompa başında tüketicilere rahatlama sağlayabiliriz” dedi.

 

David Kelly:  Petrol yükselmez, yükselse de global ekonomiye etkisi çok az

 

J.P. Morgan Asset Management’ın Baş Küresel Stratejisti David Kelly, Goldman’ın öngörüsüne katılmıyor:

“Ancak daha fazla şok yaşanmadığı sürece enerji fiyatlarında bundna sonrakiş aylarda sınırlı bir yükseliş yaşanması bekleniyor. Küresel bileşik satın alma yöneticileri endeksi (Global PMI), imalattaki belirgin düşüşler ve hizmet büyümesindeki yavaşlamayla birlikte Ağustos ayında yedi ayın en düşük seviyesine ulaştı. Hem Çin hem de Avrupa çok yavaş büyüyor ve bu zafiyet Hindistan ve Japonya’dan gelen  talebin  gücünü dengeliyor.

 

Bu arada, ağustos ayı perakende satışları ve sanayi üretimine ilişkin bu hafta yayınlanacak veriler ABD’de ivme kaybını teyit etmeli. Tüm bunlar, enerji dönüşümüne yönelik uzun vadeli yatırımlarda olduğu gibi petrol ve gaz talebini de azaltacak.

Bu arada arz tarafında, Enerji Bilgi İdaresi’ne göre ABD, toplam akaryakıt üretiminin bu yıl günde 21,5 milyon varile rekor seviyeye ulaşması ve gelecek yıl 22,0 milyon varile çıkması beklenen toplam akaryakıt üretimiyle üretimi artırmaya devam ediyor. Ayrıca havaların soğumasıyla birlikte rafinaj faaliyeti de artacaktır. Jeopolitik çalkantılar veya bazı hava olayları her zaman fiyat artışına neden olabilirken, vadeli işlem piyasaları önümüzdeki yıl hem petrol hem de benzin fiyatlarında önemli bir düşüş fiyatlıyor.

 

Kelly, raporun ilerleyen bölümlerinde  enerjinin  artık global fiyat seviyesini çok etkilemediğini  öne sürdü. Fed’in de sırf petroldeki fiyat hareketleri nedeniyle ek parasal sıkılaştırma yapması halen gündemde değil.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler